Beyran çorbası: Pul biber, kırmızı toz biber, karabiber eklenebilir. Pirinç çorbası: Kırmızı pul biber ve nane ilave edilir. İşkembe çorbası: Kimyon, pul biber, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edilir. Brokoli çorbası: Sebzeli çorbalara genellikle tuz ve karabiber dışında fazla baharat atılmaz.
Yüksek ateşte çorba kaynamaya başlayınca altını kısıp 10-15 dakika kadar pişirilir. Mercimekler iyice dağılmaya başladığında tuz ve baharatlar eklenir.
Limon faydalıdır. Ama çorbanın içindeki tatları bozar. Ayrıca hiçbir sıcak yemeğe limon sıkılmaz. Limonu yalnızca patates çorbasının terbiyesine koymalısınız.
Çorbanın ağır ateşte pişmesi önemli, çorba fokur fokur kaynamamalı, yoksa yoğurt kesilir. Çorba göz göz olduğunda pişmiş demektir. En son altını kapatmadan tuzu da eklenerek ocak kapatılır. İki kaşık sirke eklenir ve karıştırılır.
İlgili 44 soru bulundu
Süt kullandığım çorbalarda kullandığım unu mutlaka kavuruyorum. Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . .
Yoğurt ısınıp biraz kaynayacak gibi olacağı zaman üzerine kettılda kaynattığımız suyu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Pirinçleri güzelce yıkayıp tencereye alıyor ve karıştırıyoruz. Artık karıştırmaya gerek yok. Orta ateşte pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar çorba pişsin.
Çorbanın kesilmemesi için en önemli şey su ile yoğurtlu karışımdan birinin soğuk olmaması ve çırpıcı ile sürekli karıştırılmasıdır. Çorbanın altını kısın ara ara karıştırmaya devam edin. Ardından tavada sıvı yağ ile tereyağını eritin üzerine nane dökün ve biraz pişirin.
Çorbaya kıvam vermek için tereyağı ve unu tavada kavurun. Kavurduğunuz un ve tereyağı karışımını çorbaya ekleyerek karıştırın, kıvam alana kadar pişirin. Çorbanın altını açarak yüksek ateşte fazla suyu buharlaştırarak uçurabilirsiniz.
Mercimek çorbasının renginin sapsarı olmasını istiyorsanız patates miktarını artırıp havuç koymayabilirsiniz. Son aşamada blender yerine sadece tülbent kullanarak süzerseniz de rengi sarı olacaktır.
İşkembe çorbası: Kimyon, pul biber, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edilir. Brokoli çorbası: Sebzeli çorbalara genellikle tuz ve karabiber dışında fazla baharat atılmaz.
burdaki olay mercimek tanelerin suda kaybolup vitaminlerinin ortaya çıkmasıdan kaynaklanmaktadır.
Çorbaları yüksek ateşte pişiriyorsunuz
Zira çorba ateşte yavaş yavaş pişerken içindeki malzemeler birbiriyle daha uzun sürede özleşir ve lezzetin tamamının içinde kalmasını sağlar. Aksi takdirde lezzetsiz bir çorba elde edersiniz.
Bu terbiye genelde taneli çorbalarda daha çok kullanılır. Çorbanıza hem kıvam hem de ekşilik katmak için birebirdir. Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Yağ içine nane ve isteğinize göre pul biber ekleyin ve kızdırın. Sonra sosu çorbanın üzerinde gezdirin. Böylece çorbanız hazır olacaktır. Afiyet olsun.
Yumurta, yoğurtlu çorbalara bağlayıcı özelliği için eklenir. Çoğu zaman yoğurdun kesilmemesini sağlar. Yayla çorbasını yumurtasız yapacaksanız yoğurt ve un karışımı tencereye ekledikten sonra çorbanın kesilmemesi için sürekli karıştırmalısınız.
8) Çorbanın Ekşiliğini Ne Alır? Genellikle yoğurt çorbalarında ve salçalı soslarla hazırlanan çorbalarda karşılaşılabilen bu durumun da çözümü oldukça basit: süt. Çorbanızın ekşi olduğunu düşünüyorsanız azar azar süt ekleyebilirsiniz. Ekşiliğin azaldığını düşündüğünüzde süt eklemeyi bırakabilirsiniz.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Yayla çorbası TDK'ya göre "Yoğurt, un, yumurta sarısı, yağ vb. maddelerle pişirilen çorba." iken yoğurt çorbası "yoğurt, nane, pirinç ve yağ karışımıyla hazırlanan bir çorba türü." Oysa, bu sayfada açıklandığı üzere pirinç yayla çorbasında yer almalıdır.
Çorbalarınıza eklediğiniz suyun sıcak olmasına özen gösterin. Bunun yanında çorbanızı yaparken kısık ateşte pişirmek de önemli bir detaydır. Eğer çorbalarınız için tavuk veya et suyu tableti kullanıyorsanız çorbanıza yağ eklerken dikkatli olmalısınız.
Kıvamlı unlu çorbalar yapıyorsak, çorbayı arzu ettiğiniz ölçüde un ile besleyerek kıvamını attırabilirsiniz. Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir.
Çorba yapımında sıcak et ya da tavuk suyu kullanmanız çorbanın besin değerini artırır. Tarifte kendine yer bulan unun, kısık ateşte ve yakmadan kavrulması esastır. Çorba, kıvam ve adını unla yapılan bu meyane karışımından almaktadır. Üzerine nane ya da toz kırmızı biber yakmak adettendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri