Bizans ve Osmanlı dönemlerinde yönetim birimlerinin yer aldığı Eminönü, aynı zamanda İstanbul'un ilk yerleşim yerlerinden Byzantion kentinin de kurulduğu semttir.
İstanbul üzerinde yaşayan medeniyetlere göre isim değiştirmiştir. Şehir Osmanlı Devletinin eline geçmeden önce ismi Konstantina idi. Daha sonra ismi İstanbul olarak değiştirilmiştir.
İstanbul'un en kalabalık ilçeleri sırasıyla; 891 bin 120 kişi ile Esenyurt, 770 bin 317 kişi ile Küçükçekmece ve 734 bin 369 kişi ile Bağcılar'dır. İstanbul'un en düşük nüfuslu ilçeleri sırasıyla; 16 bin 119 kişi ile Adalar, 36 bin 516 kişi ile Şile ve 72 bin 966 kişi ile Çatalca'dır.
1930'da İstanbul 15 kazadan oluşuyordu. Bunlar; Adalar, Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Eminönü, Fatih, Kadıköy, Kartal, Sarıyer, Silivri, Şile, Üsküdar ve Yalova kazalarıydı. Bunlardan Fatih, Eminönü, Kadıköy, Beşiktaş ve Sarıyer kazaları 15 Mayıs 1930'da kuruldu.
1990'da Bayrampaşa, 1992'de Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Güngören, Maltepe, Sultanbeyli ve Tuzla, 1993'te ise Esenler ilçe oldu. Böylece 1990-1993 yılları arasında kurulan 9 yeni ilçeyle İstanbul'daki ilçe sayısı 33'e çıktı. Yalova ilçesinin 1995'te il olmasıyla İstanbul'un ilçe sayısı 32'ye düştü.
İlgili 41 soru bulundu
Tarih öncesi çağlar
İstanbul'un tarihi üç yüz bin yıl önceye kadar uzanmaktadır. Küçükçekmece Gölü kenarında bulunan Yarımburgaz Mağarasında yapılan kazılarda insan kültürüne ait ilk izlere rastlandı.
İstanbul'un tam olarak ortası Şehzadebaşı Camii'nin avlu duvarıyla Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Külliyesi'nin kesiştiği yerdir.
Bu listeye göre İstanbul'un en lüks semtleri arasında bir numara Beşiktaş oldu. Şişli, Bakırköy, Kadıköy, Sarıyer ve Üsküdar da lüks semtler arasında yerini aldı. Mahalle bazında bakıldığında İstanbul'daki lüks semtlerin yoğunlukta bulunduğu yer Beşiktaş'tır.
Etimoloji. Sevan Nişanyan, Kelimebaz adlı eserinde semtin isminin, "içme suyu kanalı, su yolu üzerindeki küçük havuz veya yalak" anlamına gelen maslak kelimesinden türediğini, kente Büyükdere'deki bentlerden künklerle getirilen suyun dağıtım ve denetiminin yapıldığı yer olduğundan bu adı aldığını belirtmiştir.
Takımadada 4'ü meskûn, toplam 9 ada vardır. Nüfus bakımından İstanbul'un en küçük ilçesidir. Adalar'ın nüfusu 16.033, yüz ölçümü ise 11,05 km'dir. Erdem Gül, 2019 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı olarak Adalar belediye başkanı seçildi.
İstanbul'da toplam 39 ilçe bulunmaktadır. İstanbul'un 25 ilçesi Avrupa yakasında bulunurken, 14 ilçesi de Anadolu yakasında yer almaktadır. İstanbul'un Avrupa ilçesinde yer alan ilçelerin telefon kodları 212 ile başlarken, Anadolu yani Asya kıtasında yer alan ilçeleri ise 216 telefon alan kodunu kullanmaktadır.
Yayınlanan bilgiye göre, İstanbul'un nüfusu, 2021'de bir önceki yıla göre 378 bin 448 kişi artarak 15 milyon 840 bin 900 kişi oldu. Avrupa Yakası'nda 10 milyon 224 bin 323 kişi yaşarken Anadolu Yakası'nda 5 milyon 616 bin 577 kişi yaşıyor.
İstanbul, Aysa ve Avrupa Kıtası'nın tam birleştiği noktada iki kıtaya da ait kara parçaları bulunan bir şehirdir. Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde bulunur. Bu şehre komşu olan iller Kocaeli ve Tekirdağ'dır. Kuzeyde Karadeniz, güneyde ise Marmara Denizi bulunur.
Bugünkü İstanbul'un kurucusu olan Konstantin, antik ticaret kolonisi Byzantium'u, bir Roma başkentine yakışır bina ve anıtlarla donatarak 330 yılında resmen payitaht yapmıştır. Şehir, on beş asır boyunca onun adıyla, Konstantinopolis olarak anılmıştır.
29 Mayıs 1453'te şehrin Fatih Sultan Mehmed tarafından fethi sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentlik dönemi başlar. Müslümanlarca Konstantiniyye olarak adlandırılan şehri, Rumlar 'E Stin Polis' (Başkente/Şehirden) olarak anmışlardır. Osmanlılar da bu ismi kullandılar ve İstanbul şekline getirdiler.
Beşiktaş'tan 10, Kadıköy'den 4, Beyoğlu'dan 2, Bakırköy'den 2, Şişli ve Beykoz'dan ise 1 mahalle en yüksek sosyoekonomik statü skoruna sahip oldu. En yüksek sosyoekonomik statüye sahip olan A+ 20 mahallede İstanbul nüfusunun yüzde 1,6'sı yaşıyor.
İstanbul değerlendirmesi yapıldığında en pahalı konutlar Beşiktaş, Sarıyer, Kadıköy ve Bakırköy'dedir. Tabi ki bu bölgeleri takip eden ilçeler de bulunuyor. Bebek ve Etiler her zaman pahalı konutların bulunduğu bölgeler arasında yer alıyor.
İstanbul'un sağlam zemine sahip alanlarına yönelik olaraksa Beykoz, Bebek, İstinye, Maslak, Şişli, Beşiktaş, Üsküdar ve kuzeyini söyleyebilirim.
Pendik, Ümraniye, Küçükçekmece ve Bahçelievler ilçeleri genellikle daha uygun fiyatlı konutların bulunduğu semtler olarak değerlendiriliyor. İstanbul'da en ucuz semtler ise; Esenköy, Sultanbeyli, Silivri ve Kurtköy gibi semtlerden oluşuyor.
TUVİMER verilerine göre İstanbul'da ev fiyatlarının en düşük olduğu ilçe Esenyurt. Aynı zamanda en fazla konut satılan ilçe olan Esenyurt'ta evlerin ortalama metrekare fiyatı 2 bin 204 TL.
Buna göre İstanbul'un, sınırlarında en fazla gelir barındıran ilçesi yıllık 11 milyar YTL ile Kadıköy, en zengin mahallesi ise 1 milyar YTL ile İçerenköy.
Döner Sütun, İstanbul'un Orta Noktası olarak da bilinir. İBB Kültür A.Ş.'nin hazırladığı İstanbul rehberinde “İstanbul'un ortası başlığı” ile verilen bölümde sütun hakkında da şu bilgiler veriliyor: “Mimar Sinan, Şehzadebaşı Külliyesi'ni yaparken Eyüp'ten Sarayburnu'na İstanbul'un geometrik merkezini de hesaplaşmıştır.
Bainbridge Holding'in sahibi olduğu Kozyatağı Carrefour AVM'yi Gülaylar Group 269 milyon Euro bedelle satın aldı. Rekabet Kurumu, satış işlemine onay verdi.
Cumhuriyetten sonra resmi olarak kullanılmaya başlanan İstanbul isminin, Rumca'dan geldiğini ve geçmişte de kullanılan bir isim olduğunu ifade eden Tonguç, İstanbul'un kelime olarak kökeninin “şehre” demek olan “stan” ve “şehir” anlamında “polis” kelimelerinin birleşiminden geldiğini anlattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri