Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Istinaf kararlarından hangisi kesindir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Istinaf kararlarından hangisi kesindir?

İdari istinaf mahkemelerinin 46. maddeye göre aşağıda açıkladığımız temyize açık olmayan kararları kesindir. Kesin kararlar, dosyayla birlikte kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilir ve bu mahkemelerce yedi gün içinde tebliğe çıkarılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemelerinin hangi kararları kesindir?

İstinaf Kararlarının Temyizi ve Temyiz Süreci

İstinaf incelemesi sonunda verilen kararlar için temyiz süresi 2 hafta olup süre kararın muhataba tebliğ ile başlamaktadır. Miktar ve değeri 41.530-TL'yi geçmeyen davalara dair Bölge Adliye Mahkemesi kararları kesin olup temyiz yolu kapalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun-hukuk.com

Bölge idare mahkemesinin hangi kararları kesindir?

4483 sayılı Kanun kapsamında soruşturma izni verilmesine yahut verilmemesine ilişkin kararlara karşı konusuna göre bölge idare mahkemesine-Danıştay'a yapılan itiraza ilişkin verilen kararlar kesindir. Adli yardım talebinin kabulüne ilişkin kararlar kesindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ihtisashukuk.com

Istinaf mahkemesi kararı kesin midir?

İlk derece mahkemesinin ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararlarına karşı yapılan istinaf başvurusu öncelikli olarak incelenir ve istinaf mahkemesinin bu konuya dair verdiği karar kesindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesinden sonra nereye itiraz edilir?

Madde metninden de anlaşılacağı üzere İstinaf mahkemesinin kesin nitelikteki kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı resen veya istem üzerine itirazda bulunabilir. Başsavcılık, sanık aleyhine bir itirazda bulunacaksa bunun süresi 30 gündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetkursatkilic.av.tr

İstinaf ve Yargıtay'da Kesinleşen Davaya İtiraz Yolu

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Istinaf mahkemesinin hangi kararları temyiz edilir?

Temyiz kanun yolunda çoğunlukla hukuksal hata denetimi yapılarak ilk derece ve istinaf yargılamalarında hukukî bir hata bulunup bulunmadığı incelenir. Bölge Adliye Mahkemelerince verilen kararın kaldırılması (bozma) kararı dışında kalan ve kesin nitelikte olmayan kararlar temyiz edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Istinaf kesin kararlarına karşı ne yapılabilir?

Kesinleşmiş İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı kararı veren İstinaf Ceza Dairesi'ne itiraz başvurusu yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf kesin karar verdikten sonra ne olur?

İstinaf dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre yatırılan giderden karşılanmak suretiyle ret kararını kendiliğinden ilgiliye tebliğ eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serenjustice.com

Istinaf dan sonra hangi mahkemeye başvurulur?

İş Kanunu madde 20/3 uyarınca, “İstinaf kanun yoluna başvurulması halinde, bölge adliye mahkemesi ivedilikle ve kesin olarak karar verir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Istinaf mahkemesi kesin kararı temyiz edilir mi?

İstinaf Mahkemesinin Kesin Nitelikte Kararı Temyiz Edilemez

Bu sebeple temyiz dilekçesinin reddine karar vermek gerekmiştir. (Yargıtay 2.HD - Karar:2018/13786).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bölge idare mahkemesi kararı bozar mı?

Uyuşmazlığa görevsiz ya da yetkisiz yargı mercii tarafından bakılması, bölge idare mahkemesinin kararın hukuka aykırı olması veya yargılama sırasında uygulanan usuli kurallarda kararı etkileyen yanlışlık veya eksikliğin bulunması hallerinden birinin varlığı durumunda ise bozma kararı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Istinaf mahkemesi neye göre karar verir?

İstinaf mahkemesi, hukuk davasının esasını incelemeden kararın kaldırılmasına ve davanın yeniden görülmesi için dosyanın kararı veren mahkemeye veya görevli ve yetkili mahkemeye gönderilmesine karar verebilir. İstinaf başvurusunun esastan reddine veya düzelterek esastan reddine de karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bölge idare mahkemesinin kesin kararına itiraz mümkün mu?

Kesin olarak verilen mahkeme kararlarına karşı istinaf kanun yolu başvurusunda bulunulamaz. Örneğin; 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu madde 6/3'e göre bu maddede düzenlenen idari para cezalarına karşı tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Hangi mahkeme kararları kesindir?

Şayet temyiz süresi içinde karar temyiz edilmez ise kesinleşmiş olur, temyiz edilmesi durumunda ise Yargıtay'ın dosyayı incelemesi beklenmektedir. Bu incelemeden sonra verilecek olan karar kesin karar niteliğinde olabilecektir. Bazı kararlarda ise temyiz yasa yolu incelemesinden geçmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com

Istinaf mahkemesinin hangi kararları temyiz edilemez?

Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak istinaf mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez (CMK md. 286/2-g).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?

İstinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir? İstinaf mahkemesi kararı, genellikle dosyanın incelenmesi, tarafların savunmaları ve yargılama sürecine bağlı olarak birkaç ay ile birkaç yıl arasında kesinleşebilir. Bu süre, dava özelindeki faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Istinaf mahkemesinin verdiği karara itiraz edilir mi?

İstinaf başvurusunun reddine karar verilir. Bu karara karşı taraflar, tebliğden itibaren yedi gün içinde itiraz yasa yoluna başvurabilirler. bulunmayan, ilk derece mahkemesinin “RED KARARI” bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izmirbarosu.org.tr

Istinafin kararina itiraz edilir mi?

CMK. Madde 308/A-Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpersarica.av.tr

Bölge idare mahkemesi kararına karşı temyiz dilekçesi nereye verilir?

Temyiz istemleri Danıştay Başkanlığına hitaben yazılmış dilekçeler ile yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: verginet.net

Istinaftan sonra Yargıtay a gidilir mi?

İstinaftan sonra temyiz hakkı tabi ki vardır. Bu noktada temyiz hakkı için gerekli başvuruların yapılması adına 15 günlük bir süre verilmektedir. Kararın kesinleşmesinin sonrasında kararın tebliğ edilmesinden itibaren 15 günlük bir süre verilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Gerekçeli karar ne zaman kesinleşir?

Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Kesin karar temyiz edilir mi?

Bölge Adliye Mahkemesi/Yargıtay incelemesinden geçmeden kesinleşmiş olan kararlar aleyhine kanun yararına temyiz yoluna gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: higm.adalet.gov.tr

Istinaf kabul edilirse ne olur?

İstinaf mahkemesi esastan inceleme sonucunda, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu ret kararını kaldırarak davanın kabulüne ya da kısmen kabulüne; ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kabul kararını kaldırarak davanın esastan reddine ya da kısmen reddine karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Yargıtay onarsa ne olur?

Yargıtay bakımından dosya kapsamında bir ceza miktarına hükmolunmaz. Sadece alt dereceli mahkemenin vermiş olduğu karar hukuki olarak incelenir. Bozma, düzelterek onama gibi kararlarda dosya tekrardan alt derece mahkemesine gönderilir ve ilgili hükümdeki ceza miktarı alt mahkeme tarafından belirlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Istinaf mahkemesi yeniden yargılama yapar mı?

36. İstinaf bir kanun yolu olmakla birlikte temyiz kanun yolundan farklı olarak ilk derece mahkemesi kararının denetlenmesi yanında aynı zamanda gerektiğinde yeni bir yargılama yapılması ve hüküm mahkemesi gibi karar verilmesi söz konusudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT