Geleneksel motor yağlarından ayırt edilebilmesi için tipik olarak kırmızı veya yeşil renge sahip olarak üretiliyor. Şanzıman sıvısının periyodik olarak değiştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, şanzımandaki yatak ve dişliler arasında kirlenen yağ ciddi ve maliyetli arızalar meydana getirebiliyor.
Bu iki sıvı arasındaki temel fark, motor yağı fonksiyonlarının yanma işleyen motor alanına yönlendirilmiş olmasıdır. Buna karşılık, şanzıman yağı aracınızın şanzıman sistemini yağlamak sağlayarak debriyajlarınızın ve viteslerinizin kolay bir şekilde devreye sokulabilir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Şanzıman yağının rengi kırmızı ve saydamdır. Eğer şanzıman yağınızın rengi koyulaşır ve saydamlığını yitirirse de değişim zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Şanzıman yağınız koyulaştığında kahverengi tonlarına gelir. Ustalar yağın renginden yağın değişmesi gerekip gerekmediğini anlar.
Her araç sahibi kendi aracının motor yağı seviyesini kontrol edebilir. Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder.
İlgili 31 soru bulundu
Bu nedenle zaman zaman motor yağının nasıl göründüğünü kontrol etmelisiniz. Motor yağının rengi yarı saydam ya da amber renginde olmalıdır.
Yağ siyah veya koyu kahverengi renkteyse yağ yanmış ve bozulmuş olabilir: bu durumda motor yağını hemen değiştirmeniz gerekir. Kalın bir çamur olup olmadığına da bakmalısınız.
Şanzıman yağının durumunu öğrenmek için düzenli olarak kontrol etmek gerekir. Her ne kadar araçtan araca yağın bulunduğu yer değişse de şanzıman yağının yerini öğrenmelisiniz. Eğer varsa yağı kontrol etmek için şanzıman yağı çubuğunu kullanmanız faydalı olacaktır. Bu çubuk otomatik vitesli araçlarda yer alır.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Şanzıman yağının özelliğini kaybetmesi vites geçişlerini, motor ısısının yükselmesine, aracın fazla yakmasına neden olur.
Vites değişimi ile doğrudan bağlantılı olan şanzımanlarda eksilen yada biten yağlar, mekanizmanın işleyişinde zorlanmalar ortaya çıkaracağı için, vites kutusundan ses gelmesine, vitesin sertleşerek rahat geçmemesine, aracın performansının düşerek motor ve sürüş güvenliğinin tehliye girmesine neden olacak etkenlere yol ...
Aracın önemli parçalarından biri olan aktarma organının dişlilerin sağlamlığı açısından ısınmaması ve düzenli aralıklarla bakımının yapılması gerekir. 80 numara, 90 numara şanzıman yağı sıvı seviyesinin korunmasını ve düzgün bir şekilde kaymasını sağlayarak aracınızın sorunsuz bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Şanzıman yağının eksikliği sonucunda bizlere verebileceği zarar eksildiği oranla doğru orantılı bir şekilde değişir. Bir binek araç ortalama olarak 3-4 Litre aralığında şanzıman yağı alır.
Atf yağlar araçların vites kutuları ve transfer kutularında kullanılan yağ çeşididir. Bu yağlara aynı zamanda hidrolik direksiyon yağı da denir. ATF, hidrolik direksiyon sistemlerinde yüksek performans elde etmek için tasarlanan yüksek kaliteli mineral bazlı bir yağdır. Aynı zamanda şanzıman yağı olarak da anılır.
Sürücü kaynaklı en sık yapılan hatalardan bir diğer ise bakımların sık yapılmaması ya da eksik şekilde yapılmasından kaynaklanıyor. Motor yağının ve filtrelerinin doğru sıklıkta değiştirilmemesi, araç çekişini direkt olarak etkiler.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Tıpkı motor yağı gibi şanzıman yağının da bir ömür vardır. Çünkü o ada motor yağı gibi ısıya maruz kalan bir yağ çeşididir. Zaman içerisinde kararma yaşar ve işlevini kaybeder. Çoğu usta şanzıman yağı ömürlük dese de, aslında durum hiç göründüğü gibi değildir.
Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin. Bununla birlikte, bir şanzımanı tamir ettirmenin maliyeti, bir şanzımana revizyon yaptırmak veya tamamen değiştirmek için ne kadar harcayacağınıza kıyasla sönük kalır.
Takviyeye ihtiyaç yoktur. Yağ sadece tamir gerektiğinde değiştirilmelidir.
Doğru şanzıman yağı ise araçtaki şanzıman çeşidine göre belirlenir. Tıpkı motor yağında olduğu gibi, şanzıman yağının ömrü de otomobil üreticileri tarafından belirlenir. Şanzıman yağı kullanımı, hiçbir zaman aksatılmamalı, belirli periyotlarla yağın değişimi yapılmalıdır.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Bu sorunun cevabına tartışmasız "Evet" dememiz gerekiyor. Çünkü aracın sadece kilometresine bakarak motor yağını değiştirmek hatadır. Motor yağı kimyasal bir karışımdır ve zamanla özelliklerini kaybeder. Bu nedenle aracınız yol yapmasa bile her yıl bir defa motor yağınızı değiştirmeniz gerekir.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri