Sardalya. Ülkemizde Kuzey Ege'de avlanan Sardalya lezzetli ve uygun fiyatlı balıklardan biri. Sürüler halinde yaşayan balık, hamsinin yakın akrabalarından biri olarak biliniyor. Konservesi ile ünlü bir balık olan sardalya balık yağı ve balık unu yapımında da önemli bir başrol.
Sardalya yağlı ve lezzetli bir balık olmasıyla tanınır. Ekonomik değeri yüksek olan sardalya aynı zamanda balık unu ve balık yağı yapımında da kullanılır. Konserve yapımında da sardalya balığından faydalanılmaktadır.
Başta ama omega 3 yağ asitleri olmak üzere çinko, Bakır, demir ve iyot kaynakları ile ön plana çıkan sardalya, sağlık konusunda oldukça önemlidir. - Özellikle sardalya protein bakımından oldukça zengindir. Belli bir miktardaki sardalya balığının neredeyse üçte biri proteindir.
Kıl tarzında çok kılçığı vardır ve sardalya kadar lezzetli değildir.
Sardalya, mangal ve ızgara için de ideal bir balık türüdür. Sardalyaları ızgara dizdikten sonra üzerinde zeytinyağı ve limon suyu gezdirin. Önlü arkalı bir şekilde pişirdikten sonra soğan ve maydanoz ekleyerek servis edebilirsiniz. Izgara yöntemiyle sardalyaları, yaklaşık 20 dakikada pişirebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır. Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır.
Sardalya tavanın ana yemek olduğu menünüze leziz bir süzme mercimek çorbası ile başlayabilirsiniz. Balığın yanına salata çeşitleri çok yakışır. Turşu tadında mor lahana salatası, soğan salatası veya marul salatası ile bu leziz sofraya çeşit katabilirsiniz. Turp, roka ve turşu ise balığın olmazsa olmazıdır.
Sardalya nasıl kızartılır diye merak ediyorsanız basit bir yöntem vardır. Baharat eklenmiş mısır ununa sardalyaları buladıktan sonra kızartma işlemine başlayabilirsiniz. Zeytinyağı gezdirdikten sonra sardalya tava tarifi yapmaya bir adım daha yaklaştınız demektir.
Balıkların iyi temizlenmesi, lezzet için önemli bir konudur. Sardalya yemeği pek çok kişiye göre fırında daha güzel oluyor. Yağlı kağıt üzerine yerleştirilen sardalya balıkları, güzel ve özel soslarla daha lezzetli bir yemeğe dönüştürülebiliyor.
8. az kokan balıkları seçebiliriz. hamsi, sardalya, lüfer bunlar çok daha yağlı olduklarından daha çok kokar.
Sardalya B12 ve D vitaminlerinde daha yüksektir, hamsi ise daha fazla protein, demir, çinko ve niasin sunar. Konserve hamsilerin sodyum oranı çok yüksektir çünkü tuzlu suda kürlenirler ve bu da onlara farklı, güçlü lezzetlerini verir.
Yüzey balıkları ise denizin yüzeyden itibaren 100 metreye kadar olan kısmında yaşar. Büyük olanları somon, orkinos ve palamut, küçük olanları uskumru, sardalya, istavrit ve hamsidir.
Soğuk tüketime uygundur. Söğüş halinde, aç - bitir şeklinde tüketebilirsiniz. Dilerseniz, Ayvalık Coğrafi Bölge bandrollü zeytinyağı ile direkt olarak tüketebilirsiniz. Isıl işlem görmeye, fırına girmeye, ızgaraya atılmaya, tavada kavrulmaya müsait değildir.
Sardalya'nın kilosu ise 50 TL'den satışa sunuluyor. Lezzetli ve ekonomik bir alternatif olarak tercih edilen Sardalya, sofralarda yerini alıyor. Sezonda artış yaşanan diğer balık türlerine de bir göz atalım: İstavrit: 60-70 TL/Kilo.
Vücut hemen dökülebilen pullarla kaplıdır. Solungaç kapakçıklarının kiremitvari dalgalı gümüşlü olması ve vücudunun yanlarında sıra halinde siyah noktaların bulunması karakteristik özelliğidir. 10–25 cm. arasında boyları değişmektedir. Sağlık için önemli bir yağ asidi olan omega-3 açısından çok zengindir.
Sardalya, balık avında kullanılan ideal yemlerden biridir. Canlı veya cansız, suda bıraktığı koku sayesinde lüfer, palamut, torik, küçük boy orkinos gibi balıklan kolayca oltaya çeker. Sinarit, akya, mercan, çipura, trança, orfoz ve lahoz gibi taş balıkları içinde mükemmel bir yemdir.
Sardalya, hamsi gibi küçük balıklar kılçıklarıyla birlikte yenildiğinde süt ürünlerinden alınan kadar kalsiyum almaya yardımcı oluyor ve kemik gelişimine fayda sağlıyor.
Fırında sardalya yapımında, fırın tepsinizin daha temiz kalmasını için dilerseniz balığınızı yağlı kağıtta da pişirebilirsiniz. Balığınızı fırında pişirebileceğiniz gibi, ızgara da yapabilirsiniz.
Beyaz soğanı, limonun yarısını, sarımsağı, maydonuzu, dereotunu istediğiniz gibi kıyıp balıklara ekleyin. Zeytinyağı, bir çorba kaşığı elma sirkesi ve tuzu da ilave edip bütün malzemeyi karıştırın. Kabı hava almayacak şekilde kapatıp buzdolabında en az altı saat bekletin.
Bir kaba aldığınız zeytinyağını ısıttıktan sonra arpacık soğanları içerisine ilave edip soteleyin. Daha sonra tarçını, kabuklu kimyonu, kabuklu kişniş tohumunu, paprikaları, karabiberi, kıyılmış kişnişi ekleyip 5 dakika daha pişirin. Pişen karışımı soğumaya bırakın.
Bu tavalar yardımıyla küçük ve orta büyüklükteki balıkları yakmadan pişirmek mümkün. Genellikle grill tavaların tercih edildiği bu süreçte, çelik tavalar farklı yemekler için kullanılıyor. Çünkü balığın en iyi piştiği tavanın zemini yanmaz ve yapışmaz olduğu için çelik ürünlerde bu özellik bulunmuyor.
Çanakkale'nin nefis sardalyası Dardanel güvencesiyle seninle. Tuzlama değil gerçek lezzetinde, pişirme derdi olmadan, hem de kılçıksız şekilde!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri