II. Mehmed, 1453 yılında, 21 yaşındayken İstanbul'u fethederek Roma İmparatorluğu'nun varisi olan 1058 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'na son verdi ve bu olay bazı tarihçiler tarafından Orta Çağ'ın sonu ve Yeni Çağ'ın başlangıcı olarak kabul edildi.
Antik Çağ dönemi (M.Ö. 667–M.S. 330) İstanbul, bu dönemde adı "Byzantion" olan bir Antik Yunan şehir devleti olarak kurulmuş, kısa zamanda gelişip güçlenmiş ve ardından dönemin süper gücü olan Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiştir.
Bizans, konumu itibariyle Osmanlı Devleti'nin Rumeli'de büyümesine engeldi. Anadolu ve Rumeli toprakları arasında bağlantı sağlanamıyordu. İstanbul'un alınmasıyla bu engel ortadan kalkacaktı. İstanbul'un fethiyle Anadolu ve Rumeli arasında askeri geçiş için de engel kalmayacaktı.
Orhan Bey ve I. Murat zamamnda henüz İstanbul'u kuşatacak güce erişememiş olan Osmanlılar bu gücü kendilerinde ilk defa I. Bayezit zamamnda buldu ve bu hükümdar zamamnda şehir iki kez kuşatıldı. Daha sonra Musa Çelebi ve II. Murat tarafından birer kez kuşatılan İstanbul, 1453 'te II. Mehmet tarafından ele geçirildi.
İlgili 24 soru bulundu
Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis (günümüzde İstanbul, önceleri Byzantion) olan ülke.
“İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.” Hz. Muhammed'in sözleri ile müjdelediği fetih bundan tam 568 yıl önce Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet tarafından gerçekleşmiştir.
29 Mayıs 1453'te kapıları açılan İstanbul, Sultan 2. Mehmed'in önderliğindeki Osmanlı birlikleri tarafından fethedildi. Hazreti Peygamber'in övgüsüne mazhar olarak "Fatih" unvanını alan Sultan 2. Mehmed, büyük bir hoşgörü ile şehri yağmalatmazken, fethin nişanesi olarak da Ayasofya'yı camiye dönüştürdü.
Bazı kaynaklar, Emevîlerle Abbasîlerin H.34/655-H.169/785 tarihleri arasında İstanbul'a beş sefer düzenlediklerini, Osmanlıların ise, İstanbul'u yedi kere muhasara ettikten sonra fethettiklerini yazmaktadırlar. Fatih şehri fethettikten sonra doğruca Ayasofya'ya gitmiş ve burasını camiye çevirmiştir.
Batı Roma İmparatorluğu'nun 5. yüzyılda çökmesi nedeniyle İstanbul, uzun seneler Doğu Roma İmparatorluğu'nun (Bizans) başkenti olmuştur. İstanbul, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinden sonra 1923 yılına kadar 470 sene boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur.
Roma'nın merkezi olduğu Batı Roma İmparatorluğu çökmüş olsa da, Doğu Roma İmparatorluğu Bizans İmparatorluğu olarak ayakta kalmıştır. Bizans İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra bin yıl varlığını sürdürmüş ve 1453'teki Osmanlı fetihleri sonrasında da tamamen ortadan kalkmıştır.
Bugünkü İstanbul'un kurucusu olan Konstantin, antik ticaret kolonisi Byzantium'u, bir Roma başkentine yakışır bina ve anıtlarla donatarak 330 yılında resmen payitaht yapmıştır. Şehir, on beş asır boyunca onun adıyla, Konstantinopolis olarak anılmıştır.
Fatih Sultan Mehmed'in Arapça ve Farsçanın yanı sıra Latince, Yunanca ve İtalyancayı çok iyi bilmesi, bu dönemdeki münasebetlerine dayandırılmaktadır.
İstanbul'a çağlar boyunca değişik adlar verilmiştir. Bu kent adları, kent tarihinin farklı dönemleriyle ilişkilidir. Bu adlar tarihsel sırayla, Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Kostantiniyye, İslambol ve İstanbul'dur.
Araplar iki yıl bu şehri tahkim edip bir donanma üssü haline getirdiler. Ayrıca orada donanmalarındaki gemilerini kuşatma silahları (büyük mancınıklar vb) ile donattılar. 674 yılında bu donanma Kyzikos'tan ayrılarak denizden Konstantinopolis'i kuşatmaya aldı.
Bizans imparayorluğu roma imparatorluğunun bir koludur. Ayrıca doğu roma imparatorluğu adlandırılır.Bizans yunanistanda kurulduğu için yunanların diyemem lakin Roma ve çevresinde gömülmüş insanların Antik DNA'sı, imparatorluk döneminde bu insanların çoğunun Ortadoğu kökenli olduklarını göstermişdir.
Konumuz olan fetih hadisi, Sahihayn adini verdigimiz en güvenilir iki hadis kaynagi olarak bilinen Buhârî ve Müslim'in Sahîh'lerinde yer almamaktadir.
Sonuç olarak şu söylenebilir ki Osmanlı padişahları içerisinde Kanunî, nikris ve sindirim sistemi bozukluğundan mustarip olan yegâne kişi değildi. Daha erken dönemde Fatih Sultan Mehmed de aynı rahatsızlıklardan mustaripti ve onun hastalığı en az Kanunî'nin hastalığı kadar şiddetli idi.
Fatih Sultan Mehmet yumurtaya bayılırdı. Tavuklu böreğine, pirinç lapasına, kestaneli bulguruna, pidesine mutlaka yumurta konurdu. Kuzu etini, kaz etini, keklik etini, güvercin etini severdi. Et yemeklerine tarçın serpilirdi. Kelle, paça ve işkembe severdi.
Bizans, MÖ 657 yılında Megara'daki Yunan sömürgecileri tarafından kurulan antik bir Yunan şehridir.
Nüfusu yaklaşık 4,3 milyonu bulan Dünya'nın en baştan çıkarıcı şehirlerinden biri olan Roma, İtalya'nın başkentidir. Küçük bir köyden büyük bir medeniyete dönüşen bu Latin şehri, aynı zamanda Papalığın bulunduğu yerdir.
Geç Antik Çağ'dan Orta Çağ'a kadar varlığını sürdürmeye başarmıştır. İmparatorluğun kurulduğu bölge oldukça korunaklı bir yerdir. Bundan dolayı da kolay kolay yıkılmamıştır. Ancak Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in 1453 yılında yaptığı fethi ile Bizans İmparatorluğu tamamen yok olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri