İyi bir CEO olmak adına kişinin alanında deneyim kazanması ve özellikle birden fazla yabancı dil bilmesi gerekir. Aynı zamanda yüksek lisans, doktora gibi eğitim alan kişiler CEO pozisyonu için daha avantajlı adaylardır. CEO olmak isteyen kişilerin sahip olması gereken mutlak özellikler vardır.
CEO olmak için daha çok tecrübe önemlidir fakat en az 4 yıl lisans eğitimi alınmalıdır. CEO olmak isteyen kişilerin sektörü iyi bilmesi, idari faaliyetlere hakim olması ve alanında uzun süre iş deneyimi kazanması gerekir. Dolayısıyla CEO olmak için lisansta alınan eğitim, tek başına yeterli değildir.
Özetle, CEO olmak için belirli bir yaş sınırı olmamakla birlikte, liderlik becerileri, deneyim ve endüstri bilgisi gibi faktörler genellikle bir kişinin belirli bir yaşa kadar çalışmasını gerektirir.
CEO olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. CEO maaşı 2023 verilerine göre ortalama 99.400 TL civarındadır.
CEO olmak için yazılı, değişmez kurallar olmadığı gibi belirli bir üniversitenin belirli bir bölümünden mezun olmuş olmak şartı da bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra, CEO olmak uzun ve zahmetli bir yolculuktur, çünkü özel gelişmiş yetenekler gerektiren bir iş pozisyonudur.
İlgili 36 soru bulundu
CEO'lar En Az 35 Yaşında Olmalı
Genel müdür pozisyonu için ise adayların 35 yaşın üstünde olması bekleniyor. Unilever ve P&G'de 40 yaş üzeri, Zorlu Holding'de 39 ile 45 yaş arası ve Borusan Holding'de de 36 yaş üzeri genel müdürlük için uygun yaşlar olarak görülüyor.
CEO, CFO, COO, CIO, CTO ve CMO olmak üzere şirketin farklı birimlerinde üst düzey yöneticiler çeşitli görevler üstleniyor. Hedeflerin gerçekleşmesi, engellerin kaldırılması, ekiplerin motivasyonlarının sağlanması ve bütçenin yönetilmesi üst düzey yöneticilerin sorumluluğunda oluyor.
Çünkü Türkiye'deki CEO'ların yüzde 52,8'i mühendislik mezunu. Onu, yüzde 25,6 ile işletme bölümü mezunları izliyor. Mühendis kökenli olmayı, bu alanda eğitim almış olan Sarkuysan Genel Müdürü Hayrettin Çaycı, şöyle anlatıyor: “Mühendislik eğitimi, kişide matematiksel bir düşünce sistematiği oluşturur.
Dünyaca Ünlü CEO'lar,
Güne başlama saati sabah 5:30 ve günün sadece 4 ile 6 saat kadarını uykuya ayırabiliyor.
CEO'lar ortalama 58 yaşında ve görev süreleri ortalama 7.2 yıl. Günde ortalama 11 saat çalışan CEO'lar günlerinin dörtte birini yalnız geçiriyorlar. Vakitlerini en çok, günlerinin yarısını alan toplantılar öldürüyor. CEO'lar günde 1.5 saat haber okuyor ve yaklaşık bir saatlerini sosyal medyada geçiriyor.
Kelime anlam, Türkçe de baş yönetici olarak geçer. CEO olmak için belirli bir bölümden eğitim alma şartı yoktur. Bunun sebebi farklı alanlarda görev yapan tüm şirketlerde CEO ihtiyacının olmasıdır. Ancak genel olarak İşletme Bölümü ve İktisat Bölümü mezunları CEO için daha uygun olmaktadır.
Sabancı Holding CEO'su Celal Metin, Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı ve Doğan Holding CEO'su Tufan Darbaz'ın, diğer yöneticilere fark attığı söyleniyor. Büyük bir holdingde CEO pozisyonunda olan yöneticilerin yıllık kazançlarının 450 bin dolar civarında olduğu biliniyor.
Listedeki üniversitelerin özellikle İşletme, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, İktisat, Uluslararası İlişkiler gibi bölümlerinin mezunlarının iş dünyasındaki yönetici pozisyonlarına daha hızlı ulaşabildiği görülüyor.
'CEO olmaya en yakın bölüm işletmedir' demek mümkün mü? Aslında bunu demek çok doğru. CEO olmaya giden yol işletmeden geçer. İşletme mezunları yönetim için gerekli donanıma sahip olarak mezun olur.
Türkiye Sonuçları: 26. Küresel CEO Araştırması PwC'nin Ekim ve Kasım 2022'de 105 ülke ve bölgede 4.410 CEO, Türkiye'den ise 87 CEO'nun katılımı ile gerçekleştirdiği 26. Küresel CEO araştırmasına göre, CEO'ların yaklaşık dörtte üçü (%75) küresel ekonomideki büyümenin önümüzdeki yılda yavaşlayacağını düşünüyor.
CEO, icra yetkilerini elinde bulunduran tüm yöneticilerin başıdır. İcrayı yönetir, yönlendirir, koordine eder. Yönetim kurulu nezdinde icrayı temsil eder; icra adına yönetim kuruluna hesap verir. Bu noktada, CEO'nun gerek şirket içinde gerek şirket dışında sahip olduğu başat role değinmek gerekir.
Örneğin "deha" denince akla gelen ilk isim olan Albert Einstein'ın her gün 10 saat kesintisiz olarak uyuduğu bilinmektedir. Hatta gün içinde de kısa süreler boyunca, ek olarak kestirdiği de bilinmektedir. Dolayısıyla kısa uyku düzeni, büyük bir deha olmanın şartlarından birisi değildir.
- BIll Gates: Microsoft'un kurucusu, saat 24.00'da yatıyor, sabah 07.00'da kalkıyor ve günde 7 saat uyumaya dikkat ediyor.
Uyku. Milyonerler uykularından da fedakarlıkta bulunuyorlar. Uzmanlar iyi bir uyku için 8 saat önerirken Tesla CEO'su Elon Musk, gece 1'de yatıyor ve sabah 7'de kalkıyor, böylece günde sadece altı saat uyuyor.
S&P'nin yaptığı bir başka araştırma da ise kadın ağırlıklı bir departman olan İnsan Kaynaklarından CEO'luk koltuğuna gelenler, Fortune 500 listesindeki firmalar içinde yalnızca yüzde 1,4'ü oluşturuyor.
Gerçek manada bir CEO'nun hangi bölüm mezunu olduğunu hiç düşündünüz mü? Cevabınız evet ise bu araştırma sonucu tam size göre! Harvard Business Review'ın dünyanın en başarılı 100 CEO'su üzerine yaptığı bir araştırmaya göre, CEO'ların %24'ü mühendislik derecesine sahip.
Ceo nedir? Genel müdürün de üstünde yer alan şirketin yürütmesinin başında yer alan kişidir. Genel müdür, Ceo'ya bağlı olarak çalışır ve raporlamalarını ona yapar. Ceo ise raporlamasını yönetim kuruluna yapar.
İcra kurulu başkanı veya yürütme kurulu başkanı ya da İngilizceden çevirisi ile yönetim ofisleri şefi (İngilizce: Chief Executive Officer, CEO), bir şirket, örgüt ya da acentenin en üst dereceli yöneticisidir.
C-Level, şirketlerde en yüksek düzey yönetici pozisyonlarını ifade eden bir terimdir. Bu pozisyonlar, şirketin stratejik yönünü belirleyen, üst düzey kararlar alan ve şirketin performansını denetleyen kişilerdir. C-Level pozisyonlarının en yaygın örnekleri şunlardır: CEO, COO, CFO, CMO, CIO, CHRO, CCO vs.
Bir kişi veya bir grup insan tarafından kurulabilir ve birçok farklı şekil alabilir. Şirket sahipleri, üyeler veya hissedarlar olarak bilinir. Yasal statüsü, bir şirkete gerçek bir kişi ile aynı hakları verir; bu, bir şirketin borç altına girebileceği ve dava açabileceği anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri