1453 Yılına Kadar İstanbul Niçin Fethedilemedi? İstanbul'u karadan ve denizden işgal etmek neredeyse imkânsızdı. Boğazlar, kapatıldığı zaman hiçbir gemi geçemiyordu. Ayrıca kıyıların sarp ve aşılamaz şekilde olması karadan da işgali zor kılıyordu.
İstanbul'un fethi ile Osmanlı Devleti'nin Anadolu ve Rumeli toprakları arasındaki Bizans'ın yarattığı tehlike ortadan kalktı. İstanbul'un fethi ile Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan ticaret yolları ele geçirildi. İpekyolu'nun Avrupa'ya giden kolu ele geçirildi. İstanbul, Osmanlı Devleti'nin başkenti yapıldı.
Tarih boyunca "Her yiğidin gönlünde yatan aslan" olan İstanbul, ebediyen Türk olduğu 1453'ten önce farklı medeniyetler tarafından 28 kez kuşatıldı.
Olayın sonucunda 1058 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu yıkılmış ve Osmanlı Devleti, bir imparatorluk hâline gelmiştir. Bu fetih, bazı tarihçiler tarafından Orta Çağ'ı sona erdirip Yeni Çağ'ı başlatan olay olarak kabul edilir.
İstanbul'un fethi, Bizans yani Doğu Roma İmparatorluğu'nun artık yasal olarak tarihe karışması demekti. Ayrıca taht şehrine sahip olanın egemen olacağı görüşü nedeniyle de Osmanlı hükümdarları yeni Roma İmparatorları (Kayzer) olabilmişlerdir.
İlgili 32 soru bulundu
II. Mehmed, 30 Mart 1432 tarihinde Edirne'de doğdu. Babası altıncı Osmanlı padişahı II. Murad, annesi ise Hüma Hatun'dur.
İstanbul 1453 yılında 54 gün süren bir kuşatmanın ardından fethedilmiştir. Fetihle birlikte şehir üç gün yağmalanmıştır. Üç gün yağma yapılması padişah II. Mehmet'in buyruğudur.
Georges Sphrantzes'e göre, Osmanlı ordusu 200.000 kişiden oluşuyordu, lakin modern tarihçiler daha gerçekçi bir rakam olan 60-80.000'i tercih ediyor. Ordu 2 Nisan 1453'te Konstantinopolis surlarında toplandığında, Bizanslılar Mehmed'in toplarını ilk kez gördüler.
Mehmed, 29 Mayıs'ta büyük taarruz için emir verdi. 29 Mayıs'ta günün ilk ışıkları ile başlayan taarruzla, surlar aşıldı. 29 Mayıs 1453'te kapıları açılan İstanbul, Sultan 2. Mehmed'in önderliğindeki Osmanlı birlikleri tarafından fethedildi.
Şehrin kayıtlara geçen ilk kuşatması MÖ 510 yılında, o zamanlar Bizantion adıyla bir şehir devleti iken Ahameniş İmparatorluğu tarafından Otanis'in kumandanlığında yapılmıştır.
Araplar iki yıl bu şehri tahkim edip bir donanma üssü haline getirdiler. Ayrıca orada donanmalarındaki gemilerini kuşatma silahları (büyük mancınıklar vb) ile donattılar. 674 yılında bu donanma Kyzikos'tan ayrılarak denizden Konstantinopolis'i kuşatmaya aldı.
II. Mehmed, 53 gün süren zorlu kuşatmanın ardından İstanbul'u fethetti. Böylece adını tarihe “Fatih Sultan Mehmed” olarak yazdırdı.
1391 yılında Bizans İmparatoru olan II. Manuil, Yıldırım Bayezid'in İstanbul'da bir Türk mahallesi kurulması, bir cami inşa edilmesi ve Bizans'ın ödeyeceği yıllık vergiyi arttırması gibi isteklerini reddetmiş ve bu durum üzerine İstanbul, 1391 ile 1400 yılları arasında aralıklı olarak 4 defa Osmanlı Devleti tarafından ...
Mehmed, 1453 yılında, 21 yaşındayken İstanbul'u fethederek Roma İmparatorluğu'nun varisi olan 1058 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'na son verdi ve bu olay bazı tarihçiler tarafından Orta Çağ'ın sonu ve Yeni Çağ'ın başlangıcı olarak kabul edildi.
4. yüzyılda Roma İmparatorluğu çok genişlemiş; İstanbul, stratejik konumundan dolayı, İmparator Büyük Konstantin tarafından Roma'nın yerine yeni başkent olarak seçilmiştir.
3- II. Mehmet'in İstanbul kuşatmasıyla ilgili hazırlıkları arasında Bizans'a, denizden gelebilecek her türlü yardımı önlemek ve deniz yolu güvenliğini sağlamak da vardı. Bu amaçla Karadeniz'e geçişi kontrol altına almak için Anadolu Hisarı'nı tamir ettirdi ve tam karşısına Rumeli Hisarı'nı yaptırdı.
Peygamber'e 'Ey Allah'ın Resulü! Önce hangi şehir fethedilecektir; Kostantiniyye mi, yoksa Roma mı? ' sorusunu yöneltmiş, o da 'Önce Heraklios'un şehri, yani Kostantiniyye fethedilecektir. ' cevabını vermişti.”
İstanbul'un fethinin 566. yılında vatandaşlar Fatih Sultan Mehmet'in 21 yaşında üstün askeri dehasıyla 1000 yıllık Bizans İmparatorluğu'nun elinden güzel İstanbul'u nasıl aldığını merakı ederek araştırıyor.
Peygamber'in “Kostantiniyye muhakkak fethedilecektir. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir” mealindeki sözleriyle müjdelenmiş, bu müjdeye nail olmak isteyen Müslüman Araplar İstanbul'a yönelik üçü Emeviler ve biri Abbasiler döneminde olmak üzere dört sefer düzenlemişlerdir.
Kuşatmada ölen ve öldürülen 4.000-5.000 kişi ile kaçanları eklersek sayı 60.000-70.000 olarak ortaya çıkar. Fetih sonrası İstanbul nüfusuna dair Fatih devrinde yapılan iki sayımın sonuçlarından bilgi ediniyoruz. Aşağıda değinilecek olan 1455 sayımından sonra yapılan ilk düzenli ve kapsamlı sayım 1477 yılına aittir.
Şehrin bu isminin Türkçede en eski kullanımı 1360 yılına tarihlenen Dânişmendnâme eserinde görülür. Osmanlı tarih yazıcılığının ilk dönemlerinde üretilmiş anonim bir gazavatnâme olan Gazavât-ı Sultan Murad adlı eserde şehir İstanbul adı altında ele almıştır.
Sultan II. Mehmed'in komutanlığında 54 günlük kuşatmanın sonucunda 29 Mayıs 1453'te gerçekleşen fetih ile 1500 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu yıkıldı, Orta Çağ bitip, Yeni Çağ başladı. İstanbul'un fethinin bu yıl 569. yılı kutlanacak.
Bildiğimiz üzere Osmanlığı İmparatorluğu, 1299-1923 yılları arasında varlığını sürdürmüş bir Türk devletidir. 16. yüzyıla doğru dünyanın en güçlü imparatorluğu haline gelmiş ve 600 yıl boyunca doğu ve batı dünyası arasında bir köprü işlevi görmüştür.
Yağma suçu yapan kişi 6 yıl ile 10 yıl arasında bir ceza ile cezalandırır. Suçun nitelikli işlenmesi halinde hükmolunacak ceza 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıdır.
Yağma ve Talan Yasağı
İslam'da savaşın gayesi ganimet elde etmek, yağma ve talanda bulunmak değildir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri