Oldukça besleyici bir sebze olan kabak, C ve B vitaminleri yönünden zengin bir içeriğe sahiptir. Özellikle yaşlanmaya karşı antioksidan özelliği ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruması nedeniyle C vitamini, günümüzde en çok aranan vitaminlerin başında gelir. 100 gram kabakta yaklaşık olarak 17 mg C vitamini bulunur.
A ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum, bakır ve fosfat yönünden zengindir.
Kabak, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin, besleyici bir yaz sebzesidir. Yüksek su ve lif oranı ile bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı önler. İçerdiği A ve C vitamini, beta-karoten, manganez, zeaksantin ve lutein gibi antioksianlar sayesinde pek çok göz hastalığından korunmamızı sağlar.
İlgili 34 soru bulundu
Potasyum açısından zengin olan kabak, sıvılarda mineral dengesini korur, kaslara enerji sağlar.
İçeriğindeki K vitaminin kan sulandırıcı etkisi vardır. yani kanın pıhtılaşmasını engeller ve böylece damar tıkanıklıklarını önler. Beyinde pıhtı oluşması gibi ciddi sağlık problemlerinin önüne geçer.
Yemeklerden sonra da kan şekerinin aşırı yükselmesini önler ve tip 2 diyabet riskine karşı koruma sağlar. Kabağın faydaları, kabaktaki düşük sodyum ve yüksek potasyum, kan basıncını dengeler ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca içerdiği pektin gibi lifler de kolesterol seviyelerini düşürür.
Bol miktarlı lifli içeriğiyle kabak detoksunun faydaları şunlardır: Vücuttaki ödemlerin ve toksinlerin atılmasını hızlandırır.
Kabak, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin, besleyici bir yaz sebzesidir. Yüksek su ve lif oranı ile bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı önler. İçerdiği A ve C vitamini, beta-karoten, manganez, zeaksantin ve lutein gibi antioksianlar sayesinde pek çok göz hastalığından korunmamızı sağlar.
Kabak hangi ayda yenir? Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
Kabak % 39,56 karbonhidrat, % 30,87 protein, % 7,72 yağdan oluşur.
"Düşük kalorisi, içerdiği vitaminler ve antioksidan özelliği ile kabak, yaz aylarında fit ve zinde kalmak için vazgeçilmez bir besin. Doğru bir beslenme planı ile tüketilen kabak, hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olmanın yanı sıra vücuda enerji sağlıyor; cilt, kalp ve göz sağlığını koruyor.
Kabak da lif bakımından zengin meyve ve sebzeler arasında yer alır. Bu yüzden kabak tüketimi kabızlığı önleme konusunda etkili olabilmektedir.
Çiğ kabak, genellikle hiç yan etkisi olmadan tüketilebilen bir besindir. Ancak acı çiğ kabaklar, Cucurbitacinlerden gelir.
Bağışıklık Sistemine İyi Gelir
Yaz aylarında yaşanan alerjilere karşı güçlendirici olan kabak, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir. Vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasını arttırdığı gibi kanser oluşumlarını engeller.
Kabak, düşük kalorili bir sebzedir ve çeşitli şekillerde tüketilmektedir. İştah açan sofralarda mücver, kabak çorbası, kabak salatası ve yemeği olarak yer aldığında pek çok kişinin midesini şenlendirir. Kabak besin değeri yüksek, kalorisi düşük bir sebze olduğu için sık sık tüketilmelidir.
Kalori değeri düşük olması nedeniyle tercih edilen kabak sebzesini 3 gün tüketerek 3 kilo vermeniz mümkün. Öğle ve akşam yemeklerinde tüketmeniz gereken kabağı dilerseniz haşlayıp yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz. Bu şekilde tüketmek istemezseniz yoğurtla karıştırıp salata gibi de tüketebilirsiniz.
Bol lifli bir yapıya sahip olan kabak, diyet listelerinin en sevilen sebzelerinden biridir. Vücudu temizleyen ve sinirleri yatıştıran kabak, düşük kalorilidir.
Bunun yanı sıra melatonin salgılanmasına yardımcı olarak rahat uyumanızı sağlıyor. Magnezyum bakımından zengin olan kabak çekirdeğinin uykuya dalma sorunu olanlar için faydalı olduğu söyleniyor. Aynı zamanda içindeki kalsiyum seviyesi sebebiyle, kasların gevşemesini de sağlıyor.
Sporcular neden kabak yer? Potasyum açısından zengin olan kabak, sıvılarda mineral dengesini korur, kaslara enerji sağlar. Manganez açısından zengin olduğundan dolayı yağ ve glikoz seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur.
Bal Kabağı
Kabağın dış kabuğunu yemek tabii ki oldukça zordur, çekirdeğe ulaşmak için kabuğa yakın bir şekilde onu kazıdıkça daha fazla besin öğesi içeren turuncu kısma ulaşılacaktır. Çekirdekleri de beyin sağlığı içine gerekli olan mükemmel bir Omega 6 ve diğer yağ asitleri kaynağıdır.
Çiğ hali bile çok sağlıklı ve az kalorili olan kabak kilo aldırmaz. Ama siz kabağı bol yağda kızartarak yanında da ekmek ve pilav gibi bol kalorili gıdalarla tüketirseniz eğer kabak kesinlikle kilo yapar. Yani diyette kabağın nasıl yendiği çok önemlidir.
ZENCEFİL, ZERDEÇAL, IHLAMUR VE TARÇINA DİKKAT
Sarımsakta bulunan ajoen maddesinin de kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri