Pazarlama çevresi makro ve mikro çevrede oluşur. Mikro çevre müşterilerine hizmet verme becerisini etkileyen örgüte yakın aktörlerden oluşur. Makro çevre ise mikro çevreyi etkileyen, daha büyük, topluma ilişkin sosyal güçlerden oluşur.
PAZARLAMA ÇEVRESİ Bir işletmenin pazarlama çevresi, pazarlamanın hedef müşteri ile başarılı ilişkiler kurma ve sürdürme yönetimi becerisini etkileyen pazarlama dışındaki oyuncu ve güçlerden oluşur. Çevreyle ilgilenmek, fırsatları yakalama, tehditleri görme imkanı sağlar.
İşletmenin genel çevresi temel olarak beş bileşenden oluşmaktadır. Bu bileşenler siyasal-yasal çevre, ekonomik çevre, sosyokültürel çevre, teknolojik çevre ve doğal çevre olarak isimlendirilmektedir.
İşletme açısından çevre koşulları; iç ve dış çevre koşulları şeklinde bir ayrıma tabii tutulabilir. İç çevre; işletmenin büyük oranda etkileyebildiği bir çevredir. Dış çevre ise, işletmenin hayat ve gelişmesine etki eden, kontrol edilip yönlendirilmesi güç olan bir olgu olup, işletme dışındaki faktörlerden oluşur.
Bu faktörler; politik çevre, yasal çevre, ekonomik çevre, sosyokültürel çevre, demografik çevre, teknolojik çevre, ulus- lararası çevre ve doğal çevredir.
İlgili 32 soru bulundu
İç Çevre Faktörleri: İşletmenin iç çevresini oluşturan temel unsurlar; çalışanlar, işletme sahipleri, hissedarlar ve örgüt kültürüdür.
Dış çevre, işletmenin kendisiyle ilgili fakat kendi dışındaki faktörlerden olu- şur. Dolayısıyla dış çevre “bir sistemle ilgili olan ve o sistemin dışında kalan her şey” olarak tanımlanabilir (Dinçer, 2007: 71).
Pazarlama Araştırması, mal ve hizmetlerin pazarlanması ile ilgili sorunlara ilişkin verilerin sistemli bir şekilde toplanması, kaydedilmesi ve analizidir, yukarıda yapılan tanımlara göre; · Pazarlama Araştırmasında veriler sistemli biçimde toplanmalı ve analiz edilmelidir.
Sosyo kültürel çevre, ekonomik, politik yasal, ekolojik çevre gibi pazarlamanın makro çevresinde yer alan unsurları bir bakıma çevrelemektedir.
İşletme tarafından kontrol edilemeyen ve işletmeyi dışarıdan etkileyen faktörler ise dış çevre faktörleridir. Bunların arasındaki etkileşimlerin analizi ve gerekli önemlerin alınması, işletmenin sürdürülebilirliği için önemlidir. Çünkü çevre faktörleri işletme için sürekli fırsat ve tehdit yaratır.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Pazarlama çevresi dâhilinde, işletmeye daha yakın olan ve makro çevre faktörlerine kıyasla daha kolay etki altına alınabilen unsurlar mikro çevre unsurlarıdır. Mikro çevre unsurları; müşteriler, tedarikçiler, rakipler, aracılar, çalışanlar ve pay sahiplerinden meydana gelmektedir.
Çevre analizi, işletmelerin iç ve dış çevrelerini araştırarak durum tespiti yapmalarına yönelik bir analiz türüdür. İç çevre analizi, işletmenin içinde bulunduğu yapı ve kaynakların incelenmesiyle ilgilidir. Dış çevre analizi ise işletmenin faaliyetlerini etkileyen dış faktörlerin değerlendirilmesine odaklanır.
Politik ve hukuki çevre etkenleri pazarlama çalışmalarım en fazla etkileyen dış çevre etkenlerindendir. Devletin yasaları ve kararnameleri, yönetmelikler, plan ve programlar, pazarlama faaliyetlerine sınırlar koyar.
İşletmelerin Yaşam Alanları
Bu çevrelere işletmenin sektörel çevresi denir. Örneğin; inşaat sektöründe üretim yapan, bir işletme çevresi, demek, bütün inşaat malzemeleri, üretimi, imalatı satışı ve alımını kapsar. Bir işletmenin, sektörel çevresi, aynı zamanda o işletmenin rakiplerini de oluşturur.
İşletmenin ulusal çevresi aşağıdaki üç unsurdan oluşur: Devlet, Toplum, Kurumlar.
Bazı kaynaklarda mikro çevre/ makro çevre, bazı kaynaklarda ise fiziksel (cansız) çevre/biyotik (canlı) çevre ayrımı karşımıza çıkmaktadır. Canlı ve cansız öğelerin bütünü çevreyi oluşturmakta ve birbiriyle sürekli ilişki içerisinde bulunmaktadırlar.
Yakın çevreden kasıt rakipler ve sektör iken uzak olan ise yakın çevreyi de çevreleyen tüm şartlar olarak adlandırmak mümkün ve biz bunları genellikle PEST(Politik, Ekonomik,Sosyal,Teknolojik) gelişmeler şeklinde değerlendiriyor ve analiz ediyoruz.
İşletme eylemlerinin sonucuyla ilgili taraflar; işletmenin yöneticileri, işletme sahipleri ve ortakları, kredi verenler, çalışanlar, kamuoyu ve devlettir.
İşletmenin iç analizi, işletmenin iç faktörlerini ve kaynaklarını inceler. Bu analizde işletmenin güçlü ve zayıf yönleri, fırsatlar ve tehditler belirlenir. İşletmenin iç faktörleri, insan kaynakları, finansal kaynaklar, üretim süreçleri, pazarlama stratejileri, yönetim ve organizasyon yapısı gibi konuları içerir.
Küresel Dış Çevre: Uluslararası çevre olarak da adlandırılan küresel çevre hem işletmenin içinde yaşadığı toplumu ve ulusal çevreyi dolaylı olarak etkileyen, hem de rekabet çevresini doğrudan etkileyen bir nitelik taşımaktadır. Ulusal Dış Çevre: Bu, işletmeyi genel olarak ve dolayısıyla etkileyen çevredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri