Otoyol ve köprü, 2035'te devlete devredilecek. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün resmi verilerine göre, İzmir-İstanbul Otoyolu'nun birinci kesimini içeren Hersek-Orhangazi arasında haziranda günlük ortalama geçişler 42 bin 176'yı buldu. Devletin garantisi olan 40 binin üzerine çıkıldı.
Toplam 10 milyar TL harcanan İstanbul İzmir Otoyolu, 2035 yılına kadar, yapan firma tarafından işletilecek. Bu tarihten sonra Devlete devir edilecektir. Toplam 10 milyar TL harcanan İstanbul İzmir Otoyolu, 2035 yılına kadar, yapan firma tarafından işletilecek. Bu tarihten sonra Devlete devir edilecektir.
İstanbul – İzmir Otoyolu Türkiye'de özel sektör tarafından işletilen ilk otoyol olma özelliğine sahiptir.
Türkiye'de Yap-İşlet-Devret projelerinin en çok tartışma yaratanı şüphesiz Osmangazi Köprüsü ve İstanbul - İzmir Otoyolu'dur.
Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş.
İlgili 20 soru bulundu
SSS - OTOYOL A.Ş.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de dahil olduğu Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletme süresi 7 yıl 8 ay 20 gün. Otoyolun tamamen kamuya devri 2 Ağustos 2024'te olacak.
Osmangazi Köprüsü Gebze-İzmir otobanın bir bileşenidir. Sözleşmeye göre otoyolun toplam maliyeti sözleşme tarihindeki kurdan 6,5 milyar dolar* ve Osmangazi Köprüsü'nün maliyeti de 1,2 milyar dolardır (projenin toplam maliyetinin % 19'udur). Sözleşmeye göre yapım süresi 7 yıl ve işletme süresi de 15 yıl 4 aydır.
Bu yol üzerinde halen 11 hizmet noktası var ve inşaat tamamlandığında bunların sayısı 33'e çıkacak. Bu noktalar yapımcı konsorsiyumun kurduğu Otoyol İşletme ve Bakım AŞ tarafından 'Oksijen' markası altında işletiliyor. Bu konseptin başında da perakende sektörünün deneyimli ismi Alp Gürdil var.
Otoyol ile güzergâh 100 km kısalarak 8,5 saat olan İstanbul-İzmir ulaşımı 3,5 saate inmiş; yerleşim yerlerinin içinden geçen ve mevcut devlet yolunda oluşan aşırı yoğunluk azaltılarak kent içi trafiği rahatlatılmıştır.
İzmir Çevre Yolu – Aydın Otoyolu projesi, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, 2.Bölge Müdürlüğünce yürütülen bir projedir. Projeyi Kutlutaş İnşaat ve Ticaret Sanayi Limited Şirketi'nin liderliğinde Kutlutaş – Dillingham Ortak Girişimi gerçekleştirmiştir.
Faaliyet süresi en çok 99 yıl olabilir. Yap İşlet Devret modeli uygulanılan bir diğer alan da otoyollardır.
2019'da işletmeye açılan dünyanın dördüncü en uzun açıklıklı asma köprüsü olan Osmangazi Köprüsü'nün işletme süresi 15 yıl sonra bitecek. 2035 yılında kamunun olacak.Yavuz Sultan Selim (YSS) Köprüsü'nün de dâhil olduğu Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletme süresi 7 yıl 8 ay. 2016 yılında hizmete açılan Otoyolun tamamen ...
Osmangazi Köprüsünün resmi işletme süresi 19 yıl 15 gün'dür. Kamuya devri 15.07.2035 tarihinde olacaktır.
AKP, Osmangazi Köprüsü için günlük 40 bin araç garantisi vermişti. Köprüden 7 yılda sadece 70 milyon araç geçince, ödenen garanti tutarı 1.2 milyar doları geçti. Vatandaşın cebinden bir kuruş çıkmayacak diyerek yaptırılan otoyol ve köprüler tam bir yüke dönüştü.
"1915 Çanakkale Köprüsü Türkiye'nin projesi"
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, devletin kasasından 1 kuruş çıkmadan 2027'de devlete geçecek. Burada yapım maliyeti, işletme süresi, finansmanını da hesaplayarak firmalar ihale için teklif veriyor.
Otoyolun bu kesimi 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile tarafından işletilecek ve Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecektir. Otoyol güzergâhında yaban hayvanları için ekolojik köprü yapılmıştır.
Ankara-İzmir Otoyolu, Türkiye'nin başkenti ve ikinci büyük kenti Ankara ile üçüncü büyük kenti İzmir'i birbirine bağlayacak olan ve 2023 yılında tamamlanması hedeflenen bir otoyol projesidir.
İSTANBUL-İZMİR OTOYOLU GEÇİŞ ÜCRETLERİ 2023
Geçiş garantili otoyol ve köprü ücretleri, 2023 yılında değişmedi. İstanbul - İzmir otoyolu 1.sınıf araçlar için Osmangazi Köprüsü'nden gidilerek 459 TL, ikinci sınıf araçlar için 733 TL, üçüncü sınıf araçlar için ise 871 TL tutuyor.
Bağlantı yolları ile birlikte toplam 351 kilometre uzunluğundaki Ankara-Niğde Otoyolu, 2035 yılında kamuya devredilecek. 1 milyar 462 milyon 628 bin 902 Euro maliyeti olan projede halen eksiklikler bulunuyor.
Köprünün işletmesi kaç yıl sürecektir? 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu'nun yapım dahil toplam süresi 16 yıl 2 ay 12 gün olup, bu süre sonunda 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecektir.
IC İçtaş – Astaldi konsorsiyumu ICA tarafından inşa edilen ve işletilen dünyanın sayılı mühendislik yapılarından biri olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu, işletme döneminde güçlü ve dinamik kadrosu ve işbirliği içinde olduğu Türkiye'nin lider markaları ile hizmet veriyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yap-işlet-devret modeliyle yapılan Osmangazi Köprüsü'nün 2035, Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletmesinin 2030'da kamuya devredileceğini açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri