Smyrna / İzmir adının, Ana Tanrıça Kaynağı / Gölcüğü veya en azından Ana Tanrıça / Kutsal Ana anlamlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Sözcük büyük olasılıkla Hitit kökenlidir.
3. İzmir. Homeros destanlarında anlatılışına göre kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras'ın kızı Smyrna'dan almıştır. Yine mitolojiye göre Tanrıça Artemis İzmirli'dir. Antik şehir günümüzde Konak ilçe sınırları içinde bulunan arkeolojik sit alanıdır.
Söylencelere göre İzmir'in adı; 'Smyrna' adlı bir Amazon kraliçesinden gelmektedir. Bugün İzmir olarak kullandığımız isim aslında Smyrna kelimesinden dönüşmüştür. Bazı kaynaklar Smyrna kelimesinin daha erken söyleniş biçimlerine ilişkin Samorna ve Smurna adlarını da vermektedirler.
Kenti ilk önce Emevîler 672 yılında denizden zapt edip İstanbul'a yaptıkları akınlarda bir üs olarak kullanırlar. Türkler ise ilk kez 1081 yılında Selçuklu akıncılarından olan ve zamanla ilk Türk denizcisi olan Çaka Bey'in komutasında İzmir'i ele geçirirler.
İzmir, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde yer alan ve İzmir ilinin merkezi olan şehirdir. Ülkenin nüfus bakımından en kalabalık üçüncü şehridir. Ekonomik, tarihî ve sosyo-kültürel açıdan önde gelen şehirlerden biridir.
İlgili 22 soru bulundu
İzmir'de yaşayan 4 milyon 168 bin 415 kişinin yalnızca 1 milyon 704 bin 855'i İzmir nüfusuna kayıtlıyken İzmir'de 201 bin 522 kişi ile en çok Manisalıların yaşadığı belirlendi. Manisalıları, 147 bin 839 kişi ile Mardinliler, 139 bin 313 kişi ile Erzurumlular, 125 bin 307 kişiyle ise Konyalılar takip etti.
İÖ. 3000 yıllarına kadar inen tarihi ile İzmir, bilinmeye ve tanınmaya değer bir kenttir. Bir yerleşme olarak ortaya çıktığı zamandan, İÖ. 800'lü yıllara gelindiğinde İzmir, kent kriterleri taşıyan bir yerleşme olarak bugünkü Bayraklı'da, adını verdiği körfezin karaya ulaştığı noktada kendini göstermeye başlamıştı.
İzmir'in ilk yerleşim alanı yapılan arkeolojik kazılar sayesinde bulunmuştur. Kentin günümüzden yaklaşık 8-9 bin yıl öncesinde bilimsel olarak Neolitik dönem olarak adlandırılan tarih diliminde Bornova'da bulunan Yeşilova'da kurulduğu düşünülmektedir.
Üçüncü Kılıç İzmir'e ilk giren Türk Süvarisi Yüzbaşı Şerafettin Bey'e verilmiştir. Adı hiç duyulmayan bu kahraman Türk subayı o günler de İzmir Fatihi olarak isimlendirilmiş ve Mustafa Kemal Paşa tarafından kendisine İzmir soyadı verilerek adı adeta İzmir'le özdeşleştirilmiştir.
İzmir'e ilk giren ve Türk bayrağını Hükumet Konağı'nda göndere çeken ilk süvari komutan Yüzbaşı Şerafettin. Hafızalardaki ''Baktım bayrağımın kırmızısına kanım bulaşmış. Ölsek ne gam, İzmir'e ilk girenler biz olmuştuk ya'' sözlerinin sahibi... 9 Eylül 1922 sabahı yaşanan o gurur verici anlar haberimizde.
izmir yöresinde yaşayan erektidler m.ö. 14'üncü asırda karadeniz'den gelen amazonlarla savaşıp yenmişler ve erektid hükümdarı these amazon kraliçesi smyrna ile evlenmiş ve yerleştiği bu şehre de onun adını vermiş. bu ad sonradan iyon diline zimimi biçiminde geçmiş ve izmir kenti anlamında zmirni diye anılmaya ...
İzmir Saat Kulesi, İzmir Tarihi Asansör Binası, Efes Müzesi, Konak Meydanı, Kadifekale Dağı, Efes Müzesi, İzmir Arkeoloji Etnografya Müzesi, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Smyrna, Key Museum, Şirince gibi yerler İzmir'in meşhur gezilecek yerlerindendir.
Smyrneika yani eski İzmir'in günlük hayatta kullanılan, Yunanca'nın Sakız Adası lehçesine benzeyen dili, bir zamanlar İzmir civarındaki Osmanlı Rumlarının ve birçok Levanten'in anadiliydi.
Türkiye'nin üçüncü büyük kenti olan İzmir; çağdaş ve gelişmiş bir kent olmasının yanı sıra önemli bir kültür, sanat, turizm ve ticaret merkezidir. Ege Denizi, lacivertten turkuaza mavinin tüm renklerine hakim koyları ve plajlarıyla bir dantel zarafetinde ilin batı kıyısı boyunca uzanır.
Türkiye'nin tarım, sanayi, ticaret, turizm, ulaşım, eğitim, sağlık, finans vb. faaliyetler bakımından gelişmiş illerinden biri olan İzmir, sahip olduğu sosyoekonomik özelliklere bağlı olarak her dönem yoğun nüfusu barındırmıştır.
15 mayıs 1919 da izmirin işgalinde zito venezelos ( yaşa yunanistan ) demedi diye 22 yerinden süngü ile şehit edilen süleyman fethi beyi saygı ile anıyorum.
Paris Barış Konferansı'nda alınan işgal kararının Fransız basınında ele alınma şekli ve yorumlanması o dönem kamuoyunun Türkiye'nin geleceği hakkındaki görüşlerinin bilinmesi açısından son derece önemlidir. İzmir'in Yunanlar tarafından işgali, yaklaşık olarak üç yıl dört ay boyunca sürmüştür.
Türkiye'nin İlk Atatürk Heykeli ve Ziraat Mektebi
Atatürk, İzmir'de bulunduğu 11-16 Ekim 1925 tarihleri arasında, önce 12 Ekim'de Kemalpaşa'daki ordu manevralarını izledikten sonra Bornova'da bulunan Türk Ocağı'nı ziyaret etmiştir.
İzmir'de yaşayanlar nereli? (2023 yılı) İl Nüfusu: 4.441.749 kişi; 1-İzmirli: 1.673.171 kişi; 2-Manisalı: 207.730 kişi; 3-Mardinli: 177.546 kişi; 4-Erzurumlu: 154.668 kişi; 5-Konyalı: 130.028 kişi; 6-Ağrılı: 96.590 kişi; 7-Aydınlı: 93.876 kişi; 8-Afyonkarahisarlı: 93.054 kişi; 9-Diyarbakırlı: 90.847 kişi; 10-Karslı: ...
izmir kentinin ilk kurulduğu alan, şimdi ki gecekondu mahallesi, bayraklı için de kullanılan ad. karşıyaka yolu üzerinde alaybey tersanesine gelmeden önce bu bölgeye, otoyol üzerinden şöyle bir bakılabilir. sarı tabelalar, sizi yıkıntılara doğru yönlendirir. vakt-i zamaninda * smyrna diye adlandirilmis yer.
İzmir 4 milyon 462 bin 56 kişilik nüfusu ile İstanbul ve Ankara'nın ardından Türkiye'nin en büyük üçüncü kentidir. İzmir nüfusunun 2 milyon 215 bin 716'sı erkek, 2 milyon 246 bin 340'ı ise kadın vatandaşlarımızdan oluşmaktadır.
İzmir Kuşatması, Aralık 1402'de Türk-Moğol emiri Timur'un İzmir'in limanını ve deniz kalesini Rodos Hospitalier Şövalyeleri'nden almasıdır.
30 Temmuz 1922 günü İzmir'de törenle Batı Anadolu'da "İonya Devleti" kurulduğu ilan edilmişi. Başkenti İzmir olan bu devlet yaklaşık on sekiz bin kilometre karelik bir alanı kapsayacak ve bir buçuk milyonluk bir nüfusa sahip olacaktı.
Cenevizlilerin elinde bulunan Aşağı Kale/Liman Kalesi henüz fethedilememişti. 12 yıl süren bu duruma Mehmet Bey'in oğlu Gazi Umur Bey son verdi. 1329'da bu kaleyi de fetheden Aydınoğulları İzmir'e tamamen hâkim oldu. Gazi Umur Bey'in Aydınoğulları'nın başında bulunduğu dönemde İzmir'in ticari ve stratejik önemi arttı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri