1.Üretime yönelik pazarlama anlayışı: 18. yy' dan 1920' lere kadar yaşanan bu evrede üretici az, tüketici çok olduğundan dolayı ve “ne üretirsem onu satarım” ve “ürün kendi kendini satar” düşüncesi hakimdir.
Geleneksel pazarlama, online olmayan her türlü pazarlama faaliyetlerine denir. Telefon, billboard, gazete, dergi gibi pazarlama kanalları eski pazarlama biçimlerine örnektir. Yerel kitlelere ulaşmak için kullanılır yani kitlesel pazarlamanın parçasıdır ve oldukça yüksek bütçelidir.
1900lü yılların başı – “ne üretirsem satarım” anlayışı hakimdir. Temel sorun üretim, tüketici ikinci plandadır. Dağıtım ve maliyetlerin düşürülmesine odaklanılıyor.
Satış anlayışı, “tüketicilerin çok gerekli olmayan şeyleri satın almaya karşı direndikleri, çeşitli satış geliştirme araçlarıyla daha fazla satın almaya ikna edilebilecekleri ve müşteri çekmek ve tutmak için satış yönlü güçlü bir örgüt kurulması gerektiği” düşüncelerine dayanır.
İlgili 22 soru bulundu
'Modern Pazarlama Yaklaşımı', işletme amaçlarına ulaşmak için hedef pazardaki müşteri istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve tatminin sağlanması amacıyla işletmenin bütün birimlerinin koordineli olarak çalışmasını içeren bir işletme yönetim felsefesidir.
Satışa yönelik pazarlama düşüncesini benimseyen işletmeler, ürünlerin satın alındığı değil, satıldığı kanısındadırlar. Bir işletme için en zor iş, üretilen ürünleri satmaktır. Bu durumda her türlü tutundurma faaliyeti yapılarak müşteriler satın almaya özendirilir.
“ne üretirsem onu satarım (SATILIR)” anlayışı hakimdir.
Üretilen her ürünün mutlaka satılacağı; yani “ne üretirsem onu satarım” düşüncesinin hâkim olduğu bu anlayışta işletmeler ağırlıklı olarak, birim başına düşük maliyetli, büyük ölçekli üretime önem vermektedir.
Modern Pazarlama “ Ne üretirsem onu satarım.” Yerine “ Satılabilen üretilir” , “ Müşteri Veliniyetimizdir” , “Müşteri kraldır” görüşleri temel alınmaktadır. Satış anlayışının aksine modern pazarlama anlayışı dışardan içeriye doğru bir bakış açısına sahiptir.
Geleneksel pazarlama, kitle pazarlaması olarak bilinir ve televizyon, radyo, gazete gibi araçlar ile büyük kitlelere ulaşmayı amaçlar. Bu süreçte yüksek bütçeler kullanılır ve reklam kampanyaları düzenlenir. Basit ve sade bir dil kullanarak geniş bir kesime hitap eder.
Sonuç olarak, modern pazarlama anlayışının unsurları hedef kitle belirleme, pazarlama iletişimi, ürün geliştirme ve yenilik, fiyatlandırma stratejileri, dağıtım kanalları ve müşteri ilişkilerini içerir.
Ürün anlayışı, tüketicilerin en kaliteli, performanslı ve yenilikçi özellikleri sunan ürünleri tercih edeceğini varsaymaktadır. Bu anlayış altında, pazarlama stratejileri, ürünün sürekli geliştirilmesine odaklanmaktadır. Temel olarak, iyi mal kendisini satar düşüncesi benimsenmiştir.
Ürün anlayışı döneminde, işletmeler ağırlıklı olarak araştırma ve geliştirme çalışmalarına odaklanırken, üretim anlayışı döneminde, üretim kapasitesini arttırmak ve büyük partiler halinde üretim yapma düşüncesi hakimdir.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Ürün odaklı pazarlama yaklaşımında amaç ürünün rekabetçi avantajını artırmaktır. Böylece işletme rekabetçi üstünlüğü elde edeceğini planlar.
Pazarlamada ikinci dönem “Satış Odaklı Pazarlama Anlayışı”nın ortaya çıktığı dönemdir. Bu dönem Büyük Ekonomik Kriz'in başladığı dönemden 1950'lere kadar süren zaman dilimini içine almaktadır. Pazarda rekabetin ortaya çıkmasıyla birlikte üreticiler artık ürettikleri malları satmakta sorunlar yaşamaya başlamışlardır.
Sürdürülebilir pazarlama anlayışı, müşteriyi merkeze alan, çevrenin korunması anlayışını benimsemiş, toplumun değer yargılarını önemseyen, uygun maliyetli, çözüm odaklı ve müşteriye değer temelli mal veya hizmet sunma yolu olarak tanımlanabilir.
Satış Anlayışı Dönemi
Tipik düşünce tarzı “ne üretirsem onu satarım, yeterki satmasını bileyim” şeklinde ifade edilebilir.
Bu pazarlama anlayışı “Ne üretirsem onu satarım.” temel düşüncesiyle hareket eder. Bu anlayışta tüm ürün üreticileri arz talebi yaratır görüşünü temele alarak ürünlerini geliştirir. Bu anlayış ile mühendislik ve üretim alanında yer alan yönetici kadrolar pek çok işletmede aktif bir rolde bulunmuştur.
Satış anlayışı: fabrika ile başlar, mevcut mamüllere odaklanır; yoğun kişisel satış ve diğer tutundurma çabaları ile karlı satışlara ulaşmaya çalışır.
İlişkisel pazarlama, müşteriler ile işletmeler arasında bir ilişki oluşturmak ve bu ilişkiyi sürdürmek amacıyla zaman, enerji ve dikkat yatırımını gerektirir. İlişkisel pazarlamada müşterilerle işletmeler arasında alışveriş için karşılıklı taahhütü gerektiren bir ortaklık vardır.
Doğrudan pazarlama, bir ürün, hizmet veya şirket hakkındaki bilgilerin doğrudan müşterilere iletilmesini gerektiren bir tanıtım türüdür. Tüm tanıtım bilgileri aracılar ve üçüncü şahıslar olmadan iletilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri