Üsküdar'da bulunan ve otobüs terminaliyle bilinen semt olan Harem, bu ismi geçmiş yüzyıllarda var olan Osmanlı Harem-i Hümayun kasrı nedeniyle almış. Topkapı Sarayı'ndan gelen saray kadınlarının kasra gitmek için iskelede inmesi, iskelenin “Harem İskelesi” olarak anılmasını sağlamış.
İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan Harem Otogarı şehrin en güzel manzaralarından birine sahip. Bölgenin Harem ismini ise Osmanlı padişahlarının harem dairelerinde yer alan ailelerini yaz aylarında faytonlarla bu alana getirmeleri sonucu aldığı söyleniyor.
FLORYA: Avrupa yakasında, Sefaköy-Yeşilköy-Küçükçekmece arasında ,Marmara kıyısındadır. Reşat Ekrem Koçu'ya göre İskender efendi namlı bir kişi burada yaptır- dığı bahçeye doğduğu kasabanın ismini vermiş (Forina Arnavutluk'ta küçük bir kasabadır) isim zamanla Florya'ya dönüşmüş ve semtin ismi olarak benimsenmiştir...
Bebek isminin, Fatih Sultan Mehmet döneminde semte görevli olarak atanan Bebek Çelebi lakaplı bir askerden geldiği düşünülüyor. Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğü zamanlarda idarecilerin ve askerlerin yaşadığı bu bölge, ismini 16. yüzyılın sonlarında sadrazamlık yapan Yusuf Sinan Paşa'dan almış.
Evliya Çelebi, Rumeli'ye sefere giden ordunun bu bölgede konakladığını ve civarda bulunan Topçular Mahallesi'nin isminin de burada sefer için son hazırlıklarını ikmal eden topçu birliklerinden ve birtakım top dökümhanelerinden geldiğini kaydetmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Harem, sözlük anlamı ile kutsal bir alan anlamına gelmektedir. Kadının mahrem kabul edildiği bu dönemde mahrem sözcüğünün haram kökünden geldiği bilinmektedir.Haram ise dokunulması ve tecavüzü yasak olan şeydir. Aynı kökten gelen harem ise, herkese açık olmayan kutsal yer anlamındadır (Saz 1974:12).
Etimoloji. Sevan Nişanyan, Kelimebaz adlı eserinde semtin isminin, "içme suyu kanalı, su yolu üzerindeki küçük havuz veya yalak" anlamına gelen maslak kelimesinden türediğini, kente Büyükdere'deki bentlerden künklerle getirilen suyun dağıtım ve denetiminin yapıldığı yer olduğundan bu adı aldığını belirtmiştir.
Bütünüyle İstanbul kentinin tarihi çekirdeği olan sur içinde yer alır ve merkezi alanın en canlı bölgelerinden birini oluşturur. Osmanlı döneminde Deniz Gümrüğü ve Gümrük Eminliğinin burada bulunması sebebiyle Eminönü adını almış, Fatih ilçesiyle birlikte cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbul'un merkezi ilçesi olmuştur.
Fatih Külliyesi'nin çevresinde zamanla bir Müslüman mahallesi ortaya çıktı. Külliyenin adıyla anılmaya başlayan bu mahalle hızla klasik bir Osmanlı-Türk şehri halini almış, Fatih semtine ve ilçesine adını vermiştir.
Beyazıt: Sultan II. Beyazıt'ın buraya kendi ismiyle anılacak bir külliye yaptırmasından sonra semt, Beyazıt olarak anılmaya başladı.
İncirli, İstanbul'un Bakırköy ilçesinde yer alan bir semttir. Adını üzerinde bulunduğu İncirli Caddesi'nden alır.
Eski ismi Ayastefanos olan semt, o dönem burada yaşayan ve yeşiline hayran kalan Halid Ziya Uşaklıgil'in önerisiyle bugünkü adını almış. Bazılarına göre Florya adını, burada bir av köşkü yaptıran Kanuni Sultan Süleyman'ın Başdefterdarı İskender Çelebi'nin doğduğu yer olan Arnavutluk'taki Florina'dan almış.
Haremi hangi padişah niçin kaldırdı? Harem'e sadece Gürcü ve Çerkez cariyelerin alınması kuralı son Osmanlı Padişahı Sultan Vahdettin'e kadar sürdü. Sultan Vahdettin çağın artık değişmesiyle beraber haremi dağıtma kararı aldı ve uyguladı.
Cariyeler, genç ve güzel kadınlardı. Hareme gelen yeni cariye sıkı bir disiplin altında uzun bir eğitimden geçirildikten sonra padişaha sunulurdu. Cariyelerin çoğu, bir süre sonra vezirlere, beylere, paşalara zevce (eş) olarak verilirdi.
Harem, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan semtlerden biridir. Selimiye mahallesinin sahil kesimlerini kapsamaktadır. İstanbul Boğazı'nın güney girişinde deniz kıyısında yer alan bir semttir.
Notlarıma göre Merdivenköy'ün adı "Merd-i İman"dan geliyormuş. Bu bölgede yer alan Şah Kulu Sultan dergâhının Bektaşi mensuplarının bulunduğu köye, "imanından şüphe edilmeyenlerin köyü" anlamında "Merd-i İman Köyü" denirmiş. Bu isim zamanla "Merdivenköy" biçimini almış.
Evliya Çelebi'ye göre, Fatih Sultan Mehmed, Rumeli Hisarı yapımı ve kuşatma sırasında bölge asayişini sağlamak için Bebek Çelebi lakaplı bir bölükbaşı tayin eder. Bebek Çelebi, semtte bir köşk ve bir bahçe yaptırır. Asıl adı Mustafa Çavuş olan bu kişinin vefatından sonra da semt onun adıyla anılmaya başlar.
Tarihte ilk olarak üç tarafı Marmara Denizi, Boğaziçi ve Haliç'in sardığı bir yarımada üzerinde kurulan İstanbul'un batıdaki sınırını İstanbul Surları oluşturmaktaydı.
Eminönü ilçesi, İstanbul'un tarihi merkezi gibidir. Mısır Çarşısı, Sirkeci Tren Garı, Yeni Camii, Galata Köprüsü gibi bir çok önemli mimari yapılar buradadır. Eminönü bölgesi gezilecek yerler konusunda oldukça zengindir ve İstanbul'un mutlaka görülmesi gereken bir ilçesidir.
Yapımı 1597 yılında başlamasına rağmen 1663'te tamamlanabilen caminin inşaatında sırasıyla, Mimar Davut Ağa, Mimar Dalgıç Ahmet Ağa ve Mimar Mustafa Ağa görev almış. Klasik kubbe planının dışına çıkılan caminin pencere üstlerinde hat sanatının zarif örnekleri yer almakta.
Saral, Altınbaş ve Koçkaya- Maslak No 1
Eyüp Ensar Saral'ın kurduğu Alsar Maslak Gayrimenkul'ün ortakları arasında Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş, Mehmet Macit Kalelioğlu, Mustafa Saral ve Serdar Altınbaş var.
Sarıyer, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda yer alan ilçedir. Güneyden Beşiktaş ve Kâğıthane, batıdan Eyüpsultan ilçeleri ile doğudan İstanbul Boğazı ve kuzeyden Karadeniz ile çevrilidir. Sarıyer İlçesi toplam 38 mahalleden oluşmaktadır.
İstanbul'un ve dünyanın yakından takip edeceği bir sanat merkezi olmaya hazırlanan 42 Maslak'ta; 42 katlı iki kulesinde yer alan, tamamı balkonlu 445 adet rezidans bulunuyor. 4 metre tavan yüksekliğine sahip dairelerde, işinize veya alışverişe sadece bir asansör uzaklığındasınız.
Harem (Osmanlıca: حرم همايون; Harem-i Hümâyun), II. Mehmed döneminde kurumsallaşan ve Osmanlı padişahının annesi, kız kardeşi, cariyeleri ve bunların hizmetkârlarının yaşadığı saray alanı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri