Kredi kartı ile yapılan alışverişler iş yerleri için bir maliyet doğurabiliyor. Pos cihazının kullanımı ya da bankanın iş yerinden aldığı komisyon bazı iş yerleri tarafından tüketiciye yansıtılabiliyor. Tüketiciyi Koruma Derneği'ne göre tüketiciden böyle bir ücret almak yasal değil.
Üye işyerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez. Bu hükme aykırı davranılması halinde, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar tarafından üye işyeri sözleşmesi feshedilir ve bir yıl süreyle yeni bir sözleşme yapılamaz.
Bankacılık hizmetlerine ilişkin faiz, ücret, masraf ve komisyonları belirleme yetkisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) aittir. Bu kapsamda ürün ve hizmetlerden alınan faiz, ücret, masraf ve komisyonlara ilişkin şikayetinizi aşağıdaki bağlantıdan TCMB'ye yapabilirsiniz.
2014 yılında yapılan düzenleme ile kredi kartı aidatı yasallaştı. Bu düzenlemeye göre yönetmeliğe uyulduğu sürece kredi kartı aidatının iade edilmesi mümkün değil. Aidat ödemek istemiyorsanız bankaların sunduğu aidatsız kredi kartı ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Kredi kartı komisyonu, kredi kartı işlemleri sırasında alınan bir ücret veya komisyondur. Bu ücret, kredi kartı sahibinin veya işyerinin işlem yaparken ödediği bir ek maliyettir.
İlgili 45 soru bulundu
zira kredi kartı komisyonu satıcıya aittir.
Bankalar verdikleri kredi kartlarıyla bir hizmet sunmaktadırlar. Dolayısıyla kredi kartı ile yapılan alışverişlerde, bankanın verdiği hizmet karşılığında anlaşma gereği iş yeri sahiplerinden komisyon adı altında almış olduğu ücret, faiz olarak değerlendirilemez.
Kredi kartı borcunuzun asgarisini ya da tamamını ödeyemediğinizde öncelikle borcunuza kredi kartı geç ödeme faizi uygulanmaya başlar. Bir takvim yılı içerisinde, borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına kapatılır. Üst üste üç kez borcunuzu ödemezseniz de kartınız tamamen kapatılır.
- İade talebinize dair detayları içeren bir dilekçe ve ekstre ile ilgili bankanın şubesinden işlem yapabilirsiniz. - Tüketici Hakem Heyeti'ne şahsi olarak ekstrenizle başvuru yapabilir, aidat bedelinin iadesini talep edebilirsiniz. - E-devlet üzerinden mail ile iade talebi sürecini başlatabilirsiniz.
1- Bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak, kesilen kart aidatını ödemek istemediğinizi ve bunun geri verilmesini talep edin. Eğer kabul ederlerse sorun yok. Etmezlerse ikinci maddeye geçin. 2- Bu kez bankanın hem genel müdürlüğüne, hem de şubenize yanda gördüğünüz dilekçeyi gönderin.
Yani yasal terim olarak komisyoncu da yaptığı iş dolayısıyla komisyon değil, ücret alır. Görüldüğü yasal olarak düzenlenmiş bazı meslek ve faaliyetler dolayısıyla, uygulamada yaygın olarak “komisyon” adı verilen bir ücret ödenir. Bu “komisyon ücreti” yasal hak olduğundan ödenmezse dava yoluyla istenebilir.
Banka kartı ile yapılan alışveriş işlemleri baz alınarak kart kabul eden kuruluştan kartı ihraç eden kuruluşa ödenen komisyon tutarını ifade etmektedir.
Vatandaşlarımız BDDK'ya bankalarla olan şu uyuşmazlıklarla da şikayette bulunuyor; kredili mevduat hesabı işlemleri, TMSF'ye devrolan bankalara ilişkin şikayetler. BDDK'ya, bankanızdan alamadığınız bilgi, belge, sözleşme örnekleri hakkında da şikayette bulunabilir, mütalaa talep edebilirsiniz.
Kredi kartı aidatı, kartın talebi ile başlayıp kullanım süresi boyunca devam eden ve banka tarafından karşılanan çeşitli operasyonel maliyetlerin müşteriye yansıtıldığı bir üyelik bedelidir.
Bankalar, yıllık üyelik ücreti adı altında aidat almayan kredi kartı seçenekleri sunmak zorundadır. Bu durumda, kredi kartı aidatı alınmamakla birlikte, taksitlendirme, puan biriktirme, ve kampanyalardan yararlanma gibi ek özellikler bankaların inisiyatifindedir.
Genellikle uygulamada kredi kartı komisyonlarının izlendiği hesabın 780 Finansman giderleri hesabı olduğunun görürüz.
Yani kredi kartınızı hiç kullanmamışsanız sizden ücret alınamaz. Ayrıca, kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartlarınız hareketsiz kart kabul edilir ve bu kartlara hareketsiz kaldığı müddetçeyıllık üyelik ücreti yansıtılamaz.
İkametgahınızın bulunduğu yerdeki İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak, tarafınızdan haksız olarak aidat kesintisi yapıldığını, bankanın bunu iade etmediğini, bu aidatın bankadan alınarak tarafınıza iade edilmesini talep edebilirsiniz.
Kredi kartı ile yapılan finansal işlemler karşılığında alınabilecek yıllık kredi kartı aidatı, banka müşterisinin kredi kartını ilk kullandığı günden 1 yıl sonra kredi kartı ekstresine yansıtılır. Kredi kartı sözleşmesini imzalamasına rağmen kartını kullanmayan bir müşteriden yıllık kredi kartı ücreti talep edilemez.
Madde aynen şöyle: "Kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır." Bu yasa maddesinden yola çıkarak bankanızdan ücretsiz bir kart isteyebilir ve geçmiş dönemde ödediğiniz aidatları geri isteyebilirsiniz.
Gerekli başvurular 15 gün içerisinde olumlu veya olumsuz dönüş yapılır. Ayrıca e-Devlet üzerinden iade başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için gene ilgili bankadan alınan dekontu bireysel başvuru hakem heyeti sayfasında yer alan başvuru kısmına giriş yapıp dekontu yüklemeniz gerekiyor.
(Bazı bankalarda chip para, para puan gibi) Bu paraları günlük hayatta kullanmak dinimiz açısından günah mıdır?" sorusunu cevaplandıran Bursa Müftülüğü vaizleri, bu tür paranın kullanımının caiz olduğuna hükmetti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri