İstiridye incisinin fiyatlarının ne kadar olduğu üzerine yapılan araştırmalarda söz konusu inci tanelerinin 9 bin TL ile 30 bin TL arasında değişiklik gösterdiği görülmektedir. Buna ek olarak bazı denizel kabukluların deniz içerisinde değil de yapay havuz içerisinde de yetiştirildiği bilinmektedir.
Hakiki incilerin fiyatı 9 bin liradan başlıyor 30 bin liraya kadar çıkıyor. Bir de havuzlarda yetişen inciler var, onlar da inci ama havuzda yetiştiği için makbul değil. Bu inciler 500 liraya satılıyor.
İstiridyeler küçükken aşılaması yapılıp yetiştirilme süreleri 3 ila 6 aydır. Bir istiridyeden 5-10 Adet kadar inci elde edilebilir.
İnci üretimi için Türkiye'deki istiridyeler çok uygun değil, Endonezya'da mesela bu çok yaygındır, denizin ortası alabildiğine, gözünüzün alabildiğine istiridye şamandıraları, çiftlikleriyle doludur ama o istiridyelerden buraya getirmeyiz.
İsmail İlkin, kimileri havuzda yetiştirilen, kimileri de okyanuslardan toplanan yüzlerce yıllık incileri satıyor. Havuzda yetişen incilerin fiyatı 300 ila 500 lira arasında değişirken, Osmanlı devrinde Basra körfezinden gelen 200 yıllık incilerin ise gramı 2 bin 500 lirayı buluyor.
İlgili 25 soru bulundu
Kadınlar kendilerine yakıştırdıkları ve beğendikleri şık inci kolyeyi satın alırken dikkat etmeleri çok önemlidir. Satın alma işleminden önce gerçek inci kolye satan online mücevher bayileri bulunmaktadır. Bunlara başvurabilirler. Ayrıca kuyumcular da sattıkları mücevherleri sertifikaları ile satarlar.
Güney Denizi İncileri bugün kültürlenen tüm incilerin en değerli olanları arasındadır. Esas olarak Avustralya, Endonezya ve Filipinler'de yetiştirilmektedirler.
Doğal gerçek incilerin çoğu, pembe, mor, mavi, yeşil, altın, sarı, gümüş ve siyah renk tonlarıyla beyazdan griye değişen renklerde gelir. Ayrıca kültür üretimi sayesinde siyah incilere günümüzde daha çok rastlanmaktadır.
İstiridyelerin içindeki inci bir servet kaynağıdır. Kabukları arasında kalan kum veya kurt gibi yabancı maddeleri sedef salgılarıyla örterek inci meydana getirirler. İnci 2-3 yılda meydana gelir. Basra Körfezinde Seylan Adaları, Bahreyn Adaları çevresinde ve Kaliforniya sahillerinde inci istiridyeleri avlanır.
Midyelerin kabukları düz ve pürüzsüz bir özellik gösterirken istiridyelerde biraz daha sert ve pürüzlü bir kabuk yapısı göze çarpıyor. Bunun dışında, İstiridyeler gelişimlerini üç yıl, midyeler ise bir yılda tamamlar.
Tatlı su tanesi ile üretilen inciler fabrika üretimi incidir ve daha ortalama fiyatlara sahiptir. Doğal koşullarda oluşan bir istiridye içinden çıkan inci ise çok daha pahalı ve estetik açıdan daha kalitelidir. İstiridye İçinde Gerçek İnci Kolyenin içindeki tüm inciler gerçek ve değerlidir.
İnci, istiridye gibi kabuklu deniz canlılarının içerisinden çıkarılan ve süs eşyası olarak kullanılan küçük, yuvarlak, yüksek değerli, sedef renginde ve sert bir maddedir.
Aslında Mussel (midye) inci üretmeyen bir yumuşakça familyasından gelir. Aşılama yöntemiyle bir Tatlı Su İncisi, 20 veya daha fazla doku parçalarının, ince midye kabuğu içerisinden nakledilmesiyle oluşur.
Gramı altından daha pahalı olan inciler mevcut. Elimde gramı 2 bin 500 liraya satılan inci var" dedi. Uzman isim, "Altından 4 kat daha değerli. Son dönemde inciye rağbet var. 10 ila 15 bin lira arasındaki inciler daha çok talep görüyor.
İstiridye veya midyelerin içine kum taneleri kontrollü bir şekilde koyulup onların sedef minerali üretimi tetiklenmektedir. Bu şekilde oluşturulan kültür incileri 3 ile 8 yıl süre içinde inci üretmiş olmaktadır.
İnci taşının işlenmesine gerek duyulmadan kullanılan çok estetik ve sürekli bölünerek çoğalan bir taştır. İnci taşını kaplayan bu istiridye kabuğuda sedef taşı olarakta bilinir. Ayrıca inci zamanla doğurarak bönür bu yüzden inci taneleri sürekli büyüdüğünden şekilsizdir.
SİYAH İNCİ - TAHİTİ İNCİSİ
Güney Denizindeki Kara İnciler diğer adı ( Siyah İnci ), Tahiti İncileri ayrıca "Siyah Güney Denizi" incileri olarak da bilinirler. Tahiti incileri siyah ağızlı bir yumuşakça türü olan "Pinctada margaritifera" istiridyesi türünden gelmiştir.
Ülkemizde; Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz'in İstanbul Boğazı ile birleştiği yerlerde görülmektedir. İstiridye'nin Morfolojisi ve Fizyolojisi: Morfolojik olarak Ostrea edulis dairesel şekilli iki kabuktan meydana gelmiştir.
İnci Nasıl Oluşur
Bilindiği üzere gerçek inciler denizde ve tatlı sularda yetişmektedir. İstiridye veya diğer denizel yumşakcanın içine toz, taş veya yabancı bir maddenin girmesiyle oluşamuna başlanan incinin, yine bu yumuşakcalar tarafından üzerinin sedef bir tabakayla kaplanmasıyla ortaya çıkar.
Bu incinin gramı altından 4 kat daha pahalı Türkiye'nin sayılı inci uzmanı, gerçek incileri bir bakışta anlıyor Son dönemde oldukça rağbet görmeye başlayan doğal inciler altından 4 kat fazla fiyata satılıyor.
İnci, istiridye gibi bazı kabuklu deniz hayvanlarının içinden çıkarılan, genellikle süs eşyası olarak kullanılan küçük tane. Bunlar, küçük, yuvarlak, yüksek değerli, sert, sedef rengindedirler.
Evet, yumurtlayan inci gerçektir. Yumurtlayan inci, istiridyelerin içine yerleştirilen bir yapay parçacığın etrafında sedef bir madde birikmesi sonucunda oluşan bir inci türüdür. Böyle incilerin oluşumu, doğal incilerin oluşumuna benzer.
Bir incinin yüzeyi ne kadar temiz, pürüzsüz, lekesiz ve darbesiz ise o kadar değerli olur. Minik leke ve darbelerin olması yansıma ve parıltısını etkilediği için kalitesini düşürecektir. Yüksek kaliteli incilerin keskin ve ayna işlevinde bir yansımaya sahip olduğunu görebilirsiniz.
İstiridye kendini korumak için bu yabancı maddeyi “incinin annesi” adı verilen sert, katı, güçlü ve parlak yapıdaki sedef mineraliyle sarmaya başlar. Zaman geçtikçe daha çok sedef ile kaplanan bu yabancı madde en sonunda parlak ve sert bir taşa dönüşür. İşte bu taşa inci denir.
Nevi şahsına münhasır bir deniz canlısı olan istiridye belki dünyanın en sevimli deniz canlılarından biri değil ama doğru yendiği zaman kısa sürede kendisini aşermenize neden olabilecek kadar lezzetli bir canlı. Yaşamak için sıcak veya ılıman suları tercih eden istiridyeler, omurgasız deniz canlıları olarak biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri