Söz konusu Kanunda, borçlunun icra takibine haksız itirazlarını ceza tehdidi ile önlemek için, haksız yere itiraz eden ve itirazı mahkeme tarafından iptal edilen borçlunun, % 10'dan aşağı olmamak üzere bir tazminata mahkum edileceği kabul edilmiştir5.
İtirazın iptali davasında dava değeri, icra takibinde belirtilen asıl alacak miktarı üzerinden dikkate alınır. Bu sebeple itirazın iptali davasında harca esas değer de asıl alacak üzerinden hesaplanmakta olup; işleyen ve işlemekte olan faiz, icra inkar tazminatı ve giderler nazara alınmamaktadır.
İtirazın iptaline yani borçlunun itirazında haksız olduğuna karar verildiği takdirde alacaklı-davacı lehine %20 icra inkar tazminatına hükmedilir.
Başka bir ifadeyle; İİK'nın 67/2. maddesi hükmüne göre, itirazın iptali davasının davalı (borçlu) lehine sonuçlanması üzerine, alacak likit olsun veya olmasın, böyle bir alacağa dayalı takibin, haksız ve kötü niyetli olması hâlinde, istem varsa, davalı (borçlu) lehine kötü niyet tazminatına hükmedilmesi gereklidir.
Karar ve İlam Harcı: İcra mahkemesinde görülen dava niteliği taşımayan başvurularda maktu olarak karar ve ilam harcı alınır. Örneğin itirazın kaldırılması, kambiyo senetlerinde imzaya ve borca itiraz gibi. Ancak görülen iş dava niteliğinde ise o zaman bu harç nispi olarak alınır.
İlgili 45 soru bulundu
İtirazın iptali davası genel hükümlere göre nispi harca tabidir. Alacaklının icra takibi açarken yatırmış olduğu binde beş peşin harç kendisine geri verilir ya da dava harcından mahsup edilir.
Kötüniyet tazminatı, itirazın iptali davasına konu edilmiş bir alacağın mevcut olmadığının tespit edilmesi ve alacaklının da kötüniyetli olarak icra takibi başlatmış olmasının anlaşılması halinde borçlu lehine hükmedilebilecek bir tazminat olup, alacaklının icra takibinde kötü niyetli olduğunun iddia eden borçlu ...
İİK'nun 170/4. maddesine göre; imzaya itirazın kabulüne karar verilmesi halinde, icra mahkemesi, senedi takibe koymada kötü niyeti veya ağır kusuru bulunduğu takdirde alacaklıyı senede dayanan takip konusu alacağın % 20'sinden aşağı olmamak üzere tazminata ve alacağın % 10'u oranında para cezasına mahkum eder.
İnceleme neticesinde imzanın borçluya aidiyetine karar verirse, borçlu inkâr edilen senet tutarının yüzde 15'inden aşağı olmamak üzere inkâr tazminatına ve 100 liradan 5.000 liraya kadar para cezasına mahkûm edilecektir.
Buna göre; - Borçlunun itirazının haksız olduğuna karar verilirse, hükmolunun tutarın yüzde yirmisinden aşağı olmamak üzere, borçlunun icra inkâr tazminatı ile yükümlü tutulmasına karar verilir.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez. Ancak, itirazın iptali kararını temyiz eden borçlu, Yargıtay'dan icranın durdurulmasına karar verilmesini isteyebilir.
İtirazın iptali davası kaç sene sürer? Bu süre kesinlikle değişkenlik göstermekle birlikte genelde ilk derece mahkemesinde 1-1,5 sene, istinafta 1 sene ve temyizde 2 sene olmak üzere toplamda 5 seneyi bulabilmektedir.
Bir yıllık süre içinde açılan dava, teknik anlamda bir itirazın iptali davasıdır ve ancak bir yıl içinde açılan davanın kazanılması hâlinde borçlunun itirazı iptal edilmiş olur. Bunun üzerine, alacaklı, itiraz ile durmuş olan icra takibine devam edilmesini (yani haciz) isteyebilir.
Davacı alacaklı, itirazın iptali davası ile borçlunun itirazının kaldırılmasını, takibe itirazın haksız olduğuna ve borçlunun alacağı takipte ödemek zorunda olduğuna ilişkin karar verilmesini ister. Ayrıca davacı alacaklı, mahkemeden icra inkar tazminatı da talep edebilir.
Ancak, eğer borçlu borcunu kabul etmekle birlikte borcu ödediğini iddia ediyorsa bu iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Dolayısıyla böyle bir durumda ispat yükü borçludadır. İtirazın iptali davasında da tanık dinlenebilir, yemin teklif edilebilir, senet ibraz edilebilir ve diğer ispat vasıtalarından da yararlanılabilir.
Alacağa istinaden açılan borca ve imzaya itiraz davasında imzanın borçluya ait olduğu yönündeki iddianın ispatı alacaklı tarafa ait olup, mahkeme tarafından belirlenen bilirkişi ücretinin, verilen kesin süre içerisinde yatırılması gerekmektedir.
İcra Mahkemelerinde Görülen İmzaya Yönelik İtirazlar Tanık Dinleyerek Sonuçlandırılamaz.
Yapılan inceleme sonucunda imzanın borçluya ait olmadığı ortaya çıkarsa itirazın kabulüne karar verilir. Mahkemenin bu kabul kararı ile birlikte icra takibi durur. Bu kararın kesinleşmesi ile icra takibi iptal edilir, borçlunun haczedilen malları varsa haciz kalkar.
Kötü niyet tazminatı davaları bilindiği üzere işverene karşı açılır. İşçinin işverene açacağı bu dava görev bakımından iş mahkemesinde açılır. İşçinin bulunduğu yerde iş mahkemesi yoksa işçi, asliye hukuk mahkemelerinde kötüniyet tazminatı davası açar.
Belirsiz alacak davası açmaya müsaitlik varsa ve dava tarihi esas olmak kaydı ile bu tarihten önce temerrüde düşme söz konusu olduğunda dava açıldığı tarihten itibaren faiz uygulanmalıdır. Fesih tarihi başlangıç olmak kaydı ile faize hükmedilememektedir. Kötüniyet tazminatında yasal faiz uygulanır.
Türk Borçlar Kanunu'na ve Basın İş Kanunu'na göre çalışanların iş sözleşmesinin 01.07.2012 tarihinden sonraki dönemde işverence kötüniyetle feshinde 6098 sayılı TBK.434'teki tazminat isteneceğinden, bu hükme göre yapılan hesaplamada ise çıplak brüt ücret esas alınmalıdır.
Maktu harçlar konusu para ile değerlendirilemeyen hallerde alınan, miktar olarak belirlenmiş ve tarifede bu şekilde yer alan harçlardır. Nispi harçlar ise harca konu yararın para ile ölçülebildiği hallerde söz konusu olur ve tarifede bu yarar veya konunun değerinin yüzdesi şeklinde yer alır.
İlamlı takibin türüne göre değeri belli olmayan icra takiplerinde 2024 itibari ile icranın yerine getirilmesi harcı da 427,60 TL'dir. Örnek olarak gayrimenkullerin tahliyesine ilişkin takiplerde başvurma harcı yerine icranın yerine getirilmesi adı altında harç alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri