Temyiz süresi, istinaf mahkemesi kararının tefhimi veya tebliğinden itibaren 15 gündür (CMK 291/1).Temyiz süresinin hesaplanmasında kararın verildiği gün hesaba katılmaz, son gün tatile denk gelirse sonraki ilk iş günü temyiz süresinin son günü olarak kabul edilir.
Temyiz veya istinaf başvurusunun sonucu, başvuru yapılan mahkemenin çalışma yüküne ve davanın karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. Ancak, genellikle temyiz başvurusu, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde sonuçlanır. İstinaf başvurusu ise, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 6 ay içinde sonuçlanır.
İstinaf mahkemesi tarafından istinaf incelemesi sonucunda verilen nihai karara karşı, belli yasal koşullar varsa, temyiz incelemesi için Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılabilir. Böylece üç dereceli bir inceleme sistemi kurularak hukuk davaları neticesinde verilen kararın yeterince denetlenmesi sağlanmak istenmiştir.
Temyiz süresi, istinaf mahkemesi kararının sanığa veya varsa ceza avukatının tefhiminden (yüzüne karşı kararın okunması) veya tebliğinden itibaren 15 gündür.
Anayasa mahkemesinin en yüksek birimi olan Yargıtay'da herhangi bir dosyanın incelenip sonuçlanma süresi genellikle davaya ve dosyaya göre değişiklik gösterir. Bu süreler genellikle Yargıtay'a giden bir dosyanın görülmesi, kesin olmamakla beraber 1,5 yıl kadar sürebilen bir süre aralığı olmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Bu incelemeden sonra verilecek olan karar kesin karar niteliğinde olabilecektir. Bazı kararlarda ise temyiz yasa yolu incelemesinden geçmemektedir. Özellikle ceza miktarı düşük kararlarda ilk derece mahkemenin vermiş olduğu karar istinaf incelemesinin ardından kesinleşebilmektedir.
Davaların çoğu istinaf edilerek Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşındığı için sonuçlanması yaklaşık olarak 1 ila 2 yıl sürebilmektedir.
Temyiz süresi kararın kesin olup olmadığına karar verir. Karara itiraz süresi içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir, itiraz edilirse Yargıtay evrakları inceler. İncelemeden sonra verilen karar nihai olabilir.
Mahkeme, temyiz dilekçesini inceleyerek gerekli evrakları toplar ve dosyayı temyiz incelemesi yapmak üzere ilgili Yargıtay Dairelerine gönderir. Yargıtay Daireleri, dosyayı inceleyerek karar verir. Bu inceleme süreci, yaklaşık 6-12 ay arasında değişmektedir. Yargıtay, verilen kararı onaylayabilir veya bozabilir.
Temyiz incelemesi sonrasında istinaf mahkemesinin vermiş olduğu karara ilişkin; “Esastan ret kararı” verebilir. İstinaf mahkemesinin vermiş olduğu kararı hukuka uygun bulduğu ve temyiz başvurusunun reddi anlamına gelmektedir. Onama kararı sonrasında karar kesinleşmiş olacaktır (CMK madde 302/1).
İstinaftan Sonra Temyiz Hakkı Var Mı? İstinaftan sonra temyiz hakkı tabi ki vardır. Bu noktada temyiz hakkı için gerekli başvuruların yapılması adına 15 günlük bir süre verilmektedir. Kararın kesinleşmesinin sonrasında kararın tebliğ edilmesinden itibaren 15 günlük bir süre verilmektedir.
İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesidir. İstinaf kanun yoluna başvurulduğunda hukuk davası üst dereceli İstinaf Mahkemesi tarafından ikinci kere incelenerek yerel mahkemenin kararı denetlenir.
Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi Başsavcılığının Kesinleşmiş Karara İtiraz Yetkisi. İstinaf incelemesi neticesinde bazı kararlara karşı Yargıtay'a temyiz başvuru yolu kapalıdır.
e-Devlet Mahkeme Dava Dosyası sorgulama hizmeti sayesinde dava konusunu, tarafları, duruşma tarihlerini, dosyanın hangi aşamada olduğunu, Cumhuriyet Savcısı tarafından incelenip incelenmediğini, kararın çıkıp çıkmadığı ve Temyiz'den dönüp dönmediği öğrenebilirsiniz.
Temyiz İncelemesi ve Hükmün Bozulması
Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozarsa hüküm yine kesinleşmez. Temyiz incelemesi sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından bozulması halinde dosya yeniden istinaf mahkemesine veya ilk derece mahkemesine gönderilir.
Yargıtayın incelemiş olduğu karara karşılık bozma kararı verilmesi halinde mahkeme, direnme veya uyma kararı verecektir. Direnme kararı verilmesi halinde dosya yeniden temyiz merciine gidecek ve karar yerinde görülür ise düzeltim, görülmez ise Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderilecektir.
Nihai karar çıktıktan sonra istinaf-temyiz süreci başlar.
Temyize giden davalarda sulh hukuk mahkemesi için sonuçlanma süresi 8 gündür. İcra hukuk mahkemelerinde bu süre 10 gün olurken iş mahkemelerinde 8 , idare ve vergi mahkemelerinde ise 30 gündür. İstinaf mahkemelerinde ise kararın kesinleşme süresi yaklaşık olarak 15-20 gündür.
İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur. İlk derece mahkemenin kararı vermesi üzerine istinaf kanun yoluna başvuru süresi, hukuk mahkemeleri davalarında, gerekeli kararın tebliğinde 2 hafta süre tanır.
Her karar temyiz kanun yoluna konu edilemez. Temyiz edilebilen kararlar kanunda tek tek sayılmıştır. Bu sayılanlar haricinde Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen kararlar kesindir. Temyiz kanun yoluna gidilemez.
Temyize Gitmek Ne Demek? İstinaf mahkemesinin verdiği karara karşılık olarak hükümlerin tekrardan incelenmesi için gerçekleştirilen kanun yoluna temyiz denir. Bir nevi olayın üst mahkemeye taşınması şeklinde ifade edilir.
İstinafta yeniden inceleme yapıldığından, ilk derece mahkemesi kararı kaldırılarak yeniden bir karar verilebilir; temyizde ise, hukukî denetim yapıldığından yeni bir karar verilmeyip, alt derece mahkemesinin kararı bozulur veya onanır.
İstinaf Mahkemelerinin Bozma Kararları
Bölge adliye mahkemesi tarafından verilen bozma kararının ardından; ilk derece mahkemesinin hükmü ortadan kalkmakta ve ilk derece mahkemesine geri gönderilen dosyada hukuka aykırılığın giderilmesi için mahkemece kovuşturma evresi yeniden başlamaktadır.
Dava dosyalarının ve adli olayların düşük olduğu özellikli bölgelerde istinaf süresi ortalama olarak 6 ay ila 1 yıl arasında değişebilir. Ancak ve ancak dava dosyalarının ve suç oranlarının sayılarının daha yüksek olduğu bölgelerde ise, istinaf karar süresi 1 ila 2 yıl arasında değiştiği bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri