Bu topun İstanbul'a götürülmesini Rumeli Beylerbeyi Dayı Karaca Paşa üstlendi. Osmanlı ordusunun mevcudu hakkında çeşitli düşünceler bulunmaktadır, Hammer'a göre 250.000, Barbaro'ya göre 160.000, Sfrantzes ve Dukas'a göre 200.000 asker idi.
İstanbul'u fetih için 80.000 ile 200.000 arası değişen bir ordu ile İstanbul'a hareket eden II. Mehmet, uzunluğu 22,5 km.yi bulan dönemin en güçlü surları ile mücadele etti. Bizans'ın Haliç'e zincir germesiyle ve kentin kapılarını taşlarla örerek kapamasıyla, Osmanlılar, başta şehre giremedi.
Kuşatmada ölen ve öldürülen 4.000-5.000 kişi ile kaçanları eklersek sayı 60.000-70.000 olarak ortaya çıkar. Fetih sonrası İstanbul nüfusuna dair Fatih devrinde yapılan iki sayımın sonuçlarından bilgi ediniyoruz.
Bizans, konumu itibariyle Osmanlı Devleti'nin Rumeli'de büyümesine engeldi. Anadolu ve Rumeli toprakları arasında bağlantı sağlanamıyordu. İstanbul'un alınmasıyla bu engel ortadan kalkacaktı. İstanbul'un fethiyle Anadolu ve Rumeli arasında askeri geçiş için de engel kalmayacaktı.
6 Nisan 1453 tarihinde Osmanlı Ordusu tarafından kuşatılan İstanbul, 53 günlük kuşatmanın ardından fethedilmiştir. Fatih Sultan Mehmet ve komutasındaki askerler, Bizans İmparatorluğu lideri XI. Konstantinos ve ordusuna karşı mücadele etmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Fetih Şehitleri Kabristanı, İstanbul'un Fethi sırasında vefat eden Osmanlı İmparatorluğu askerlerinin defnedildiği bilinen mezarlık. Bizans kara surlarının bitişiğinde olup sur içindedir.
Hazreti Muhammed'in müjdesine mazhar olan İstanbul, 569 yıl önce 29 Mayıs'ta Fatih Sultan Mehmed'in kumandasındaki Osmanlı Devleti tarafından fethedildi.
“İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.” Hz. Muhammed'in sözleri ile müjdelediği fetih bundan tam 568 yıl önce Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet tarafından gerçekleşmiştir.
İstanbul'un Fethi, Kostantiniyye'nin Fethi veya Konstantinopolis'in Düşüşü (Yunanca: Άλωση της Κωνσταντινούπολης), 6 Nisan 1453 - 29 Mayıs 1453 tarihleri arasında, 53 gün süren yoğun bir kuşatmanın sonucunda Osmanlı Devleti padişahı II.
Orhan Bey ve I. Murat zamamnda henüz İstanbul'u kuşatacak güce erişememiş olan Osmanlılar bu gücü kendilerinde ilk defa I. Bayezit zamamnda buldu ve bu hükümdar zamamnda şehir iki kez kuşatıldı. Daha sonra Musa Çelebi ve II. Murat tarafından birer kez kuşatılan İstanbul, 1453 'te II. Mehmet tarafından ele geçirildi.
Gebze'ye götürüldü. Sancıları dayanılmaz boyuta gelen, tedaviye de cevap vermeyen Sultan Fatih, 3 Mayıs Perşembe günü saat 16.00 sularında ruhunu teslim etti. O dönem tutulan yerli ve yabancı pek çok belgeye göre Fatih'in ölüm nedeni kayıtlara gut hastalığı olarak geçti.
Görselde bir örneği yer alan top, Osmanlı döneminde kullanılmış olan ve Şahi adı verilen bir savaş topu türüne ait. Şahi topunun en ünlü örneklerinden bir tanesi, İngiltere'de kraliyet cephanelerinin yer aldığı Fort Nelson müzesinde sergileniyor.
Gemilerin karadan yürütülmesiyle gerçekleştirilen İstanbul'un fethinin 563. yıl dönümü kutlanırken, gemilerin karadan yürütülmesiyle ilgili olarak Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan "Fatih'in gemileri karadan yürütmesinin sebebi Şeyhülislam'ın surların dövülmesine izin vermemesi" dedi.
İstanbul'un Fethi 29 Mayıs 1453 tarihinde dönemin Osmanlı padişahı 21 yaşındaki Fatih Sultan Mehmet (Sultan 2. Mehmet) ve komutasındaki Yeniçeri Ordusu tarafından gerçekleştirilmiştir.
Türkçede Latin harflerine geçiş sonrasında Türk Devleti diğer ülkelerden kentin Türkçe adını kullanmalarını talep etmeye başlamış, zamanla dünya genelinde İstanbul adı yaygınlaşmıştır. Modern Yunancada İstanbul'un adı hâlâ Konstantinopolis olarak geçmektedir.
İlk ciddi muhasara teşebbüsü Eylül 1394'te İstanbul'u fethederek hem kendisinden önceki halife ve sultanlarını hem de ecdadını geçmek amacından olan Yıldırım Bayezid tarafından gerçekleştirildi.
Vizyona girdiği tarihte en pahalı Türk filmi olan Fetih 1453, en çok izlenen Türk filmleri listesinde 4. sırada bulunuyor. Film, ayrıca listedeki en yüksek yaş sınırı konulan film konumunda. Fetih 1453'ü 16 yaşından büyük olanlar izleyebiliyor.
Mehmed 1453 yılında, 21 yaşındayken İstanbul'u fethederek Roma İmparatorluğu'nun varisi olan 1058 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'na son verdi ve bu olay bazı tarihçiler tarafından Orta Çağ'ın sonu ve Yeni Çağ'ın başlangıcı olarak kabul edildi.
Kuşatma sırasında gemilerin Beşiktaş'ta Dolmabahçe-Kabataş civarında demirledikleri bilinmektedir. Dolayısıyla gemilerin bu bölgeden hareket ettirilmiş olmaları muhtemeldir. Bunun yanında Gelibolulu Mustafa Ali ve Mehmet b. Mehmet'in eserlerinde bugünkü Okmeydanı civarlarından gemilerin indirildiği de söz edilmektedir.
Fatih Sultan Mehmet yumurtaya bayılırdı. Tavuklu böreğine, pirinç lapasına, kestaneli bulguruna, pidesine mutlaka yumurta konurdu. Kuzu etini, kaz etini, keklik etini, güvercin etini severdi. Et yemeklerine tarçın serpilirdi. Kelle, paça ve işkembe severdi.
Konumuz olan fetih hadisi, Sahihayn adini verdigimiz en güvenilir iki hadis kaynagi olarak bilinen Buhârî ve Müslim'in Sahîh'lerinde yer almamaktadir.
Sonuç olarak şu söylenebilir ki Osmanlı padişahları içerisinde Kanunî, nikris ve sindirim sistemi bozukluğundan mustarip olan yegâne kişi değildi. Daha erken dönemde Fatih Sultan Mehmed de aynı rahatsızlıklardan mustaripti ve onun hastalığı en az Kanunî'nin hastalığı kadar şiddetli idi.
Yüce dinimiz Kuran-ı Kerimde Allah c.c şöyle buyuruyor. İnna fetahna leke fethan mubiyna. ( Fetih süresi 1.Ayeti. ) Muhakkak ki biz, sana apaçık bir fetih verdik. Hz Muhammed (s.a.v)'in Hadis-i şeriflerinde İstanbul.
“Kostantiniye, bir gün fetholunacaktır. Onu fetheden asker ne güzel asker, onu fetheden komutan ne güzel komutandır” Ya ben İstanbul'u alacağım ya İstanbul beni. Peygamber övgüsüne mazhar olmuş büyük komutan Fatih Sultan Mehmet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri