İstanbul metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989 tarihinde M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.
İstanbul'un metro sistemleri ile tanışması 1875 yılında Fransız mühendis Eugene Henri Gavand'ın Tünel girişimi ile gerçekleşmiştir. Karaköy - Beyoğlu istikametinde yer alan bu raylı sistem İstanbul'un ve Osmanlı Devleti'nin ilk metro sistemidir ve bu yüzden ayrı bir önem arz etmektedir.
İstanbul'un ilk modern metro hattı olan M1'in inşasına 1986-87 yılları arasında karar verildi ve Aksaray - Kocatepe arasındaki ilk etap 3 Eylül 1989'da hizmete girdi. Hat hizmete girdikten sonra "hafif metro" olarak tanımlansa da 2006 yılında yapılan düzenleme ile M1 olarak değiştirildi.
Bu liste, dünya çapındaki metro sistemleri listesidir. İlk metro Londra'da 1863'te açılan Londra metrosu, ikinci metro ise Türkiye 1875 İstanbul Karaköy-Beyoğlu tarihi Tünel (füniküler) hattıdır.
Toplam 17,5 km. olan bu yeni açılışlar ile İmamoğlu'nun 3,5 yıllık hizmet süresi içinde 46,6 km.lik raylı sistem inşaatının tamamlandığı bilgisine ulaşılıyor. Yani İmamoğlu'nun yıllık ortalaması 13,3 km.ye tekabül ediyor.
İlgili 40 soru bulundu
Ulaştırma Bakanlığı da, en fazla metro hattı yapan İBB Belediye Başkanı olarak İmamoğlu'nu gösteren tablonun aksini gösteren başka bir tablo yayınladı. O tabloya göre de Kadir Topbaş'ın yıllık 10,58 km'lik metro inşaatıyla zirvede yer alıyor.
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
İBB Ulaşım ve Trafik Komisyonu Başkanı Abdullah Özdemir de İstanbul'da 2004 yılına kadar olan raylı sistemin 44 kilometreden 300 kilometreye çıkarıldığını belirterek "AK Parti döneminde, 44 kilometre olan raylı sistemlerin uzunluğu, imal edilen metrolardaki ilerleme oranlarını da dahil edersek yaklaşık 300 kilometreye ...
LONDRA METROSU
Dünyanın ilk metrosu olarak kabul edilen Londra yer altı metrosu 1863 yılında kullanıma girmiştir.
İstanbul genelinde 328,70 km. uzunluğunda kent içi raylı sistem işletmesi bulunmaktadır.Toplam sistem içerisinde 215,15 km. uzunluğundaki 18 hat ile her gün 2,5 milyonun üzerinde yolcuya hizmet veren Metro İstanbul, hizmet kalitesi ile de dünyada örnek gösterilen markalar arasındadır.
Dönemin padişahı Sultan Abdülhamit'in izni ve fermanıyla, Fransız mühendis Eugene-Henri Gavand tarafından yapılmıştır.
Taksim Metro İstasyonu, İstanbul metrosu'nun M2 (Yenikapı - Hacıosman) Metro Hattı'nda yer alan ve 16 Eylül 2000'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.
Londra metrosundan (1863) on iki yıl sonra hizmete giren ve Karaköy ile Beyoğlu arasında çalışan Tünel, dünyanın en eski ikinci metrosudur.
Yapımına 1992 yılında başlanan ve Yenikapı ile Hacıosman arasında hizmet veren hattın ilk etabı, 16 Eylül 2000 tarihinde hizmete girmiştir.
Söz konusu metro hattı 2015 yılında hizmete girmiş. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan metro hattı gökkuşağı renkleri ve ışıklarıyla hizmete açılmış. 2015 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı görevinde Ekrem İmamoğlu değil Kadir Topbaş bulunuyordu.
Arka planda Fuji Dağı ile Japonya'daki Tōkaidō Shinkansen yüksek hızlı demiryolu hattı. Tokyo ve Osaka şehirlerini birbirine bağlayan Tōkaidō Shinkansen, dünyanın ilk yüksek hızlı demiryolu hattıdır.
Sovyetler Birliği'nin ilk yer altı sistemi olarak 1935'te açılan Moskova Metrosu'na eklenen yeni hat, dünyanın en uzun dairesel metro hattı olarak nitelendirildi. Sovyetler Birliği'nin ilk yer altı sistemi olarak 1935'te açılan Moskova Metrosu'na eklenen yeni hat, 1 Mart itibarıyla çalışmaya başladı.
"İtalik" yazılan hatlar "inşa hâlindeki ve/veya proje aşamasındaki" hatları göstermektedir. Türkiye'de metro işletmesi bulunan 5 il ve 20 metro hattı bulunmaktadır.
Bakanlıktan elde edilen verilere göre; 3 buçuk yıldır görevde olan CHP'li İmamoğlu, yıllık ortalama yalnızca 2,07 kilometre metro inşa etti. İmamoğlu görevde kaldığı süre boyunca toplam 7,24 kilometre metro inşa etti.
Hat 29 Eylül 2015 tarihinde ihale edilmiş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kolin - Kalyon - Şenbay konsorsiyumuna yer teslimi yapılarak Şubat 2016 itibarıyla inşa çalışmalarına başlanmıştır. 2018 ortasında hattın kredisi bitmiş ve 2019'da inşa çalışmaları tamamen durmuştur.
Normal şehir içi metrolarda maksimum hız 80 kilometredir ancak 40-50 kilometre arasında değişir. Burada 120 kilometreye çıkabileceğimiz güzergah var, ortalama hızı 90 kilometre olacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, İstanbul'da devam eden metro hatlarının toplam uzunluğunun 91 kilometreye ulaştığını belirterek "Ayrıca 13,5 kilometrelik iki yeni raylı sistem hattına da başlıyoruz. 2023'te hepsini bitiriyoruz." dedi.
İstanbul'da toplamda 8 metro hattı bulunur. Bunlar M1A, M1B, M2, M3, M4, M5, M6 ve M7 şeklindedir. M4, M5 metro hattı Anadolu Yakası'nda hizmet verir ve güzergahları farklıdır. Sefer saatleri ve sayıları hafta içi ve hafta sonu günlerine göre değişiklik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri