Atasözü İnsan ne denli çok çalışıp para kazanırsa kazansın, tutumlu harcamasını bilmezse bir şey arttıramaz. Para, kazanmakla değil, tutumla artar.
Ya işten artar, ya dişten Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir şeyin ya çalışarak ya da tasarruf ederek artırılabileceğini belirtir. Ya çalışarak daha fazla kazanılır ya da tüketimde kısıtlamalar yaparak birikim sağlanır.
İşten artmaz dişten artar atasözü tutumluluğun önemini vurgulayan bir sözdür. Bir insanın çalışmasının önemli olduğunu ama kazandığını tutumlu şekilde harcamasının daha önemli olduğunu belirtir.
"İşten artmaz, dişten artar"
Kişinin geliri arttıkça harcamaları da aynı düzeyde artıyorsa, tutumlu olması gerekir. Bu atasözleriyle birlikte tasarruf ile bilgelik arasında güçlü bir bağlantı olduğunu gördük.
Ancak aksi durumlarda tüm kazançlarınız harcarlarsa birikim yapmaları söz konusu bile olmaz. Tüm paranı harcayarak birikim edinemezsin atalarımız ne demiş işten artmaz dişten artar.
İlgili 31 soru bulundu
- Ak akçe kara gün içindir: Daha önce biriktirilen kıyıya, köşeye atılan para, sıkıntılı ve zor günlerde işe yarar. Bu nedenle tasarruf yaparak birikim yapılmadır. - Ayağını yorganına göre uzat: Kişi giderlerini gelirine göre ayarlamalı, gelirinden daha çok harcama yaparak kendini zora sokmamalı anlamı taşır.
Tutumluluk, gıda, zaman veya para gibi tüketilebilir kaynakların tüketiminde tutumlu, idareli, ihtiyatlı veya ekonomik olma ve israf, savurganlık veya savurganlıktan kaçınma niteliğidir.
Tutumluluk diğer bir adıyla tasarruf demektir. Eldeki imkânları har vurup harman savurmamaktır. Zamanı, parayı, malı en doğru şekilde kullanmak tutumlu davranıştır. Sahip olunanı iyi değerlendirmeli, israf etmeden doğru şekilde kullanmalıdır.
Atasözü Borca alışveriş yapan, hemen para ödemez ama ödemek zorundadır.
"Ne verirsen elinle, o gider seninle" Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, insanların yaptıkları iyiliklerin, verdikleri sadakaların ve hayırların onların ruhlarıyla birlikte ahirete gideceğini ve bu dünyada bırakılan mal, mülk ve servetin kişiye fayda sağlamayacağını ifade eder.
[1] Toplumun genel gidişine uyan kişi rahat eder. Akıntıya kürek çekmeye kalkan yorulur, başarısızlığa uğrar.
Tasarrufu bir yaşam biçimi, bir ''de- ğer'' olarak sunan “Ak akçe kara gün içindir.”, “Ayağını yorganına göre uzat.”, “Dam- laya damlaya göl olur.”, “Sakla samanı gelir zamanı.” atasözleri bu durumu kanıtlar niteliktedir.
“Gelirine, maddi durumuna göre hareket et. Harcamalarını gelirine göre ayarla” anlamında kullanılıyormuş. “Ayağını yorganına göre uzat.” atasözüyle “Kendi yağıyla kavrulmak” deyimi bu anlamı ifade ederler.
Günümüzde en çok kullanılan tutumluluk atasözleri şunlardır: Sakla samanı gelir zamanı. Bol bol yiyen, bel bel bakar. Ayağını yorganına göre uzat.
Gelirini ve giderini idâre ile kullanan, gereksiz yere harcama yapmayan, idâreli, muktesit.
Tutumluluk: İnsanın parasını, malını, eşyalarını, zamanını, imkânlarını ve sağlığını gerektiği gibi kullanması ve korumasına tutumluluk denir. Sahip olunan imkânları ihtiyacı kadar harcama, aşırı harcamadan kaçınma, idareli kullanmadır. Tutumlu insan yarınını düşünür ve geleceğe yatırım yapar.
Tutumlu olmak, mal ve hizmetlerle ilgili harcamalarda dikkatli, ölçülü ve tasarruflu davranmayı ifade eden bir davranış biçimidir. Tutumlu insanlar, gelirlerini etkili bir şekilde yönetir, israf etmekten kaçınırlar ve gereksiz harcamalardan kaçınarak gelecekteki finansal güvenliklerini güvence altına almaya çalışırlar.
Tutumluluk: Aşırı harcamalardan kaçınarak tasarruflu hareket etme, diğer bir deyişle savurgan olmama.
Müsrif kelimesi Arapça kökenli israf sözcüğünden türetilerek Türkçede yaygın kullanılan kelimelerden biri olmaktadır. İnsanlar arasında müsrif kelimesi, elindekinin kıymetini bilmeyen çarçur eden manasında kullanılmaktadır. Müsrif Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Ayağı Yürüten Baştır Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: halkın düzen içinde çalışmasını baştakiler sağlar.
Her çok, azdan olur Atasözünün Anlamı: Büyük sonuçlar veya büyük başlangıçlar, küçük adımlar ve basit başlangıçlarla meydana gelir. Bu atasözü, bir şeyi başlatmanın önemini ve küçük adımların zamanla büyük sonuçlara yol açabileceğini belirtir.
"Azar azar olagelen şeyler birikerek önemli bir niceliğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir." anlamında kullanılan bir atasözüdür.
Türk atasözleri
Dost, dostun eğerlenmiş atıdır. Fakir dost, çabuk unutulur. Dostun attığı taş baş yarmaz. Dost başa, düşman ayağa bakar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri