Ancak günlük kullanımda çoğunlukla son adet ve devam eden adet görülmeyen dönemin tamamı menopoz olarak adlandırılmaktadır. Adet görmeyen veya adet düzensizliği yaşayan her kadın mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
Menopoz tedavisi için kadın hastalıklar ve doğum uzmanına gitmeniz gerekmektedir.
Menopoz Tedavisi için Hangi Doktora Gidilir? Menopoz tedavisi için alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekime başvurmak gerekir. Jinekolog olarak da adlandırılan bu hekimler, menopoz süreci ile ilgili detaylı bilgiler edinmenize yardımcı olur.
Kanama bozuklukları: Adet kanamalarında düzensizleşme, adet kanamalarının kesilmesi menopoz döneminde görülecek en önemli belirtilerdendir. Ancak sık ve yoğun adet kanamaları, adet döngüleri arasında lekelenmeler, adet kanması kesilmişken tekrar adet kanamalarının başlaması durumlarında doktora gidilmelidir.
Menopoz çoğunlukla pek çok kadında 45 yaş sonrasında başlar. Ancak nadiren de olsa 40 yaş öncesinde de menopoz başlayabilir. Bu duruma ise erken menopoz denir. Menopozun erken başlaması, uzun vadede kişide istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Erken menopozda uygulanacak en etkili tedavi östrojen tedavisidir. Herhangi bir nedenle hastanın rahmi alınmış ise tek başına, diğer durumda ise progesteron eklenerek uygulanıyor. Tedavi ardışık ya da devamlı uygulanabiliyor ağızdan ya da cilde yapıştırma şeklinde olabiliyor.
Erken menopoz: 45 yaşından önce oluşan menopoza erken menopoz denir. Sebebi belli olmayan durumlar, otoimmün hastalıklar, radyoterapi, kemoterapi, enfeksiyonlar, çevresel nedenler, kürtaj ve düşükler, sık gebelik, aşırı şişmanlık, hipotiroidizm gibi sebeplerle oluşabilir.
Menopoz hem kan hem de idrar tahlili ile yapılabilen hormon testleri ile belli olur. Düzenli adet döngüsüne sahip olmayan kadınlarda FSH düzeyi 30-40 mIU /ml üzerinde ise menopoz tanısı konulabilir. Çünkü FSH değerinin yüksek olması vücudun yumurta üretebilmek için çok fazla çalıştığına işaret eder.
Menopozda ise kısa dönemde kadınların yaklaşık %80'inde sıcak basması görülmekle birlikte terleme, yorgunluk, uykusuzluk, depresyon, stres, anksiyete, iştah değişimleri, sinirlilik, baş ağrısı, depresyon, huzursuzluk, eklem ve kas ağrıları, çarpıntı hissi ve uykusuzluk gibi şikayetler de olabilmektedir.
Menopoz süphesi söz konusu ise, adetin 3. günü yapilan kan tahlilleri ile çesitli hormon düzeyleri ölçülmektedir. Bu tahliller için açlik veya tokluk gerekmemektedir. Eger hasta uzun süredir adet görmüyorsa tahliller herhangi bir gün yapilabilir.
Düzenli Muayeneler Menopoz Döneminde de Devam Etmeli
Ayrıca düzenli olarak jinekolojik muayene ve ultrason, smear test, mamografi, meme ultrasonu, tam kan sayımı, tiroid ve karaciğer fonksiyon testlerini içeren sağlık kontrolleri mutlaka yaptırılmalıdır.
FSH Sonucunuzu Yorumlayabilirsiniz
Daha yüksek FSH değerleri – 30 ve üstü değerler – menopoz göstergesi olarak kabul edilir. FSH değerleriniz yüksek olmasına rağmen adet görüyor olabilirsiniz. Normal laboratuvar değerlerinin, testin yapıldığı laboratuvara göre değişebileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Aile Hekimliğinde Yapılan Tahliller
Kan tahlilleri: Kan sayımı, biyokimya, hormon testleri, bulaşıcı hastalıklara yönelik testler, vitamin ve mineral düzeylerine yönelik testler gibi çeşitli kan tahlilleri aile hekimliği tarafından yapılabilir.
Menopoz ilk belirtilerini, 40 yaş sonrası, yaklaşık 55 yaşa kadar geçen süre içerisinde görülen regl düzensizlikleri ile gösterir. Ardından regl kanaması tamamen biter. 40 yaş öncesi gerçekleşen menopoz ise, prematür over yani halk arasında yaygın bilinen adıyla erken menopoz olarak adlandırılır.
Yumurtalık, kolorektal veya rahim kanserleri benzeri sağlık sorunlarında uygulanan radyasyon tedavisi yumurtalıklara sıklıkla kalıcı ama bazen geçici olarak zarar verebilir. Bu durumda yalancı menopoz gelişebilir. Hormon seviyelerindeki ani değişim sonucu adet döngüsü geçici olarak durabilir.
Menopozda östrojen azaldığı için kaslarda biriken laktik asidi vücuttan kolayca atılamaz bun bağlı olarak bel ve kasık ağrıları, sırt ağrıları gittikçe artar. Düzenli yürüyüş ve egzersiz ve bol sıvı almak bu şikayetleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Menopoz sonrası kadınlarda vajen epitelinde değişik derecelerde atrofîk değişiklikler oluşur. Vajen zamanla kısalır ve daralır. Vajen cildi incelmiş, rugalar düzleşmiştir. Yüzey damarlarının yırtılması düzensiz olarak dağılmış noktasal kanamalar ve kahverengiye çalan akıntıya sebep olabilir.
Bu dönem sanki hayatın ve cinsel yaşamın sona ermesi gibi algılanabilir. Bu algıyı yaşayan kadınlarda sık olarak depresyon olmak üzere anksiyete bozuklukları, sinirlilik, kronik stres, uykusuzluk olarak tezahür edebilir. Bu sorunların menopoz döneminde değişen hormonlarla da bağlantısı olduğu iddia edilir.
Erken menopoza giren kadınlarda östrojen eksikliğine bağlı olarak özellikle kalp damar hastalıkları, ciltte yaşlanma, kemik erimesi, ürogenital sistemde yaşlanma, vajinal kuruluk, cinsel ilişki sırasında ağrı, cinsel isteksizlik gibi sorunlar görülüyor. Bu nedenle mutlaka hormon yerine koyma tedavisi uygulanmalıdır.
Yaşamınızdaki ani değişiklikler, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme ve stresin erken menopoz riskini arttırdığı düşünülüyor. Stresten uzak ve sigarasız bir yaşam erken menopoz riskine karşı menopoz yaşınızı erteleyecektir.
Ergenlikle birlikte aktif konuma geçen ve aylık adet döngüsü esnasında gelişimini tamamlayarak olası bir sperm tarafından döllenmek üzere rahme geçiş yapan yumurta hücreleri; yumurtalıkta sayı ve gelişim açısından yetersiz kaldığında menopoz dönemi başlar.
Testler adetin 2-3, günü dışında yapıldığında Fsh değeri yüksek çıkabilir ve testi yaptıran hasta endişelenebilir. Bu nedenle hormon testleri mutlaka adetin 2-3. Günü yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri