İstanbul Havalimanı Terminali'nde 13 kontuar adasında 566 check-in kontuarı yer almaktadır. Yolcularımızın check-in işlemlerini gerçekleştirmek adına 36 adet bag-drop kontuarı ve 112 self check-in kioskları hizmet vermektedir.
Yeni İstanbul Havalimanı Terminaline Genel Bakış
Yolcular Gidiş Katına 7 kapıdan girerler. Genel olarak, 1 ve 2 numaralı kapılar iç hat uçuşlarına hizmet verirken, diğer kapılar dış hat check-in kontuarlarına ulaşmak için daha uygundur.
A uçuş kapıları bölgesi, A6 kapısı karşısı
Yaklaşık 1.4milyonm² Terminal binası, 18bin araçlık otoparkı ve aktif 5 pisti ile İstanbul Havalimanı ilk fazı itibari ile 90milyon yolcu kapasitesine sahiptir.
İç ve Dış Hat Terminalleri arası mesafe ne kadar olacak? İstanbul Havalimanı'nda iç ve dış hat için iki ayrı terminal bulunmamaktadır. Tek çatı altındaki farklı pier'lerde (adalarda) operasyon yürütülecektir. İstanbul Havalimanı'nda en uzak iki nokta arasındaki yürüme mesafesi 2.130 m'dir.
İlgili 20 soru bulundu
Havalimanı dile kolay 76.5 milyon metrekare üzerine konumlanmış devasa büyüklükte. Tek terminal binası var iç ve dış hatlar gidiş bir kattan geliş bir alt kattan sağlanıyor. Havalimanı terminal binasının içi yatay olarak bir uçtan bir uca 1 kilometre.
Dış hatlar terminali, bir havalimanının yurt dışı seferleri için ayrılan kısmına denir. Yurt dışına giden yolcular ve yurt dışından gelen yolcular bu terminali kullanır. Terminal içerisinde, havalimanına bağlı olarak yeme-içme kısımları, bekleme noktaları, uçuş bilgileri içeren paneller ve duty free mağazası bulunur.
İstanbul Havalimanı (IST) 2022 yılında yüzde 73.8'lik artışla toplam 64.3 milyon yolcu sayısına ulaşarak dünyanın en büyük yedinci havalimanı oldu. Uluslararası yolcu sayısında ise İstanbul Havalimanı beşinci sırada bulunuyor.
Dünyanın en büyük havalimanı Suudi Arabistan'da bulunan Kral Fahd Uluslararası Havalimanı 78.000 hektarlık yüzölçümü ile İstanbul'da yapılan üçüncü havalimanının on katından daha büyük. İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Analizi çalışması ise projenin ekonomik boyutunu gösteriyor.
Yrausquin Havalimanı Hollanda'nın Karayipler adası Saba'da bulunan bir havalimanıdır. 400 metrelik pist uzunluğu ile dünyanın en küçük ticari havalimanı olarak kabul edilmektedir.
Havacılık sektöründe gate, gatehouse ya da Türkçesi ile kapı, yolcuların boarding işlemini gerçekleştirip uçağa biniş yapacakları bölgenin adıdır.
İGA'nın yüzde 55'lik hissesi Kalyon Holding, yüzde 45'lik hissesi Cengiz Holding bünyesinde bulunuyor. Kadri Samsunlu, İGA'da Yusuf Akçayoğlu'nun istifasının ardından 2018 yılında göreve gelmişti.
İGA Sleepod hizmetimiz ile artık havalimanının içinde istediğiniz zaman dinlenebileceğiniz sadece size özel bir alan var. 25 adet uyku kabini mevcuttur. Dilerseniz temiz yastık ve battaniye de ek olarak satın alıp, uçuşunuza kadar olan süreyi dinlenerek geçirebilirsiniz.
İGA AÇILIMI
İGA'nın İngilizce açılımı Istanbul Grand Airport yani İstanbul Büyük Havalimanı Istanbul Grand Airport'un ingilizce kısalkaması ise İGA olarak kullanılıyor.
1900'lerin başında Türkiye'de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yer olan Yeşilköy Havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. 29 Temmuz 1985 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün soyadı dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından havalimanına verilmiştir.
İGA İstanbul Airport - İstanbul Yeni Havalimanı 250 uçak park kapasitesi, 143 yolcu köprüsü ve 18.000 araçlık katlı otoparkı ile hizmet verecek. | Facebook.
Not: Güncelleme tarihi itibariyle ülkemizde sivil hava trafiğine açık toplam 62 havaalanı bulunmaktadır. Bu sayıya Sinop Havaalanı da dahil edilmiştir.
Son iki yılda da birinci seçilen Singapur Changi Havalimanı, bu yıl da dünyanın en iyi havalimanı seçildi. Listede Türkiye'den İstanbul Havalimanı ilk 10'da yer aldı. İşte Skytrax'a göre 2023 yılının en iyi havalimanları...
Yatırım tutarı 10,25 milyar euro olan İstanbul Havalimanı'nın "devletin kasasından para çıkmadan" yapıldığına işaret eden Karaismailoğlu, "Toplam alınacak kira, 26 milyar euro. Açıldığından bu yana ekonomiye katkısı, 80,7 milyar euro.
GMW Mimarlık tarafından tasarlanan, İstanbul'un ilk havalimanı Atatürk Havalimanı'nın yapımına 1998 yılında başlandı ve ek tesisleri ile birlikte tüm inşaatı 2004 yılında tamamlandı.
İstanbul Havalimanı'nda bir şehirde olması gereken birçok kuruluş yolculara 24 saat süresince kesintisiz hizmet veriyor. İstanbul Havalimanı işletmecisi olan İGA bünyesinde 6 bin 764 kişi çalışıyor. İGA bünyesinde 4 bin 90 güvenlik personeli ve yaklaşık 2 bin de polis görev alıyor.
Aynı anda FAZ 3 olarak adlandırılan 5. paralel pistin ve destek binaları ile 2. hava kontrol kulesinin inşaatına da başlanacak. Bunların tamamlanması ise 2023 yılının sonunda gerçekleşecek. FAZ 4'te ise 6. pist inşa edilecek. Bunun planlaması ise 2026'da başlayıp, 2028'de bitmesi üzerine.
İnşaatın tüm masraflarını üstlenecek olan İGA konsorsiyumu, ihaleye göre havalimanını 25 yıl boyunca işletecek, buradan elde edilen gelirlerin tümünü alacak ve karşılığında senelik 1 milyar eurodan fazla bir kira ödeyecekti.
80 milyon metrekare alan üzerine kurulacak olan yeni havalimanı, dünyanın en geniş havalimanı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri