İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
İsteğe bağlı sigortanın başlangıcı ne zamandır? İsteğe bağlı sigortalılık, müracaatın Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlar.
Şu ana kadar herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışması olmayan vatandaş, isteğe bağlı sigortalı olabilir mi? Sağlıktan yararlanabilir mi? 5510 sayılı Kanun kapsamında Türkiye'de ikamet edenlerden 18 yaşını doldurmuş kişiler, isteğe bağlı sigortalı olabilecekler ve sağlıktan da yararlanabileceklerdir.
Örneğimizdeki sigortalı, hastalık hallerinde sağlıktan yararlanabilmesi için işe girdikten sonra 30 gün beklemelidir. Ancak, hali hazırda anne- babasının ya da eşinin- çocuğunun sigortasından yararlanarak muayene olan kişilerin işe girdikten sonra 30 gün beklemesine gerek yoktur.
Kişi son 1 yıl içinde ister 4-a'lı, ister 4-b'li olsun, bu süreler hastaneye gitmeden önceki 1 yıl içinde hangi statüde olduğu fark etmez. 30 gün hesabına dahil edilir ve hemen ilk işe girişte veya 4-b Bağ-Kur başlangıcı ile ilk gün sağlık yardımı almaya hak kazanır.
İlgili 20 soru bulundu
Buna göre, 4857 sayılı Kanun'a tabi kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar ve ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar için eksik günlerine ait ge- nel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamam- lanması zorunludur.
İşe giriş bildirgesine dair detayları, e-Devlet üzerinden görmek mümkündür. İşverenler, bu işlemi yaptıktan hemen sonra ilgili belgeye sistemden ulaşabilir. Çalışanların ise işe başladığı tarihi takip eden ayın 26'sından sonra sigorta giriş tarihine ve diğer detaylara ulaşma şansı olur.
Kişiler işsiz kaldıklarında genel sağlık sigortasından yararlanmak için kendi primlerini ödemek veya gelir testi yaptırmak durumunda kalıyor. İşsiz kalanların bir bölümünün acele etmesine gerek yok. Ancak çalıştığı süre yeterli olmayanların elini çabuk tutması gerekiyor.
Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri doğru bir şekilde vermeniz yeterli olacaktır. Daha sonra ise hizmet dökümünüzde yer alan detaylar ile ilgili dilediğiniz sorulara cevap alabilirsiniz.
Ayda 30 günden az çalışan herkes bu statüde yer alır. 4/A isteğe bağlı sigorta primi, 2023 yılında günlük 54,21 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu tutar, 1 gün için en düşük miktarı ifade eder. Örneğin 20 gün 4/A kapsamında sigortalı çalışan biri, kalan 10 gün için 542,1 TL isteğe bağlı prim öder.
Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması gerekir.
İşveren Yönünden Ay İçinde 30 Günden Az Çalışıp İsteğe Bağlı Sigortalı Olanların Bildirimi Kanunun 50 nci maddesi ile ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar isteğe bağlı sigortaya müracaat etmeleri halinde kalan sürelerini isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek 30 güne tamamlama hakkına sahiptir.
İsteğe bağlı sigortalılar için % 20 uzun vadeli sigorta kolları (malullük, yaşlılık ve ölüm) ve % 12 genel sağlık sigortası primi öderler ancak çalışmadıkları için hastalık, analık veya işsizlik ödeneği almadıkları için hastalık, analık ve işsizlik sigortası primi ödemezler.
SSK'dan normal emekli olabilmeniz için kalan 4496 günün son 1261 günlük kısmında fiilen 4/1-a kapsamında çalışmalısınız. O tarihe kadar isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilirsiniz. İsteğe bağlı sigorta primleri aylık ödenir, toplu ödeme imkânı bulunmuyor.
Peki sağlık güvencesi olmayanlar nereye başvuracak? Eğer sorgulama sonucu e-devlette müstehak olmadığınızı yani sağlıktan yararlanmadığınızı tespit ettiyseniz vakit kaybetmeden en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvuru yapmanız gerekmektedir.
Aktivasyonu online olarak yapmak isteyen kişilerin ise, e-Devlet sistemine giriş yapması gerekmektedir. T.C. kimlik no ve şifre ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi” yazarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
SGK sorgulama e-devlet sistemi üzerinden yapıldıktan sonra SGK hizmet dökümü belgesine ulaşılır. Bu belge temel sigorta bilgilerinizi içerir. Belge içerisinde ilk defa sigortalı işe giriş ve çıkış tarihleriniz ile sigortalı çalıştığınız gün sayısı gibi bilgiler de yer alır.
E-devlet sistemine T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılmasının ardından sistem Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'ne yönlendirmektedir. “Poliçe Sorgulama” sayfası üzerinden sigorta poliçeleri ile ilgili tüm detaylara kolaylıkla erişim sağlanabilmektedir.
Çalışmayan kişiler ise yüklü bir GSS prim borcu ile karşılaşmamak adına başvuru yapmalıdır. Sigortanın başlatılması ve ödenecek primin belirlenmesi için gelir testi yapılır. Başvuru, genellikle kaymakamlık binası içerisinde yer alan Sosyal Hizmetler ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma birimlerine yapılır.
İşsiz kalmanız durumunda sigorta priminiz ödenmediğinizden SGK sağlık hizmetlerinde faydalanamazsınız ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında değerlendirilirsiniz. İşten ayrıldığınız zaman SGK tarafından belirlenen sürede sağlıktan faydalanmaya devama dersiniz.
Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş devlet hastanelerinde çalışmadığı için sigortası olmayan eşi veya ailesi üzerinden sigorta kaydı bulunmayan veya düzenli sigorta primi ödenmeyen kişiler devlet hastanelerinde ücretsiz muayene olabilirler.
İşveren tarafından düzenlenerek imzalanan ve Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgesinin, işçinin en az 1 gün süreyle o işte çalıştığına karine teşkil edeceği kabul edilmelidir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar içinişe başlamadan en az 1 gün önce sigortalı işe giriş bildirgesinin e-sigorta kanalıyla verilmesi gerekmektedir.
İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri