Devlet kamu gücünü kullanarak, gayrimenkullere sahiplerine belirli bir ücret karşılığında kamulaştırma işlemine tabi tutabilmektedir. İstimlak, tüzel kişilerin ya da devletlerin kamu yararı için özel mülklerde yer alan taşınmaz malların tamamının ya da bir kısmının bedelini ödeyerek tarafına geçirmesine denir.
İstimval ile istimlak arasında temel olarak iki fark bulunur. Öncelikle istimval, mal edinme anlamına gelir. Fakat istimlak ise, mülk edinme demektir. İslam hukuku bakımından mal ve mülk kavramları birbiri ile yakından ilişkili olsa bile aynı anlama gelmez.
Kamulaştırma Kararı Sonucu
Bu haklar şunlardır: 1-İdare tarafından kamulaştırma kararı malike tebliğinden sonra malik taşınmaz üzerinde inşaat yapamaz, ekim yapamaz. 2-Kamulaştırma kararının tebliğinden sonra malik, taşınmazı üçüncü bir kişiye devredemez.
İstimlak Bedeli Nasıl ve Ne Zaman Ödenir? İstimlak yapıldığı zaman satın alınan gayrimenkulün bedeli devlet tarafından peşin olarak ödenir. Belediyeler, DSİ Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Üniversiteler tarafından istimlak yapabilir.
Kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davasında, taşınmazın bedeli mahkemece tespit edilir, tespit edilen tutar dava sırasında işleyen yasal faizi ile taşınmaz malikine ödenir.
İlgili 36 soru bulundu
31/b maddesine göre şerhler sütununda şerh varsa bu taşınmaz üzerinde hiçbir işlem yapılamaz. Satılması da mümkün değildir. 7 maddeye göre tapu kaydına belirtme konduktan sonra altı ay içinde kamulaştırma yapılmamışsa malik bu belirtmenin sicilden terkinini isteyebilir.
İstimlak Kanunu uyarınca, kamu olarak genel olarak ifade edilen kamu tüzel kişileri; belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, üniversiteler, kamu yararı bulunan hallerde bedelini peşin ödeyerek kanunla gösterilen esaslara uyarak özel mülkiyette bulunan taşınmazları zorla alabilir.
Kanunun 22. Maddesinde, kamulaştırmanın kesinleşmesinden 5 yıl geçmedikçe, taşınmazın kamulaştırma amacına veya kamu yararına yönelik herhangi bir ihtiyaca tahsisinin gereği kalmaması halinde, bu hususun hak sahiplerine Tebligat Kanunları çerçevesinde duyurulacağını düzenlemiştir.
Kamulaştırma uygulamaları ile kamu yararının gerektirdiği hallerde özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilere ait olan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına, bedeli devlet tarafından ödenmek üzere, devlet tarafından el konulmaktadır.
Bunun yanısıra idare birden fazla taşınmazı kamulaştırırsa, bu taşınmazlardan “kamulaştırma bedeli en son kesinleşen taşınmazın durumu esas alınarak 5 yıllık süre geçmiş olmalıdır”. Bu 5 yıllık süre yasanın emredici hükmüdür.
Aynı maddede, ilgili idarenin bu 5 yıl içerisinde kamulaştırma yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda, uzlaşma/idari başvuru süreçlerinin tamamlanmasından sonra, taşınmazı kısıtlanan malikin idari yargıda tam yargı davası açabilme imkanı normatif olarak tanınmıştır.
Kamulaştırma, Devlet veya kamu tüzel kişilerince, kamu yararının gerektirdiği hallerde, karşılığını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına el konulması veya üzerinde irtifak hakkı tesis edilmesi işlemidir.
İdare kamulaştırma kararı verdikten sonra, kamulaştırma yapılacak taşınmazın tapu siciline şerh verilmesini tapu müdürlüğüne bildirir. Taşınmazınızda kamulaştırma şerhi bulunması, taşınmazınızın kamulaştırılacağını gösterir.
Kamulaştırma olarak da bilinen istimlak; özel mülkiyete sahip bir taşınmazın tamamının ya da belirli bir kısmının devlet mülkiyetine geçmesi biçiminde olabilir.
“Kamu tüzelkişilerinin ve kurumlarının sahip oldukları taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakları diğer bir kamu tüzelkişisi veya kurumu tarafından kamulaştırılamaz. Taşınmaz mala; kaynak veya irtifak hakkına ihtiyacı olan idare, ödeyeceği bedeli de belirterek mal sahibi idareye yazılı olarak başvurur.
Kamulaştırma, devletin kamu yararını gerekçe göstererek bir kimsenin sahipliğinde bulunan özel mülkiyete rızası dışında son vermesidir. Kamulaştırma işlemini yapan idare, bedelini ödemek şartıyla gerçek ve özel hukuk tüzel kişilere ait bulunan taşınmaz mallara hak sahibi olur.
Kamu yararı söz konusu olduğu zaman gayrimenkullerin kamu ya da devlet tüzel kişiliğine geçmesini sağlayan kanuni işleme kamulaştırma ya da istimlak ismi verilir.
Eğer kamulaştırmasız el atma şartlarını sağlıyorsa size ödeme yapılabilir. Bu ödeme ilgili belediye ile anlaşılarak yapılabileceği gibi dava yoluyla da talep edilebilecektir. Belediyenin kamulaştırmasız el atma işlemini yapması için yani tapunuzdan yol geçirmesi için sizin rızanızı almasına gerek bulunmamaktadır.
Kamulaştırma K.madde 7/son cümlesine göre kamulaştırma şerhinin tapu siciline işlendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde mahkemede dava açılamaması yada açılması ancak bunun tapu sicil müdürlüğüne 6 ay içerisinde bildirilmemesi halinde şerhin resen silinmesi gerekir.
İdare takdir edilen bedeli yatırıp ödeme yaptığına dair dekontu Mahkemeye sunarak taşınmaza girer. Bu bedel taşınmazın gerçek kamulaştırma bedeli olmayıp sadece el koyma bedelidir. Sonrasında Kanunun 10. Maddesine göre açılacak dava neticesinde kamulaştırma bedeli kesinleşir.
- İl Özel İdaresi yararına kamulaştırma kararı il encümeni( il daimi encümeni) alır ve vali onaylar.
Kamulaştırmaya Yetkili İdareler
Anayasa'nın 46. maddesinde bu işlemin, Devlet ve kamu tüzel kişileri tarafından yapılabileceği belirtilmiştir. Kamulaştırma Kanunun (Kanun) Gerekçesinin 2. maddesinde kamu tüzel kişilerinin kimler olduğu belirtilmiştir: İl özel idareleri. Belediye.
İstimlak bedelinin mülk sahibinin kabul etmeyeceği bir değer olması durumunda bu sürece itiraz edilip mahkemeye başvurulabiliyor.
Tapu Müdürlüğünde satışı yapılmış bir parselden daha sonra yol geçmiş olmasında Tapu Müdürlüğünün sorumluluğundan bahsedilemez. Tapu Müdürlüğü, satışı yapılan her parselin daha sonra uygulanacak olan imar plânındaki durumunu bilemez. Bilse bile talep sahibine sözlemek gibi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
İstimlak bedelinin sorgulaması, ilgili mülkiyet hakkının tescil edildiği yere (tapu dairesine) giderek yapılabilir. Tapu dairesi, bir yerleşim yerinin mülkiyet hakkı ile ilgili olarak düzenlenen sözleşmelerin tescil edildiği bir kurumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri