İstanbul Hükümetleri olarak aynı başlık altında anılsalar da birbirinden farklı anlayışlara sahip paşalar Ahmet İzzet Paşa, Tevfik Paşa, Damat Ferit Paşa, Ali Rıza Paşa ve Salih Paşa tarafından kurulmuşlardı.
Damat Ferit Paşa Hükümeti'nin 17 Ekim 1920'de çekilmesi üzerine, Ahmet Tevfik Paşa 21 Ekim 1920'de son Osmanlı Sadrazamı oldu. Ahmet Tevfik Paşa'nın, 21 Ekim 1920-4 Kasım 1922 tarihleri arasında 2 yıl 14 günlük sadaret süresi oldu. Bu son hükümeti, “sadrazamlar hükümeti” olarak da bilinmekteydi.
Bu politikaya uygun bir isim olarak gördükleri Ahmet Tevfik Paşa'nın sadarete geçmesini desteklemişlerdir. Onun kurduğu hükümet Osmanlı Devleti'nin son hükümeti olarak yaklaşık iki yıl görevde kalmıştır.
“Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra, Osmanlı siyasi yaşamı açısından yeni bir dönem başlamıştır. Bu süreç istikrarsız bir süreçtir. Dört yıllık bir süre içerisinde on bir tane hükümet kurulmuştur. Bu hükümetlerin beş tanesi Damat Ferit Paşa, üç tanesi de Ahmet Tevfik Paşa tarafından kurulmuştur.
Saltanatın kaldırılması veya padişahlığın kaldırılması, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1 Kasım 1922'de kabul ettiği 308 numaralı "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, hukuku hâkimiyet ve hükümraninin mümessili hakikisi olduğuna dair" adlı kararnamesi ile gerçekleşmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Ancak İtilaf Devletlerinin I. İnönü Savaşının ardından hem İstanbul hükumetini hem de TBMM'yi Londra'ya barış konferansına davet etmesi üzerine Saltanat kaldırılmış ve bunun sonucunda Osmanlı Devlet'i sona ermiştir.
Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti. 6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü.
Türkiye Hükûmeti veya V. Erdoğan Hükûmeti, cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin ikinci hükûmetidir. 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan hükûmettir.
Amasya Genelgesi'nin sonuçları
İlk kez millî egemenliğe dayalı bir yönetimden bahsedilmiştir. İstanbul Hükûmeti ilk kez yok sayılmıştır.
İşgal, son İtilaf birliklerinin 4 Ekim 1923'te şehri terk etmesinden sonra, Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu birliklerinin 6 Ekim 1923'te tören eşliğinde şehre girmesiyle sona erdi. İstiklal Caddesi'nde İtilaf Devletleri askerlerinin geçit töreni.
İstanbul, 16 Mart 1920'de İtilâf Devletleri'nce resmen işgal edilmişti. İngiliz, Fransız ve İtalyan Yüksek Komiserleri, sabah erkenden Sadrazam Salih Paşa'ya bir nota vererek saat 10'dan itibaren İstanbul'un işgal edile- ceğini bildirmişlerdi1.
Milli Mücadele Hareketi karşısında konumlarını güçlendirmeyi amaçlayan İtilaf Devletleri 16 Mart 1920 tarihinde İstanbul'u resmen işgal altına aldılar. Resmi işgal sürecinde İstanbul'u tam manasıyla denetim altında tutan İstanbul İşgal Yönetimi'nin baskı ve müdahaleleri daha da arttı.
İngiliz donanmasının İskenderiye'yi bombalaması (Temmuz 1882) üzerine, Muhalefet tarafından hain ilan edilen Tevfik Paşa İngilizlere sığınmak zorunda kaldı.
Mütarekenin imzalanmasından sonra, sıra barış antlaşmasının imzalanmasına geldi. itilaf Devletleri Lozan barış görüşmelerine hem İstanbul Hükümeti'ni hem de Ankara Hükümeti^ni davet ettiler. Bu davet, saltanatın kaldırılması yolunda önemli bir adım oldu.
Ahmet Tevfik Paşa (soyadı kanunundan sonra Ahmet Tevfik Okday) (11 Şubat 1843, İstanbul - 6 Ekim 1936, İstanbul), Osmanlı devlet adamı ve son Osmanlı sadrazamı.
Sağ üst: Süleyman Demirel, Türkiye'nin en çok hükümet kuran başbakanıydı. Sol alt: Tansu Çiller Türkiye'nin ilk kadın başbakanıydı. Sağ alt: Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı olmadan önce on yılı aşkın bir süre aralıksız başbakanlık yaptı.
İngilizlerin müttefikleri Fransızlar ve İtalyanlar Türk askeriyle yeni bir savaşı istemedikleri için çekilmişlerdir.
İstanbul, yerleşim tarihi son yapılan Yenikapı'daki kazılarla bulunan liman doğrultusunda 8500 yıl, kentsel tarihi yaklaşık 3.000, başkentlik tarihi 1600 yıla kadar uzanan Avrupa ile Asya kıtalarının kesiştiği noktada bulunan bir dünya kentidir.
Hükümet 26 Mart 1939'da yapılan genel seçimlerin ardından kuruldu. Başbakan, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Refik Saydam'dı. Kendisi aynı zamanda bir önceki geçici hükümetin de başbakanıydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri