Yiyeceklerin buzunu çözmenin üç güvenli yolu vardır: buzdolabında, soğuk suda ve mikrodalgada. Soğuk suda veya mikrodalgada çözülen yiyecekler hemen pişirilmelidir."
Mevsiminde bulunmayan meyve ve sebzeler gönül rahatlığıyla dondurulmuş şekli ile tüketilebilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta; dondurulmuş sebzelerin çözdürülmeden pişirilmesi gerektiğidir.
Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer. İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür. Ancak çözülen gıdanın hemen pişirilmesi gerekir.
- Dondurucuya koyduğunuz meyveleri kullanmadan önce biraz çözdürmeniz gerekir. Meyveleri biraz çözdürdükten sonra tamamen çözülmesini beklemeden kullanabilirsiniz. - Yazın dondurduğunuz taze sebzeleri pişirecekseniz çözdürme işlemi yapmanız gerek yoktur.
Gıda maddeleri uygun koşullarda dondurulduğu ve -18 santigrat derecede muhafaza edildiği durumda dondurma işlemi, su aktivitesini düşürür ve moleküllerinin hareketini yavaşlatır. Bu sayede işlem, besin değerini gıdanın içinde hapsederek, bakteri, maya, küf gibi mikroorganizmaların çoğalmasını engeller.
İlgili 17 soru bulundu
Eğer acil yemek yapmanız gerekiyorsa, en kolay yöntem olan geniş bir kabın içerisine suyu doldurun, poşetli ya da ağzı kilitli etinizi suda bekletin. Su soğudukça suyu değiştirirseniz çözülme işlemini hızlandırmış olursunuz. Bu yöntemle 1-2 saat içerisinde etiniz çözülecektir.
Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte çözülmesi gerektiğini, oda sıcaklığında çözülen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olduğunun altı çizildi.
Dondurma işlemi besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. İçeriğinde trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Dondurulmuş gıdada tazeliğini koruması için nişasta kullanılmış ise diyabet riskini tetikler.
Ya da buzluktan çıkardığı donmuş bir etin 1 dakikadan kısa süre içinde çözülebilme kolaylığını hiç bir şef inkar edemez. Ancak biraz vakit ayırıp incelendiği takdirde, tüm bilimsel gerekçelerle kanıtlanan gerçek şudur ki; mikrodalga fırın sağlığa zararlıdır.
Birçok insan dondurulmuş ürünlerin taze ürünlerle aynı besin değerine sahip olmadığını düşünmektedir ancak hepsi sağlığı iyileştirebilen vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Dondurulmuş sebze ve meyveler daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Mevsiminin haricinde de keyifle tüketilebilmektedir.
dondurulmuş sebzeler söz konusu olduğunda kuru ısı denen soteleme ya da fırında pişirme gibi metotlarla harikalar yarabilirsiniz. Bu tür işlemler sebzelerin karamelize olmasını sağlar ve doğal lezzetlerini açığa çıkarır.
Dondurma işleminin kendisi aslında besin değeri üzerinde çok az etkiye sahiptir ancak dondurmadan önce uygulanan ön işlemlerde, depolama ve çözdürme sırasında besin değerinde kayıplar olmaktadır[5]. Dondurarak muhafazada gıdalarda enzim aktivitesi çok yavaş da olsa devam eder.
ETİ SICAK SUDA BEKLETMEYİN
Eti sıcak suda bekletme doğru değil, etin dış kısmının pişmesine ve içten bakterilenmesine neden oluruz. Donmuş haldeyken pişirmeye çalışmak delilik, bu yöntemlerin hepsi yanlış.
Eğer sıcak etler dondurucuya alınırsa; besin değeri ve yapısı bozulacağı için etten tat alınmaz. Haşlanan etler bir süre dinlendirilir. Porsiyonluk poşetlere eklenir ve dondurucuda saklanabilir.
Eti buzluktan çıkardığınızda çözülmesi için beklemeniz gerekir. En geç 12 saat içerisinde çözülecektir fakat bazen bu kadar bekleyecek zamanımız olmayabilir. Eğer önceden çözdürmeyi unuttuysak ve hemen kullanmamız gerekiyorsa poşetiyle beraber soğuk suda bekletmek işe yarayacaktır.
Radyofrekans radyasyon, hücrelerdeki DNA'ya iyonlaştırıcı radyasyonun yol açtığı şekilde zarar vererek kansere neden olmamasına rağmen, iyonize olmayan radyasyonun bazı formlarının bazı durumlarda kansere yol açabilecek biyolojik etkilere sahip olabileceği iddia edilmektedir.
Buzlu yiyeceklerin çözülme işlemi, mikrodalga fırınlarda defrost fonksiyonu olarak da yer alır. Buz çözme işleminde maksimum %30 mikro dalga gücü kullanılır. Mikrodalga fırınlarda çözme işlemi için kullanılan güç sabittir.
Genel olarak, metal tavalar veya alüminyum folyo da mikrodalga fırınlarda kullanılmamalıdır. Çünkü mikrodalga fırınlar bu malzemelerden yansır ve yiyeceğin eşit şekilde pişirilmemesine ve fırının zarar görmesine neden olur.
Aşırı şeker, şeker hastalığına yakalanma riskinizi artırabilir, ayrıca vücut dokularınıza da zarar verebilir. Araştırmalar, donmuş yiyeceklerin, özellikle etin, pankreas kanserine yol açabileceği sonucuna varmaktadır.
Dondurucuda en fazla 2 ila 3 ay saklanabilir. Dondurulmuş kırmızı et pişirildiğinde 3 aya kadar saklanabilir.
Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor. Ancak dondurulup çözülen gıda pişirilmişse, örneğin çiğ tavuktan, tavuklu bir yemek yapılmışsa o zaman zararlı bakteriler ölüyor ve gıdanın yeniden dondurulması riskli olmuyor.
1 yıl, 2 yıl veya daha uzun süre dondurulan etler pişmiş olarak yenmelidir. çünkü buz çözüldükten sonra ette bakteriler hızla çoğalır.
Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Etin kolay pişmesi doğranma şekliyle de alakalıdır. Küçük küçük parçalar halinde doğranmış etler daha çabuk pişer. Donmuş et pişirme için etinizi buzluktan çıkarttıktan sonra çözülmesini bekleyin. Çözülen eti ister normal tencerede, isterseniz de düdüklü tencerede kısık ateşte olmak üzere pişirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri