Toplam 1.117.064.116 metreküp Su Kullanımı Oldu Yıl içerisinde toplam 1.117.064.116 metreküp su kullanımı gerçekleşti. 2023'ün günlük ortalama su kullanımı 3.060.450 metreküp oldu. 27 Temmuz 2023, tüm zamanların en çok su tüketilen günü olarak tarihe geçti.
TÜİK'in yayınladığı 2022 yılına ait 'Su ve Atık Su İstatistikleri'ne göre; belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesine çekilen kişi başı günlük ortalama su miktarı 229 litre iken kişi başı günlük ortalama atık su miktarı 197 litre olarak hesaplandı.
DÜNYADA SU YETERLİ DEĞİL!
Dünyada kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 m3 civarındadır.
Belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesine çekilen kişi başı günlük ortalama su miktarı 229 litre olarak hesaplandı. Üç büyük şehirde ise çekilen kişi başı günlük ortalama su miktarının İstanbul için 190 litre, Ankara için 242 litre ve İzmir için 210 litre olduğu tespit edildi.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
4 kişilik bir aile 16 litrelik tuvalet rezervuarı ile ayda tuvalette 7 ton su tüketir. Bunun yerine 7 litrelik tuvalet rezervuar ile hem tuvaleti temizlemek hem de su tüketimini 2.5-3 tona düşürmek mümkündür.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Ancak, genel bir yaklaşım olarak, 4 kişilik bir ailenin aylık su tüketimi, ortalama olarak 20-30 metreküp arasında olabilir.
Metabolizmayı hızlandırır. Susuzluğa ağlı unutkanlık geçer. Kepek, incelme ve kırılma gibi saç sorunlarına iyi gelir. Ağız kokusunu önler.
Sağlıklı bir yetişkin insan vücudunun günlük ortalama su ihtiyacı ise yaklaşık olarak 2-3 litre arasıdır. Yine de bunun ortalama standartlara yönelik bir miktar olduğunu belirtmekte yarar var.
Kullanılmadığı halde açık bırakılan su harcaması, yılda kişi başına ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam yaklaşık 48 tondur.
Öte yandan herkes aynı miktarda suya ihtiyaç duymayabilir. Örneğin 14 yaşından büyük yetişkinlere ve çocuklara her gün 1,5 ile 2 litre arasında su içmeleri tavsiye edilir. 1-3 yaş 500 ml, 3- 6 yaş 800 ml, 6-12 yaş aralığında ise 1 litre su içilmesi önerilir.
" Alışkanlık halinde, sürekli 5-6 litre gibi su tüketildiğinde metabolizma bozulur, böbreği yorar ve böbreğin konsantrasyon yeteneğini bozabilir, fazla mineral kaybına neden olabilir. Fazla su tüketimi psikolojik rahatsızlık belirtisi olabilir "dedi.
Kafeinli İçecekleri Tüketirken, Tüketim Miktarına Dikkat Etmelisiniz. Kahve ve çay gibi içeceklerin suyun yerine geçmeyebileceği pek çok uzman tarafından dile getirilse de yapılan son araştırmalar, kahve ve çayın da su ihtiyacını karşılayabileceğini belirtmektedir4.
Reckitt Benckiser Hijyen Ev Kategorisi Başkan Yardımcısı Beaulieu, global ortalama su tüketiminin günde kişi başı 80 litre olduğunu, Türkiye'de ise kişi başı 190 litre su tüketildiğini bildirdi.
Farklı sifon hacimleri olmakla birlikte genel kullanım, 8-10 litre, 6-8 litre, 6-4 litre şeklinde sifonlar su almaktadır. Bir başka deyişle, her bir sifonu çekişinizde 8-10 litre suyu tüketiyoruz. Halbuki 6 litre ile hijyen sağlanabilir. Hatta 4 litre ile hijyen sağlanan klozetler mevcuttur.
Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda 150 litre su tüketilir. Tek bir kişi yılda ortalama 49.140 litre suyu tuvaletlerde tüketir. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Bu ölümler, birkaç saat içinde 10-20 litre su tüketimi sonucu gerçekleştiği bildirilmiştir. Su zehirlenmesi dayanıklılık sporları yapan kişilerde de görülebilmektedir. Bu aktivitelerde aşırı su tüketimi susuzluğun çözümü olarak düşünülmektedir.
Yetişkin bir insanın günde en az 8 bardak su içmesi gerekir. Bu sayı kişinin günlük aktivitesine, cinsiyetine ve ne kadar terlediğine bağlı olarak değişir. Yeterli su içmenin vücudumuz için yararlarını Avrasya Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun anlattı.
Bu nedenle Türkiye'de her gün 10 milyon ekmek çöpe gidiyor. Dolayısıyla günde 4.5 milyar litre su israf ediliyor.
Gereken günlük su tüketimi miktarı ise 3,6 litredir. Yani bunu hiç su içmeden besinlerle karşıladığında bile vücudun 3,6 litre su alıyor. Birçok gıda hali hazırda su ihtiva ettiğinden sadece yemek yiyerek önemli miktarda su sağlandığını söyleyerek bir vücudun yaklaşık 8-10 bardak suya ihtiyacı olduğu tezini çürütüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri