Nitekim bu hususta Kur'ân'da; “Allah size çocuklarınız hakkında erkeğe, kadının payının iki misli (mirastan pay) vermenizi tavsiye eder (emreder)” (en-Nisa 4/11) denilmektedir.
Mirasçılık sırasına göre miras bırakan kişinin mirası öncelikle eş ve çocuklar arasında paylaştırılır. Buna göre mirastan eş ¼ oranında pay alırken diğer ¾ oranındaki miras her çocuğa eşit olarak paylaştırılır.
Din İşleri Yüksek Kurulu
İslâm miras hukukunda mülkiyeti, mûrise (miras bırakan kişiye) ait malların tamamında, erkek ile kız evlatlar mirası ikili birli paylaşırlar (en-Nisâ, 4/11). Bu konuda miras olarak kalan malın taşınır olması ile taşınmaz olması arasında fark yoktur.
Çocuğun miras hakkı, kaç evlilik olduğuna göre değişmez. İster ilk evlilik, ister ikinci evlilik olsun, eğer ölen ebeveyn evli ise çocuğun miras hakkı ¾'tür. Geriye kalan ¼ pay eşin miras hakkıdır.
Eğer kocanın çocuğu varsa, kadın mirasın dörtte birini (%25) alır. Eğer çocuk yoksa, miras kadına ve kocanın hayatta kalan ana ve babasına kalır.
İlgili 16 soru bulundu
Sağ olan eşi ¼ oranında paya sahip olurken, kalan ¾ oranı çocukları arasında paylaştırılmaktadır. Eğer mirasçının nikahlı bir eşi bulunmuyorsa ya da ölmüşse pay direkt altsoyuna kalır. Örneğin baba öldüğünde miras nasıl paylaşılır? sorusunun cevabı; ¼ oranında anneye, ¾ oranında pay ise çocuklarına kalır.
Mirasta denkleştirme davasında 10 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Geçmiş kira bedeli amacıyla açılan ecrimisil davası ise geriye dönük 5 yıllık süre için açılabilir. Ayrıca, zamanaşımı bahsinde belirtmek gerekir ki, miras hakkı zamanaşımına uğramaz.
Kural olarak eşlerden biri vefat ettiğinde sağ kalan eş, diğer eşin yasal mirasçısı olacaktır. Aynı şekilde, evlilik birliği içerisinde açılmış olan bir boşanma davası henüz kesinleşmeden bir eşin vefat etmesi durumunda da diğer eş mirasçı olarak kabul edilir.
Eş hayatta ise, mal varlığının 4'te 1'i eşe verilir. Kalan 4'te 3'lük kısım ise çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılmaktadır. Eş hayatta değil ise mal varlığının tamamı çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılır. Çocuklardan biri miras bırakandan önce ölürse, ona düşen pay kendi çocuklarına aktarılacaktır.
Yani ölen kişinin çocukları ve karısı hayattaysa miras onlara kalır. Eğer değillerse kardeşlerine, annesine ve babasına kalır. Ölen kişinin kardeşlerinin, annesinin ve babasının da hayatta olmaması durumunda miras yeğenlere kalır.
Ana-baba ve en yakınları ölen kadın da erkek gibi menfaat kaybına uğrar. Ama kadın, gelin gittikleri ailenin desteği ile kayıplarını azaltabilir. Bu sebeple onun miras payı erkekten az olur. Az olması, erkeklere yüklenen sorumluluklarla da ilgilidir.
Erkekler ve kızlar/kadınlar birlikte vâris olduklarında erkeğe iki, kıza bir hisse verilmesi nimet-külfet dengesi hikmetine bağlıdır. Miras nimettir, vârisin yüklendiği aile vb. giderleri ise külfettir. Erkek, kızın iki misli hatta daha fazla külfet yükleniyorsa ikisine mirastan eşit hisse vermek adalete sığmaz.
Halk arasında “mirasçılıktan çıkarma” eylemi, “evlatlıktan ret” olarak algılanmaktadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 510.-511. maddeleri hükümleri uyarınca yasal şartları sağlanması hâlinde, anne ve babanın çocuklarını mirastan ret (ıskat) hakkı vardır. Anne ve baba, çocuğunu mirasından mahrum kılabilir.
Ancak İslâm hukukçularının çoğuna göre, ebeveynler hayatta iken ya da vefat et- tikten sonra kanunen herhangi bir şey yapılamaz. Çünkü edâ ehliyetine sahip olan her insan kendi mülkünde dilediği gibi tasarrufta bulunabilir, dolayısıyla malını istediğine satabileceği gibi dilediğine de bağışlayabilir.
Eş, mirasın 1/4ünü, çocuklar da mirasın 3/4 ünü alır. Yani her çocuğa mirasın 3/8 i düşer. 100.000 TL miras kaldığını varsayarsak, 25.000 TL eşe kalacaktır. Her çocuğa da 37.500 TL düşecektir. Murisin (mirasbırakan) 5 çocuğu vardır.
Sağ kalan eşin miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olması halinde miras payı ¼'tür. Bir başka deyişle eşin ölümü halinde geride çocukları ile eşi bulunuyorsa mirasın dörtte üçü çocukların, dörtte biri ise sağ kalan eşe ait olacaktır.
Baba vefat ettiğinde tüm çocukları ve ölüm tarihindeki eşi mirası paylaşır. Eşin miras payı 1/4 olur, kalan 3/4 tüm çocuklar arasında eşit paylaşılır. Çocuğun hangi anneden olduğunun önemi yoktur. Eş yok ise, tüm miras çocuklara geçer.
Saklı Pay Oranları
Çocukların saklı payı yasal miras paylarının yarısı, anne ve babanınki dörtte biri, eş için çocuk veya anne baba varsa miras payının tamamı, diğer hallerde dörtte üçüdür.
Medeni Kanun, mirasçı olan kız çocuğa da erkek çocuğa mirastan aynı payı vermektedir. Vefat eden kişinin geride bıraktığı sağ kalan eşi 1/4'ü pay ve geride kalan mirasçıları kız ya da erkek farketmeksizin kalan 3/4 payın tamamını eşit miktarda almaktadır.
Annem Öldü Babam Evlendi Miras Ne Olur? Anneniz öldükten sonra kendisine ait olan miras paylaşılır. Eğer anneniz adına kayıtlı bulunan taşınmaz varsa ölümüyle birlikte mirasçılarına geçer. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise miras paylaşımından önce eşler arasında mal rejimi tasfiyesinin yapılması gerekliliğidir.
Evlilikte mal paylaşımı bakımından, kişisel mallar grubuna giren varlıklardan elde edilen gelir ile alınan ev kişisel mal sayılır. Örneğin evlilik sırasında satın alınan bir ev eşlerden birine miras kalan para ile veya düğünde takılan altınlar ile alınmış ise, kişisel maldır ve boşanmada paylaşıma tabi tutulmaz.
Kim kazanıp satın alırsa alsın, evlilik sonrasında alınan her ev, araba ve arsa gibi ruhsatlı ve tapulu taşınmazlar ortak kabul edilir. Eş ev hanımı olsa ve maddi kazanç getirecek bir çalışma hayatında bulunmasa bile boşanmada mallar ortak paylaştırılır. Yani ev hanımları da ev ve arabaların ortak sahibidir.
On yıllık süre dava açılmasında üst sınır niteliğindedir. Vasiyetnamenin açılma tarihinden itibaren veya miras sözleşmesinde mirasın geçme tarihinden itibaren 10 yıl geçmesine rağmen iptal davası açılmamışsa dava açma hakkı düşer. Yirmi yıllık süre davalının kötü niyetli olduğu durumlarda geçerlidir.
Mirasçılardan biri imza vermez ise, anlaşmanın olmamasından dolayı her bir mirasçının mahkemeye başvurma hakkı bulunur. Mahkemeye başvuran mirasçı, sözleşme ya da kanun uyarınca ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça paylaşma isteyebilecektir.
Devlet: Mirasçı olarak kimse bulunmadığında veya tüm mirasçılar mirastan feragat ettiğinde miras Devlet'e geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri