Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Istinaf karari kesin midir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Istinaf karari kesin midir?

İstinaf incelemesi sonunda verilen kararlar için temyiz süresi 2 hafta olup süre kararın muhataba tebliğ ile başlamaktadır. Miktar ve değeri 41.530-TL'yi geçmeyen davalara dair Bölge Adliye Mahkemesi kararları kesin olup temyiz yolu kapalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun-hukuk.com

Istinaf mahkemesi kesin karar verir mi?

Ancak İş Kanunu madde 20/3 hükmünden de anlaşılacağı üzere, istinaf kanun yoluna başvuru sonucunda Bölge Adliye Mahkemesince verilen karar kesin olup bu karara karşı temyiz kanun yoluna başvurmak mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Istinaf mahkemesi kararından sonra ne olur?

İstinaftan sonra temyiz hakkı açık olan davalarda elde edilen sonucun hukuki bulunmadığında yeniden yargılama yolu açılabilir. Bu şekilde kısa bir süre içerisinde istinaftan sonra temyiz adımları şekillendirilerek alınan kararın bozulması için olağan adımlar atılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Istinaf kararına itiraz edilebilir mi?

Madde metninden de anlaşılacağı üzere İstinaf mahkemesinin kesin nitelikteki kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı resen veya istem üzerine itirazda bulunabilir. Başsavcılık, sanık aleyhine bir itirazda bulunacaksa bunun süresi 30 gündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetkursatkilic.av.tr

Istinaf a giden dosya ne zaman sonuçlanır?

İstinafta, ilk derece mahkemeler tarafından verilen kararın usul ve esas açısından üst derece mahkeme tarafından denetlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda istinafta olan dosya karar duruşması sonrasında 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılmasının ardından 2 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cozumavukatlik.org

Mahkeme Kararına Karşı İstinaf Yoluna Başvuru

İlgili 42 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Dosya istinafa giderse ne olur?

İstinaf Mahkemesi Dosya Sorgulama

Birinci derece mahkemenin aldığı karara karşılık istinafa gidilmesi sonucunda Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) dava ile ilgili olarak vakayı ve olayı yeniden değerlendirerek denetler. Bu süreçte tanıklar yeniden dinlenebilir, deliller de yeniden toplatılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Istinafa giden dosya karar bozulur mu?

İstinafta yeniden inceleme yapıldığından, ilk derece mahkemesi kararı kaldırılarak yeniden bir karar verilebilir; temyizde ise, hukukî denetim yapıldığından yeni bir karar verilmeyip, alt derece mahkemesinin kararı bozulur veya onanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serenjustice.com

Kesin karar ne zaman kesinleşir?

Miktar ve değeri 41.530-TL'yi geçmeyen davalara dair Bölge Adliye Mahkemesi kararları kesin olup temyiz yolu kapalıdır. Temyiz incelemesi sonunda 3 farklı karar verilebilir: Onama, Düzelterek Onama, Bozma. Temyiz incelemesi sonunda onama kararı verilmesi halinde, karar kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun-hukuk.com

Istinaf kesin kararlarına karşı ne yapılabilir?

Kesinleşmiş İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı kararı veren İstinaf Ceza Dairesi'ne itiraz başvurusu yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinafa itiraz edilirse ne olur?

Eğer istinaf sonrası verilen karara karşı itiraz temyiz yolu açıksa kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde temyiz yoluna başvurulabilir. Bu durumda gerekli temyiz şartları sağlanmışsa dosya Yargıtay'a gönderilir aksi halde temyiz talebi reddedilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Istinaf kararlarından hangisi kesindir?

İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir (İYUK m.27/7).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Istinaftan sonra Yargıtay a gidilir mi?

Çekişmesiz yargı işlerine dair verilen yerel mahkeme kararlarına dair istinaf mahkemesi kararları kesin olup aleyhine Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesi davayı bozar mı?

İstinaf mahkemesi, istinaf incelemesi ile yeniden bir karar verir. Teknik açıdan yerel mahkeme kararının bozulması veya onanması söz konusu değildir. İstinaf mahkemesi, hukuk veya ceza davasını yeniden ele alarak yeni bir karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ikinci kez istinafa gidilir mi?

yeniden istinaf incelemesi için Bölge Adliye Mahkemesi'ne gitmekte, bu kez istinaf aşaması esas hakkında bir hüküm ile geçilebilirse (ne yazık ki şu anki uygulamamızda istinaf mahkemesinin ikinci kez “gönderme” kararı vermesi de mümkündür, örnekleri de yaşanmaktadır.), –temyizi olanaklı kararlar için– temyiz aşaması ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Istinaf genellikle ne karar verir?

İstinaf İşlemi: İstinaf mahkemesi, başvuruyu inceler. Kararı ve delilleri gözden geçirir, hukuki nedenleri ve iddiaları değ Karar: İstinaf mahkemesi, mahkeme kararını onaylayabilir, değiştirebilir veya davayı yeniden alt mahkemeye göİstinaf mahkemesinin kararı, genellikle yazılı bir şekilde taraflara iletilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kalemci.av.tr

Istinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?

İstinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir? İstinaf mahkemesi kararı, genellikle dosyanın incelenmesi, tarafların savunmaları ve yargılama sürecine bağlı olarak birkaç ay ile birkaç yıl arasında kesinleşebilir. Bu süre, dava özelindeki faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Hangi istinaf kararları temyiz edilemez?

Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak istinaf mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez (CMK md. 286/2-g).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinafta kesinleşen ceza ne zaman gelir?

Yargıtay Onama Sonrası Süreç

Yargıtay onama kararı verdiği takdirde karar kesinleşir. İlgili hakkında hükmedilen ceza kararı kesinleşmiş olur ve cezanın infazına başlanması icap eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Gerekçeli karar kesinleşmiş karar mıdır?

Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Karar kesinleşirse ne olur?

Kesinleşmiş mahkeme kararı da artık "uygulanabilir yani yerine getirilmesi talep edilebilir" bir mahkeme kararına dönüşmüş olur. Bir örnek ile açıklamak gerekirse; bir kişi para alacağı için alacak davası açtığı takdirde karşı taraf yani davalı ile yerel mahkemede görülecek bir dava ihdas etmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Istinaf dan sonra hangi mahkemeye başvurulur?

Başvurunun gerçekleştiği zaman dosyayı incelemeye yetkili olan mercii Yargıtay'dır. 15 günlük istinaf mahkemesi kararının tefhimi veya tebliğinden itibaren temyizin süresi olarak nitelendirilir. Süre içerisinde ilk karar verilen gün hesaba katılmaz ve işlemler bu günden sonra yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Istinafin kararina itiraz edilir mi?

İstinaf son karara karşı başvurulan kanun yoludur. İtiraz ise kural olarak davayı sonuçlandırıcı nitelikte olmayan kararlara karşı başvurulan kanun yoludur. İstinaf yolunda inceleme duruşmalı olarak da yapılabilir iken, itiraz yolunda prensip olarak duruşmasız ve inceleme de dosya üzerinden yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izmirbarosu.org.tr

Istinaf döndü ne demek?

İstinaftan Kısmi Döndü Ne Demek? İstinaf başvurusunun esas olarak incelenmesi sonucunda, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararın kısmen kabul edilmesi durumuna istinaftan kısmi dönme durumu adı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Istinaf dosya üzerinden beraat verebilir mi?

Dosyaların gönderileceği Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi Ceza Daireleri de gerektiğinde yerel mahkemece verilen mahkumiyet kararlarını kaldırarak doğrudan sanığın beraatine karar verebilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpersarica.av.tr
Önceki makale
Bir derdim var artık kim söylüyor?
Sonraki makale
Auttan gol olur mu?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT