İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.
Sanat eserinin oluşum sürecini sanatkârın dış dünyadan aldığı izlenimlerle; anlam, etki ve değerini ise oluşturduğu izlenimle yorumlayan, kuru akılcılığa, 19. yüzyılda pozitif bilimlerin katılığına, materyalizme ve realizme tepki olarak doğmuş bir sanat akımıdır.
Emperyalizm, yayılmacılık veya ekspansiyonizm, bir devletin veya ulusun başka devlet veya uluslar üzerinde kendi çıkarları doğrultusunda etkide bulunmaya çalışmasıdır. Etkileyen devlet, etkilenen devletin kaynaklarından "yararlanma" hakkına sahiptir.
19 Tem 1834 - 27 Eyl 1917. Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır.
Empresyonizm akımı Paris'te 1874 yılında ünlü fotoğrafçı Nadar'ın stüdyosunda “Adsız Sanatçılar Birliği” adı altında bir araya gelen otuz sanatçının dönemin resmi sergisi olan “Salon” sergisine alternatif olarak açtıkları sergi ile ortaya çıkmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
İzlenimcilik doğadaki unsurların kişinin kendisinde oluşturduğu izlenimleri, duygusal izleri yansıtmayı hedefler. Bu akım içerisinde yer alan sanatçılar doğayı objektif bir gerçek olarak değil, kendilerinde yarattığı izlenimi resme (veya edebi esere) aktarırlar.
Empresyonist eserlerde somut ve nesnel gerçeklerden ziyade; hayale ve soyut betimlemelere yer verilmiştir. Her şey sanatçının duyumuna bağlı olarak anlatılır. Objenin kişi üzerindeki izlenimleri önemli olduğu için realizmin karşıtıdır. Sanatçılar eserlerinde kendi iç dünyalarını dile getirmişlerdir.
Empresyonizm adı, Claude Monet'in“İzlenim, Gündoğumu” adlı resminden kaynaklanır.
Müzik sanatında ise İzlenimcilik, 19. yüzyıl sonlarında bir terim olarak kullanılmaya başlamış, Fransa'da yoğunlaşarak 20. yüzyıl ortalarına kadar etkisini sürdürebilmiştir.
Sömürgecilik, siyasal bağımsızlıktan yoksun kılınmış sömürgelerden oluşan bir sömürge imparatorluğu kurmak anlamına gelir. Kapitalizmin emperyalizm çağı ise en güçlü mali-sermaye gruplarının dünya ölçeğinde oluşturdukları nüfuz alanlarına dayanır.
Önde gelen empresyonist ressamlar arasında Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Camille Pissarro ve Berthe Morisot gibi isimler bulunmaktadır. Empresyonizm, 20. yüzyılın başlarında daha da popüler hale gelmiş ve sanat dünyasında büyük etkileri olmuştur.
Dışa vurumculuk (ekspresyonizm), doğanın olduğu gibi temsili yerine duyguların ve iç dünyanın ön plana çıkarıldığı 20. yüzyıl sanat akımı. Politik istikrarsızlık ve ekonomik çöküntü ortamında Almanya'da pozitivizm, naturalizm ve empresyonizm akımlarına karşı olarak ortaya çıkmıştır.
İzlenimci müziğin, Geç Romantik senfoniler gibi, bir çeşit programı vardır. Ancak amacı, bir öyküyü anlatmak veya bir duyguyu dile getirmek değildir. Amacı, yapıta verilen başlığa göre bir ortam yaratmak, bir duyguyu uyandırmaktır.
İşte Louis Leroy'un Empresyonizm'i, özellikle Claude Monet'nin (İmpression: Soleil levant) tablosunu hedef alarak söylediği bu sözler, Empresyonizmin adının temellenmesine ve bir noktada empresyonistleri tek bir çatı altında toplamasına olanak sağladı. Yani aslında Leroy İzlenimciler için iyi bir şey yapmış oldu.
Hollandalı art izlenimci (post empresyonist) ressam Vincent Van Gogh modern resim tarihinde önemli bir yere sahiptir. Van Gogh, modern resmi olgucu anlayıştan mistik bir yöne doğru yöneltmiştir. Böylelikle dışavurumcu resim anlayışı modern resmin içinde kendini duyumsatmaya başlamıştır.
Post-Empresyonizm, Empresyonizm akımının ardından gelen bir sanat hareketidir. Empresyonistler, ışığın ve renklerin anlık etkilerini yakalamaya odaklanırken, Post-Empresyonistler bu yaklaşımı daha da derinleştirip dönüştürmüşlerdir. Bu akım, resimde daha özgün bir ifade arayışını temsil eder.
*Işık ve renk kaynaklı görsel izlenimler, şiirde önemli bir yer tutar. *İzlenimcilikte, yorumlar ve izlenimler, sanatçıdan sanatçıya değiştiği ve her sanatçı eserinde kendinde oluşan duyguyu ve izlenimi anlatacağı için, meydana getirilen edebi eser, yazarın veya şairin kişiliğine dair izler taşır.
Empresyonist sanatçılar ise, genellikle bilinen kurallara aldırmadan kendi izlenimlere göre resimleri resmetmeyi amaçlıyor. Paul Cézanne, Edgar Degas, Berthe Morisot, Camille Pissarro empresyonizmin kurucularıdır. İzlenimcilik, Claude Monet'in Gündoğumu adlı eserinden doğmuştur.
Art İzlenimcilik ya da Post-Empresyonizm, Fransa'da, izlenimciliğin kurallarına tepki olarak 19. yüzyılın sonlarına doğru doğan akım. Art izlenimciliğin temsilcileri olan sanatçılar, sanat yaşamlarına izlenimcilikle başlamışlardır.
Empresyonizm, resimde, 19. yüzyılda Fransa'da doğmuş bir sanat akımıdır. 'Impression' (izgi) kelimesinden gelir. Türkçe karşılığı olarak İzlenimcilik olarak tanımlanmıştır. Ünlü Fransız ressamı Claude Monet güneşin deniz üzerindeki izgisini gösteren bir tabloya impression adını vermişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri