İstanbul'un İşgali, Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında imzalanan Mondros Bırakışması ile Birinci Dünya Savaşı'nın bu ülkeler arasında sona erdiğinin ilan edilmesinin ardından gerçekleşmiştir.
İtilaf Devletleri donanmaları 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanarak 13 Kasım 1918'de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul'a girdi. Fiilen gerçekleşmiş olan işgal, 16 Mart 1920 tarihinde resmi işgale dönüştü. Türk zaferi.
İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imza edilmesinden bir hafta sonra İstanbul'u işgal ettiler.
Milli Mücadele Hareketi karşısında konumlarını güçlendirmeyi amaçlayan İtilaf Devletleri 16 Mart 1920 tarihinde İstanbul'u resmen işgal altına aldılar. Resmi işgal sürecinde İstanbul'u tam manasıyla denetim altında tutan İstanbul İşgal Yönetimi'nin baskı ve müdahaleleri daha da arttı.
İngiliz ve Fransız Resmi Belgelerinde İstanbul'un İşgalini (16 Mart 1920) Hazırlayan Gelişmeler. 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Bırakışması ile İtilaf Devletleri'nin de-netim ve kontroluna girmiş bulunan Istanbul'un 16 Mart 1920 tarihinde resmen işgali Ulusal Bağımsızlık Savaşı'nın önemli bir dönemecini oluş-turmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
İSTANBUL İŞGAL EDİLİYOR
Mondros Ateşkesi'nden 14 gün sonra, 13 Kasım 1918 günü galiplerin savaş gemilerinden oluşan büyük bir filo, İstanbul'u işgal etmek üzere limana girdi. Bu savaş filosunda 22 İngiliz, 17 İtalyan, 12 Fransız, 4 Yunan savaş gemisi ve ayrıca 4 denizaltı vardı.
Doğrulanmış Cevap. Cevap => Istambul işgalinde Atatürk 'ün söylediği söz " Geldikleri gibi giderler" sözü olmuştur .
İstanbul, 16 Mart 1920'de İtilâf Devletleri'nce resmen işgal edilmişti. İngiliz, Fransız ve İtalyan Yüksek Komiserleri, sabah erkenden Sadrazam Salih Paşa'ya bir nota vererek saat 10'dan itibaren İstanbul'un işgal edile- ceğini bildirmişlerdi1.
Bütün Anadolu'da İstanbul'un işgal edilmesi protesto edildi. Meclis burda işgal edildiğinde Mustafa Paşa, yayınlamış olduğu bildiriyle meclisin bundan sonra İstanbul'da değil Ankara'da toplanacağını duyurdu. Esas itibarıyla İstanbul'un işgali Anadolu'da TBMM' 'nin açılışını hızlandırmış oldu."
Misak-ı Milli kararlarının kabul edilmesi İtilaf Devletlerinin gözdağı vermek için sert bir şekilde İstanbul'u resmen işgal etmelerine neden oldu.
İngilizler telgraf merkezlerini işgal etmişlerdir. Manastırlı Hamdi Efendi telgrafla Mustafa Kemal Paşaya işgali bildirmiştir. Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa, İstanbul'daki İngiliz, Fransız, İtalyan ve Amerikan siyasi temsilcilerine birer protesto telgrafı göndermiştir.
Mondros'tan sonra ilk işgal İngilizler tarafından Musul'da gerçekleştirilmiştir.
Mustafa Kemal Paşa, mayıs ayının 19'unda Samsun'a çıkıp Havza-Amasya-Erzurum'a ulaştığı anda bu hareketlerle paralel bir etkinlik içindeydi. İstanbul'da bu gelişmeler dolayısıyla 3 Ekim 1919'da Damat Ferit Paşa hükümeti istifa ederek yerine Ali Rıza Paşa hükümeti kuruldu.
Kurtuluş Savaşı'nda İstanbul da düşman birlikleri tarafından işgale uğramıştı. Ancak 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması sonrasında İtilaf kuvvetleri bir bir bu topraklardan ayrılmaya başladı. 6 Ekim 1923'te ise 3. Kolordu'nun İstanbul'a girişiyle şehrin kurtuluşu kesinleşti.
İngilizleri General Harrington, Fransa'yı General Charpy, İtalya'yı da General Monbelli temsil ediyordu. Yunanistan General Mazarakis ile Sarıyanis'i delege olarak atamıştı.
6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. Her yılın 6 Ekim'i böylece İstanbul'un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı.
İngiltere bölgedeki işgallerine, 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra başladı. Zira 3 Kasım 1918 tarihinden başlayarak sırasıyla Musul, İskenderun, Kilis, Antep, Cerablus ve sonrasında da Maraş, İngilizler tarafından işgal edildi.
Müttefiklerin paylaşamadıkları bu şehri birlikte işgal etme planları, 13 Kasım 1918 tarihinde yürürlüğe konulmuş; İstanbul önlerine gelen İtilaf Devletleri donanması 465 yıllık Osmanlı başkentini askerî bir işgal ve abluka altına almıştır.
Açıklama: Misâk-ı Millî'nin ilân edilmesi,16 Mart 1920'de İstanbul'un resmen işgâlinin sonuçları arasında gösterilmez.
AtatürkÜn İstanbul'a Kurtuluş savaşı sırasında yeterli direniş gösterilmemesi ve Lozan'a İstanbul hükümetinin yasal hükümet olduğu gerekçesiyle katılmak istemesi nedeniyle kırgın olsuğu ve başkent yapılmamasında da bunun rolü olduğu bir gerçektir.
İşgal günü
İzmir'in işgalinden önce, 14 Mayıs'ta İzmir istihkâmları işgal edildi. İngiliz birlikleri Karaburun ve Uzunada'yı, Fransız birlikleri Urla ve Foça'yı, Yunan birlikleri de Yenikale'yi işgal ettiler. 15 Mayıs 1919 sabahı İtilaf Devletleri donanmasının koruması altında Yunan askerleri İzmir rıhtımına çıktılar.
Arabic vapuruna binen son İngiliz subay ve askerleri 2 Ekim 1923 günü İstanbul'u terk etmişlerdi. İyi de neden 6 Ekimde kutlanıyor. Sebebi basit: 2 Ekim günü İstanbul Kumandanı olan hakiki bir Osmanlı karakterine sahip Selahaddin Adil Paşa'ya zaferden hisse vermemek için.
30 Ekim 1918 1. Dünya Savaşını, Osmanlı Devleti için, sona erdiren Mondros Mütarekesi Limni adasında imzalandı. 31 Ekim 1918 Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşından mağlup olarak çıktı.
Türk Kurtuluş Savaşı; 19 Mayıs 1919 tarihinde 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıkışı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri