Tarihçe. Kasım 1989'da ihalesi gerçekleştirilen otoyolun inşaatı Aralık 1989'da başladı. 21 Mayıs 1990'da Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın da katılımıyla temel atma töreni düzenlendi. Otoyolun 30 km uzunluğundaki Balçova-Urla bölümünün açılışı 4 Temmuz 1992'de Başbakan Süleyman Demirel tarafından gerçekleştirildi.
1989 yılında yapımına başlanan İzmir-Çeşme Otobanı hizmete açılmış ve çevre yolu bağlantısı ile İzmir Adnan Menderes Uluslararası Havalimanı'na ve çevredeki diğer illere ulaşımı daha kaliteli ve hızlı hale getirmiştir.
çeşme otoban çalışmaları, özal cumhurbaşkanılığı ve 47.hükümet başbakanı yıldırım akbulut'un döneminde başlamış, kısa süre sonra sırasıyla da 48. ve 49. hükümetlerin başbakanları mesut yılmaz ve süleyman demirel dönemlerinde devam ederek 1992 ve 1993'te pey der pey tamamlanmıştır.
Devlet Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğundaki İzmir-Çeşme otoyolunun Güzelbahçe-Urla çıkışları arasında, haftalardır bitmeyen bir inşaat var. Bu inşaat nedeniyle yol gidiş geliş olarak tek bir hattan veriliyor ve çok büyük bir trafik sıkışıklığına sebep oluyor.
Öte yandan, yoğun duman nedeniyle çift taraflı kapatılan İzmir-Çeşme Otoyolu da yeniden trafiğe açıldı.
İlgili 16 soru bulundu
İzmir - Çeşme Otoyolu Seferihisar - Çeşme gişeleri arası: 7,25 TL. İzmir - Aydın Otoyolu Işıkkent - Aydın Batı gişeleri arası: 9,50 TL. KGM Çukurova Otoyolları - Adana Doğu Alın - Şanlıurfa gişeleri arası: 30,75 TL. KGM Çukurova Otoyolları - Niğde Kuzey - Mersin Alın gişeleri arası: 27,50 TL.
112 kilometrelik yol ortalama 95 kilometre hızla gidilirse, şart koşulduğu gibi 1 saat 11 dakikada tamamlanıyor. Otoyollardaki yasal hız sınırı olan 120 kilometreye uyanlar yanarlar.
Yap-işlet-devret modeliyle Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş tarafından yürütülen, 401 km uzunluğundaki otoyol projesinin ana yatırımcılarını Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi ve Göçay oluşturuyor.
2023 Hız Limitleri
Avrupa Otoyolu (Edirne-İstanbul), Anadolu Otoyolu (İstanbul-Ankara), Niğde-Mersin-Şanlıurfa ile Çeşme-İzmir-Aydın otoyollarının 120 km/saat olan hız sınırı 10 km arttırılarak 130 km/saat'e çıkmıştır.
Kuruluş amacı, Gebze – Orhangazi – İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu Projesi'nin YİD modeli ile yapılmasıdır. Bu kapsamda sözleşme süresi 22 yıl 4 ay'dır.Proje, 384 km. otoyol ve 42 km. bağlantı yolu olmak üzere toplam 426 km. uzunluğundadır.
Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş.
İlk açılan otoyol 1973'te tamamlanan İstanbul 1. Çevre Yolu'dur. Türkiye'deki otoyollar, 2022 itibarıyla 3.633 km'lik toplam uzunluğa sahiptir. İnşa hâlinde bulunan otoyolların toplam uzunluğu 260 km'dir.
İzmir Çevre Yolu – Aydın Otoyolu projesi, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, 2.Bölge Müdürlüğünce yürütülen bir projedir. Projeyi Kutlutaş İnşaat ve Ticaret Sanayi Limited Şirketi'nin liderliğinde Kutlutaş – Dillingham Ortak Girişimi gerçekleştirmiştir.
Otoyolun ilk etabı 1993'te, Aydın Kuzey kavşağına kadar olan tünel hariç kalan kesimleri de 1996'da açıldı. Otoban bugünkü son halini 2017'de aldı. Aydın-Denizli kesiminin yapımına 16 Kasım 2020'de başlandı. Bu kesimin 89 km'lik Kuyucak-Kocabaş (Honaz) arasındaki kısmı 4 Kasım 2023'te hizmete açıldı.
Önemli ve Global Projeler. Yap - İşlet - Devret Modeliyle ihalesi yapılan Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu, 56 km otoyol ve 40 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 96 km uzunluğundadır. 22 Şubat 2020 tarihinde tamamı trafiğe açılmıştır.
Osmangazi Köprüsü Gebze-İzmir otobanın bir bileşenidir. Sözleşmeye göre otoyolun toplam maliyeti sözleşme tarihindeki kurdan 6,5 milyar dolar* ve Osmangazi Köprüsü'nün maliyeti de 1,2 milyar dolardır (projenin toplam maliyetinin % 19'udur). Sözleşmeye göre yapım süresi 7 yıl ve işletme süresi de 15 yıl 4 aydır.
İstanbul – İzmir Otoyolu Türkiye'de özel sektör tarafından işletilen ilk otoyol olma özelliğine sahiptir.
Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılan İzmir otoyolu ve Osmangazi Köprüsü'nde devletin garanti ettiği günlük araç sayıları aşıldı.
Otoyolun Narlıdere-Güzelbahçe ücret toplama istasyonları arasındaki kesiminden ücretsiz yararlanılabilecek. İzmir-Çeşme Otoyolu'nun Narlıdere-Güzelbahçe ücret toplama istasyonları arasından ücretsiz yararlanılabilecek.
Otobanda Hız Sınırı Kaç Km? Otobanda hız sınırları araç trafiğine ve araç sayısına göre değişmektedir. Ülkemizdeki hız sınırları otoyol ve otobana göre farklılık gösterirken başlıca otoban hız sınırları şu şekildedir; İstanbul İzmir Otoyolu hız sınırı – 140 km (+ %10 pay)
Hız koridoru uygulaması bulunan otoyollar şöyle: İstanbul - Edirne Otoyolu. Ankara - İstanbul Otoyolu. İzmir - Aydın Otoyolu.
2023 Güncel Fiyatlar ; Çeşme – Alaçatı Kişi Başı ortalama 89 TL'dir. Turkcell Platinium haziran itibariyle ücretsiz olmaktadır. İzmir Otogarı İlçeler Terminali'nden Çeşme Seyahat Otobüs firması ile ortalama 60-70 TL'ye ,( sabah 07:00 den akşam 22:00'a kadar her saat otogardan Çeşme'ye otobüs kalkmaktadır.)
Geçiş garantili otoyol ve köprü ücretleri, 2023 yılında değişmedi. İstanbul - İzmir otoyolu 1.sınıf araçlar için Osmangazi Köprüsü'nden gidilerek 459 TL, ikinci sınıf araçlar için 733 TL, üçüncü sınıf araçlar için ise 871 TL tutuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri