İslâm fıkhının genel ilkelerine, özellikle de şer'an onaylandığına veya reddedildiğine dair bir delil bulunmayan maslahata göre hüküm verme yöntemini ifade eden fıkıh usulü terimi.
İslam tarihinde çok fazla kadınla evlenmenin yasaklanması ise toplumun faydası olarak görülerek bir istislah örneğidir. İstislah örnekleri malların yok olmasını, toplumun değerlerinin yok olmasını, kadınlara arasındaki çekişmenin ortadan kaldırılması gibi pek çok amaca hizmet etmektedir.
Hanbel'in geldiğini ve muahhar kaynaklar bu prensibin Hanbelî mezhebi tarafından benimsendiğini ifade ederken mezhebin iki önemli siması İbn Kudâme ve İbn Teymiyye istislâha karşı çıkar, ayrıca İbn Teymiyye müteahhir Hanbelîler'in de kendisiyle aynı kanaatte olduklarını kaydeder.
İstishâb (Arapça: اﻹﺳﺘﺼﺤﺎب), bir İslam hukuku terimi. İstishab kısaca; geçmişte sabit olan bir hükmün, sonradan değiştiği bilinmiyorsa ve/veya değiştiğine dair bir delil bulunmuyorsa, aynı kalmasına hükmetmektir.
Sözlükte “beraberlik” ve “beraberliğin devam etmesi” anlamlarına gelen istishâb, terim olarak önceden var olan bir şeyin varlığının devam etmesi, yok olan bir şeyin de yokluğunun devam etmesi anlamında kullanılmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
İslâm fıkhının genel ilkelerine, özellikle de şer'an onaylandığına veya reddedildiğine dair bir delil bulunmayan maslahata göre hüküm verme yöntemini ifade eden fıkıh usulü terimi.
Hak kökünden isim olan istihkāk sözlükte “hak isteme, hak etme ve bir hakkın sabit olması” anlamına gelir. Kur'ân-ı Kerîm'de kelimenin fiil kalıbı “hak etmek” mânasında kullanılmaktadır (el-Mâide 5/107).
İstishab*: Evvelce var olduğu sabit bir şeyi, aykırı delil bulunmadıkça sonra da var kabul etmektir.
İstiap haddi TDK tarafından “deniz, kara ve hava taşıtlarının yük ve yolcu miktarlarını belirleyen sınır” şeklinde tanımlanmıştır. Binek aracı veya ticari araç fark etmeksizin tüm motorlu araçların ruhsatlarında belirtilen istiap haddi, aracın taşıma kapasitesi anlamına gelir.
* istishab delili üzerine bina edilmiş kurallar . 1- eşyada aslolan ibahadır. 2- şek ile yakin zail olmaz. varlığı kesin olarak sabit olan bir şeyin sadece şüpheyle yok olduğuna hükmedilemez. 3- bir şeyin bulunduğu hal üzere kalması asıldır.
Sünniler günümüzde inanç açısından Maturidilik ve Eşarilik, fıkhi açıdan da Hanefi, Şafii, Maliki, Hanbelî ve bazen ise Caferi mezheplerine bağlıdırlar. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefi mezhebi itikad olarak Maturidiliğe diğer üç mezhep ise Eşariliğe bağlıdırlar.
İstislâhın sözlük anlamı, maslahat bulunan yönü almak, bir şeyin ıslâhını, düzeltilip iyi bir duruma getirilmesini istemektir. İstislâh terimi, Mesâlih-i Mürsele anlamında da kullanılır.
İslam'da Sünnilik, Şiilik ve Haricilik olmak üzere üç ana mezhep vardır.
İstihbarat; iç ve dış tehditlere karşı askeri, iktisadi ve politik sahaya dair bütün malumatların toplanmasına vesile olan ve düşmanın bütün istihbarat faaliyetlerini tesirsiz hale getiren kuruluşlar, kullanılan malzemeler ve metotlar manasına gelmektedir.
İstidlâl, zihnin daha önce bilinen bir veya birden çok önermeden (kazıyye) bilinmeyen bir önermeyi sonuçlandırma, açığa çıkarma işlemidir. Diğer bir ifadeyle istidlâl, daha önce doğruluğu bilinen yahut doğru olduğu sanılan bir hüküm veya hükümlerden hareketle bilinmeyen bir hükme ulaşmaktır.
Allah tarafından dikkate alınmayan maslahat kısmına mülga maslahat denir.
Deniz, kara ve hava taşıtlarının yük ve yolcu miktarlarını belirleyen sınır anlamına gelir. Bu kelime genellikle istihap haddi, istiap hatti şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı istiap haddi şeklinde olmalıdır.
Araçların taşıma sınırı üzerinde yolcu alması, azami yüklü ağırlıklarının aşılması gibi durumlar kanunen yasaklanmıştır (KTK.m.65/1). Kara, hava ve deniz taşıtlarının yük ve yolcu taşımaları sırasında taşıyabilecekleri maksimum yük ve yolcu miktarını belirleyen sınıra “istiap haddi” denilmektedir.
Meselâ Debûsî, Serahsî, Gazzâlî gibi bir grup usulcü farklı isimlendirmelerle istishâbın dört, İbn Kayyim el-Cevziyye üç, Zerkeşî altı, İbnü's-Sübkî ve Şevkânî beş türünden söz eder. Klasik literatürde zikredilen istishâb türlerinin başlıcaları şunlardır: a) Berâet-i Asliyye İstishâbı.
On iki âyette değişik fiil kalıplarında istîzân (isti'zân) kavramı geçmektedir. Ayrıca isti'nâs da bir âyette (en-Nûr 24/27) “izin isteme” anlamında kullanılmaktadır.
Fer'î Deliller:
İcma, Kitap ve Sünnet'e dayanır, yani Kitap ve Sünnet'teki bir hükmün delili ile üzerinde icmaya varılan hükmün aynı illete sahip olmaları gerekir. Kıyas ise, Kitap, Sünnet ve icmayı esas alır. Bu üç delilden birisindeki ortak illet, kıyas için gereklidir.
Bir kişinin hoşnutsuzluğunu belli edecek şekilde karşısındaki insanlara soğu davranması durumu istiskal etmek olarak ifade edilmektedir. Cümle içinde genellikle bu şekilde kullanılmaktadır.
İstihâle, necis veya haram bir maddenin yapı değişimine uğrayarak temiz (tâhir) veya helal hale gelmesidir.
İstinsah kelimesinin sözlük anlamı, eskimiş bir şeye bakarak aynısını yazma manasında kullanılmaktadır. Türk dil kurumuna göre ise istinsah bir eserin veya metinin kopyasını çıkarmak manasına gelmekte olan bir kelime olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri