Söz Yüzükleri ve Söz Tepsisi Yüzükleri, iki taraftan birinin sevilen ve saygı duyulan bir aile büyüğü takar. Kız tarafı söz yüzüklerini koymak için önceden süslü bir söz tepsisi hazırlar. Tepsiye kurdele geçirilmiş yüzükler ve makas konulur. İstenilirse yüzük yükseltici de konularak, tepsi görseli zenginleştirilir.
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır.
Bu kız isteme töreni olarak tabir edilen törende söz yüzüğü resmi olarak takılır ve söz yüzüğünün anlamı, çiftlerin birbirlerine evlilik konusunda söz vermeleri anlamına gelir.
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir.
Nişan tepsisi içinde ve birbirine kırmızı kurdele ile bağlı olan yüzükler aile büyüklerinden biri tarafından gelin ve damadın parmaklarına takıldıktan sonra nişan makası ile yine aile büyüğü tarafından kesilir. Nişan makasları çoğunlukla nişan tepsisi ile takım olarak satılır ve tepsi ile uyum içerisindedir.
İlgili 33 soru bulundu
Aile büyüklerinden seçilmiş kişilerin konuşmasıyla birlikte söz kesilir ve yüzükler takılır. Söz kesiminde takılacak yüzükleri erkek tarafı satın alır. Damat tarafı isterse müstakbel gelinlerine söz kesiminde takmak üzere takı seti veya bilezik satın alabilir.
Evlilik teklifi yapan erkeklerin, ilk olarak tektaş yüzük alması gerekir. Kız isteme töreninde, kadınlara takılan yüzük ise evlilik teklifinde kabul edilen tektaştır. Bazı kişiler ise evlenme teklifi sırasında değil, söz kesildiği zaman tektaş yüzük takabilir. Dinimize göre, sağ elin yüzük parmağına takılır.
Geleneklere göre damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat tarafı alır. Ancak günümüzde nişan yüzükleri alyans seti olarak satıldığı için yüzüklerin erkek tarafınca alındığını da söyleyebiliriz.
Söz merasiminde erkek tarafı masrafların tamamını karşılamakla yükümlüdür. Gelinin söz elbisesi ve söz yüzüklerinden istemeye giderken yaptırılan çiçek ve çikolataya dek yapılan tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Bunun yanı sıra söz merasiminde geline takı takılması da beklenir.
Erkek tarafı yani damat nişan yüzüklerini alır. Bu durum bazı yörelerde değişebilir. Bazı kesimlerde kız tarafı damadın yüzüğünü alır. Erkek tarafı da gelinin nişan yüzüğünü alır.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Evlilik teklifi yüzüğü genellikle tektaş pırlanta olarak tanımlanır ve evlilik teklifi edildikten sonra sağ elin yüzük parmağına takılır. Sağ ele takılmasının nedeni, henüz evlilik akdinin gerçekleşmemiş olduğunun belirtilmesidir.
Bismillahi ve ala sünnet-i resulillah.
Söz kesilmeden önce yüzükler alınır ve süslenmiş olan bir tepsiye yerleştirilir. Söz ve nişan merasimler ayrı ayrı yapılacak ise söz yüzüğünün erkek tarafının alması daha uygundur. Ancak söz ve nişan merasimlerini ayrı ayrı değil birleşik yapacak iseniz ortak bir karar alınarak yüzüklerin alınması daha uygun olacaktır.
Nişan yüzükleri, çiftler tarafından ortak olarak alınabilir. Bu durum biraz adetlere göre de değişebilir. Örneğin bazı yörelere bakıldığında gelinin yüzüğünü damat alırken damadın yüzüğünü ise gelin alır. Bu durum kişilerin mensup olduğu yöreye, hayat tarzlarına ve dünyaya bakış açılarına göre değişkenlik gösterir.
Söz ve nişan merasimleri bittikten sonra bu tepsileri, ileride çocuklarınıza hediye etmek için saklayabilirsiniz. Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir. Genellikle bu konuda eskiden beridir işlemeli gümüş tepsiler tercih edilmektedir.
Söz merasiminde, kız istendikten sonra söz yüzükleri takılır ve kurdelesi kesilir. Bu andan sonra sözlü olarak hitap edilen çifte aileler tarafından birtakım hediyeler verilir. Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar.
Kız tarafı söz sırasında söz yüzüklerinin konulduğu tepsiyi alabilir. Yüzüklerin konulacağı tepsi süslü ve şık olmalıdır. Tepsiyi kız tarafının kendisi süsleyebilir ya da hazır olarak satın alabilirler. İkram servisi yapılacağı için eğer evlerinde uygun takımlar yoksa buna göre birkaç parça eşya alabilir.
Kız isteme nasıl olur sorusu ise şu şekilde yanıtlanabilir; çiftlerin evlenmeye karar vermelerinin ardından damat ve ailesi, isteme çiçeği ve çikolatası ile birlikte gelinin ailesinin evine giderler. Aile büyükleri bir araya geldiklerinde, eğer daha önceden tanışıklıkları yok ise tanışırlar.
Söz ve nişan yüzükleri arasında belirgin bir fark bulunmaz. Her ikisi de genellikle alyans şeklinde tasarlanır. Bununla birlikte söz merasiminde çok daha sade, estetik ve şık tasarımlar tercih edilir. Bununla birlikte nişan yüzükleri, evliliğe çok daha yakın bir aşamadır.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Sağ eldeki yüzük parmağı, geleneksel olarak nişan yüzüğünün takıldığı yerdir. Çiftler, nişanlanırken yüzükleri sağ ellerindeki yüzük parmağına takılır. Evlendikten sonra ise bu yüzük, sol ellerindeki yüzük parmağına geçer.
Damat adayı kıyafet seçiminde şık bir takım elbise ve kravat tercih etmeli. Damat adayı kız isteme gününde saç ve sakal tıraşını ihmal etmemeli.
Müstakbel gelin adayı kahveleri dağıttıktan sonra damadın babası ya da başka bir aile büyüğü söze girer ve “Allah'ın emri peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz” der. Yani kızı isteme babanın konuşması ile gerçekleşir. Kız isteme sözleri kısa tutulabilir.
Pijama takımı, çorap, havlu, makyaj malzemeleri, kişisel bakım ürünleri, parfüm gibi ürünler bohça içerisine konulur ve söz kesmeye giderken götürülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri