İyot minerali, enerji metabolizması başta olmak üzere vücutta pek çok önemli göreve sahiptir. Tiroid hormonları arasında yer alan tiroksin ve triyodotironinin önemli bir bileşenidir. Tiroid hormonları protein sentezi gibi vücutta gerçekleşen birçok biyokimyasal reaksiyonu düzenler.
İyot Eksikliği Nedenleri Nelerdir? İyot eksikliğinin en temel nedeni beslenmedir. Çünkü iyotu vücut içerisinde üretemeyip dışardan temin ediyoruz. İyot oranı zenginleştirilmemiş tuz kullanan ya da başka sebepten ötürü tuz kısıtlaması yapan bireylerde eksiklik görülebilir.
İyot, insan vücudu tarafından üretilediği için dışarıdan besin yolu ile alınabilen, tiroid bezi tarafından kullanılan bir elementtir. İyot, tiroid hormonlarının yapımı için gerekli olduğunda büyüme, vücudun enerjiyi kullanma biçimi, beyin ve kemik gelişimi için önemlidir.
Hamileler, büyüme çağındaki çocuklar, tiroid ile ilgili herhangi bir sorunu olmayan (semptom yok ancak sadece laboratuvar ve görüntüleme yöntemlerinde bile tanımlanmış sapmalar varsa, tiroid bezinde gizli sorun var demektir) hemen herkes mutlaka iyotlu tuz kullanmalı.
İyot vücut için gerekli bir mineral olarak kabul edilir ve boyunda bulunan tiroit bezinin hormon yapmasına yardımcı olur. İyot ayrıca doğumdan önce, bebeklerde ve küçük çocuklarda da önemlidir. Beyin ve sinir sisteminin gelişimi, beş duyu, uyanıklık ve koordinasyon için gereklidir.
İlgili 43 soru bulundu
İyot, kimyasal elementler arasında yer alan ve vücudumuz için hayati öneme sahip olan bir element. Canan Karatay, ekmekte bulunan bromür, diş macunlarındaki florür ve çamaşır sularındaki klorürün iyot eksikliğinin en önemli nedenleri olduğuna dikkat çekti. Karatay, "İyot çok önemli bir mineraldir.
Vücut tiroid bezi için iyota ihtiyaç duyar. Tiroid hormonu metabolizmayı etkiler ve beyin, sinirler ve kemiklerin gelişimi ve işlevi için gereklidir. Dünya genelinde özellikle çocuklar ve hamile veya emziren kadınlar arasında iyot eksikliği ile ilgili büyüyen bir sorun vardır.
İyot yakıcı bir mineraldir. Bu nedenle direkt olarak ağızdan alınması ve cilde temas etmesi sakıncalıdır. Aynı zamanda Lugol alımı ile C vitamini alımı arasında en az 2 ila 3 saat fark olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise D vitamini iyotun etkisini azaltmaktadır.
Günde bir damla alınması önerilir.
Tiroid Hastalıklarının Tedavisi
İYOT DAMLASI ZAYIFLATMAZ.. SAKIN KULLANMAYIN İnternette zayıflatır diye iyot damlaları satılmaktadır.. İyotun zayıflatıcı etkisi yoktur. Ayrıca mevcut tiroid hastalığınızı daha da kötüleştirir..
İyot alırken dikkat edilecekler
İyot, C vitamini ile etkileşir. O yüzden aralarında 2-3 saat olması iyi olur. Gündüz alınması daha iyi olur, akşam alındığında uykuyu olumsuz etkileyebilir. Aç karna almak yarım bardak suya damlatarak içmek ve 15 dakika içinde bir şey yememek emilimini artırır.
İyot alımı bu ların önüne geçebileceği için saçlarda meydana gelebilecek problemlere de fayda sağlamış olur. İyot, saç büyümesi ve gücü için temel bir unsur olduğuna inanılmaktadır. İyot saçları yeniden kurma yeteneğine sahiptir.
Tiroid ilaçları kilo aldırmaz, tersine metabolizmayı düzenleyerek gereksiz kilo alımını engeller. Dolayısıyla hiçbir hasta kilo alacağım endişesiyle, doktorunun tavsiye ettiği tiroid ilaçlarını almayı bırakmamalıdır.
Ispanak, kuru erik, soya fasulyesi, pazı, kabak, kuru fasulye ve sarımsak gibi sebzelerin iyot oranı yüksektir. Meyveler genellikle iyi bir iyot kaynağı olmamakla beraber 10-12 adet çilek günlük iyot ihtiyacının yaklaşık %15'ini sağlar.Süt ve süt ürünleri ile yumurta iyot bakımından zengindir.
Meyve ve sebzeler: İyot bulunan besinler arasında meyve ve sebzeler de bulunur. Meyveler arasında muz ve çilek, sebzelerde de kuru fasulye, ıspanak, sarımsak, kabak, patates, pazı, şalgam ve soya fasulyesi bulunur.
Çünkü tiroid hormonu sentezi için iyot gerekmektedir. Hashimoto da ve diğer tiroid hastalıklarında "hipertiroid" yani fazla hormon yapımı durumunda iyot yasaklanır ve hastalara "iyotsuz tuz" kullanması önemle hatırlatılır.
Lugol çözeltisi, antiseptik etkisinden dolayı, esas olarak cildi dezenfekte etmek için, gargara için sulu bir iyot çözeltisi şeklinde kullanılır ve ayrıca tiroid bezinin tedavisi için tüketilir.
İyot eksikliği, kalbin hareketlerini, uyarılan sinirlerin verdiği yanıtı, canlının büyüme hızını ve metabolizmayı denetleyen tiroit bezi salgısını doğrudan etkileyen iyot elementinin vücuda yeterli miktarda alınamaması durumudur.
İyot eksikliği idrar testi ile belirlenir.
Yüzde ve boyunda şişkinlik: Soluk borusunun etrafında sentezlenen tiroit hormonu, iyot mineralinin yetersiz olması nedeniyle görevini tam anlamıyla yerine getiremez. Bu durumda, özellikle boyun ve yüz çevresinde görünür şekilde bir şişkinliğin oluşmasına sebep olur.
Aşırı iyot alımı, tiroid bezinin aşırı aktif hale gelmesine ve hipertiroidizme neden olabilir. Hipertiroidizmin belirtileri arasında kilo kaybı, terleme, titreme ve huzursuzluk bulunur. İyot fazlalığı da guatrın oluşumuna katkıda bulunabilir ve çeşitli tiroid hastalıklarına yol açabilir.
Doğal tuzlara örnek olarak deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe himalaya verilebilir. İyotlu sofra tuzu kadar olmasa da az miktarda doğal iyot içermektedir. Genellikle sofra tuzundan çok daha az rafine edilir ve hem ince hem de kaba çeşitlerde bulunur.
Tiroid hormonu büyüme ve gelişmede önemli rol oynar, vücutta tiroid hormonu sentezi için yeterli miktarda iyot alınması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri