Mahmud Nedim Paşa (d. 1818 - ö. 14 Mayıs 1883), Abdülaziz saltanatında 2 değişik dönemde toplam bir yıl yedi ay on bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.
Divan şairi olan Nedim Lale devrinde yaşayan biridir. Dolayısıyla yaklaşık olarak 17.yy sonu ve18.yy başlarında yaşadığı söylenebilir. Yaşadığı dönemde kaside, gazel, koşma, murabba, müstezad gibi Divan edebiyatını temsil eden yazı türlerine ait eseri vardır.
Öz. Nedîm, Lâle Devri'nin bir şairi olarak, yaşadığı dönemin tüm özelliklerini ve zihniyetini sanatına yansıtmış bir şairdir. 18. asırda yaşayan Nedîm, mahallîleşme akımının edebiyatımızdaki en büyük temsilcisi sayılır.
Nedîm (Osmanlıca: نديم; 1681, İstanbul - 30 Ekim 1730, İstanbul), Divan Edebiyatı eserleri veren Türk bir şairdi. Şöhretini, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1718-1730 yılları arasındaki Lâle Devri'nde kazandı. Hayatı ve eserleri ile Lâle Devri ruhûnun en önemli temsilcisi olarak kabul edilir.
Bu makalede 16. yüzyıl Klâsik Türk edebiyatı şairi Bâkî ve 18. yüzyıl şairlerinden Nedîm'in şiirlerinde İstanbul'u ifade ediş tarzları üzerinde durulacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Ahmed devrinin meşhur şairlerinden, neşe ve yaşam dolu şiirleri ile Lale Devri İstanbul'unu anlatan Nedim, 18. yüzyılda Divan şiirinde hem dil hem de içerik bakımından birçok yenilik getirmiştir.
*Hece vezniyle şiir yazan ilk Divan şairinin Nedim olduğu söylenir. *Çağının güncel yaşantısını şiirleriyle çok iyi yansıttı. *Dili yalın, ahenkli ve akıcıdır. *Halk zevkinin inceliklerine dikkat etmiş, halk deyimlerini ve söyleyişlerini şiirlerinde kullanmıştır.
Aynı zamanda şiirlerinde İstanbul'a yer vermiş, İstanbul'a olan aşkını sık sık dile getirmiştir. Divan şiirinde İstanbul'u belki de en güzel betimleyen şairdir. Şiirlerini kıvrak ve yalın bir dille kaleme almıştır, aruz kalıplarına bağlı kalmamıştır. Aynı zamanda Divan Edebiyatında şarkı türünün en önemli şairidir.
Osmanlının ilk yıllarından beri kullanılmakta olan nedim kelimesi nidam sözcüğünden türetilmiştir. Nidam kelimesi sohbet meclislerinde birine eşlik etmek, dert ortağı olmak ve yarenlik etmek anlamına gelir. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan Nedim isminin sözlük anlamı ise sohbet arkadaşıdır.
Ahmet Refik Altınay'ın 1915'te ilk baskısı yapılan kitabı “Lale Devri (1130-1143)” Tarih Vakfı Yurt Yayınları'nın “Tarihe Yolculuk” serisi altında okurlarıyla buluşuyor.
5- Mahallileşme akımı ile birlikte halk yeniden divan edebiyatına ilgi duymaya başlamıştır. 6- Başta Nedim olmak üzere birçok şair İstanbul'un güzelliklerini anlatan birçok kaside kaleme almıştır. 7- Akım 17. ve 18. yüzyılda da etkili olmaya devam etmiştir.
Nedim ismi, Arapça kökenli bir isimdir ve "arkadaş, dost, sohbet arkadaşı" anlamına gelir.
Onun şiirlerinde Türkçe'nin güzelliği, Osmanlı zevk ve yaşama üslûbunun nahif çizgileri görülmektedir. Daha önceki şairlerin tasavvufî derinlik ve zihnî tasarruflara dayalı ustalık merakları yerine her şeyin kendiliğinden olduğu intibaını veren bu üslûp nazîrelerinde, tahmîs ve taştîrlerinde daha açık biçimde görülür.
XVIII. yüzyılın başında gazelde hikemî tarzın büyük temsilcisi Nâbî'nin, kasidede Nef'î'nin etkisinin revaçta olduğu şiir ortamına ilk adımını atan Nedîm, çok geçmeden Nedîmane denilen yeni bir tarz geliştirmiştir. Bu tarzın esasını; söyleyiş mükemmelliği, yerlilik arzusu ve Nedîm'e özgü edâ oluşturur.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Nedîm Dîvânı'nın mevcut nüshaları değerlendirilerek yapılan son baskısında; 42 kaside, 87 kıta, 13 nazm, 3 mesnevi, 1 terkib-bent, 1 terci-bent, 2 mütekerrir müseddes, 1 tardiyye, 5 tahmis, 1 muhammes, 33 murabba, 2 koşma, 164 gazel, 2 müstezat, 11 rubai ve 23 müfred ve matla vardır (Macit 2016).
Fazlalık olarak yapılan her türlü iş veya masraf fuzuli kelimesi ile ifade ediliyor. Fuzuli Neye Denir? Fuzuli boş ve gereksiz olan durumlara deniyor. Ayrıca yersiz ve boşa harcanan zamanı veya parayı ifade etmek için de fuzuli kelimesi kullanılıyor.
Cömert ve eli açık insanlara kerime denmektedir. Aynı zamanda böylesi güzel anlamı ile beraber kerime sözcüğü isim olarak da kullanılır.
Mesnevisi olmayan divan şairleri: Baki, Nefi,Nedim, Ahmet paşa.
Patrona Halil İsyanı, Osmanlı Devleti'ndeki Lale Devri'nin sonunu getiren ayaklanmadır. Patrona Halil idaresindeki ayaklanma 28 Eylül 1730'da başlayıp günlerce sürmüştür. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilmiş; Sultan III. Ahmed tahttan indirilmiş, yerine yeğeni I.
Lirik şiir, Türk edebiyatında da en çok kullanılan şiir türlerinden biri olmuş; Divan edebiyatında (Fuzuli, Nedim, vb.), Halk tasavvuf edebiyatında (Yunus Emre, vb.), din-dışı Halk edebiyatında (Karacaoğlan, vb.)
Nedim'in ölüm sebebi tam olarak bilinmemekle beraber Müstakimzade Süleyman Sadeddin, 1730 yılındaki ihtilal esnasında korkudan evinin damına çıktığını ve oradan düşerek hayatını kaybettiğini söylemektedir.
Bu bakımdan her iki şair de şair-mekan-insan arasında güçlü bir bağ kurmuştur. 3. Yahya Kemal'in sadece şarkıları değil, aynı zamanda şarkı türünde olmayan birçok şiiri de bestelenmiştir. Nedim'in de şarkılarının bir kısmı bestelenmiş olup bu şarkılar Türk musikisinde hatırı sayılır bir yere sahiptir.
HADİ İPUCU SORUSU: LALE DEVRİNİN EN ÜNLÜ ŞAİRİ KİMDİR? Nedîm, Osmanlı'nın en meşhur divan edebiyatı şairlerinden birinin mahlası. Şöhretini Osmanlı Devleti'nin 1718 – 1730 yılları arasındaki Lâle Devri'nde kazanmıştır. Yaşamı ve eserleri ile o devrin ruhunun temsilcisi olarak kabul görmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri