» OTOYOL AŞ Türkiye'nin en büyük yap-işlet-devret projesi olan İzmir-İstanbul otoyolunu işletiyorlar. Şirket Nurol, Özaltın, Astaldi, Göçay ve Makyol'un bir araya gelerek oluşturduğu konsorsiyumdan oluşuyor. Şirket böylece İzmir'den İstanbul'un Anadolu yakası girişine dek yapılan yolu tek başına işletiyor.
İstanbul – İzmir Otoyolu Türkiye'de özel sektör tarafından işletilen ilk otoyol olma özelliğine sahiptir.
Türkiye'de Yap-İşlet-Devret projelerinin en çok tartışma yaratanı şüphesiz Osmangazi Köprüsü ve İstanbul - İzmir Otoyolu'dur.
İzmir Çevre Yolu – Aydın Otoyolu projesi, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, 2.Bölge Müdürlüğünce yürütülen bir projedir. Projeyi Kutlutaş İnşaat ve Ticaret Sanayi Limited Şirketi'nin liderliğinde Kutlutaş – Dillingham Ortak Girişimi gerçekleştirmiştir.
Toplam 10 milyar TL harcanan İstanbul İzmir Otoyolu, 2035 yılına kadar, yapan firma tarafından işletilecek. Bu tarihten sonra Devlete devir edilecektir. Toplam 10 milyar TL harcanan İstanbul İzmir Otoyolu, 2035 yılına kadar, yapan firma tarafından işletilecek. Bu tarihten sonra Devlete devir edilecektir.
İlgili 41 soru bulundu
Oksijen adı verilen bu merkezlerin işletmesini de konsorsiyumun sahip olduğu Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş. adlı şirket yapıyor. Otoyolda bugün itibarıyla faal olan 29 adet Oksijen'e yıl sonuna kadar dört tane daha eklenecek.
* Buna göre kazanan ortaklık Limak Cengiz Ortak Girişimi'dir. Verdiği süre 6 yıl 9 ay 12 gündür. Bundan 3 yıl yapım süresini düşerseniz geriye 4 yıla yakın bir işletme süresi sonunda yol, karayollarına devrolacak.
ENKA ve Bechtel tarafından yapımı üstlenilen Ankara Çevre yolu'nun inşaatı 31 Temmuz 1987'de düzenlenen törenle başladı. İlk etabı 5 Şubat 1993'te hizmete giren otoyol, 1 Mayıs 1999'da doğu kesiminin de açılmasıyla tamamlandı.
Geçiş garantili otoyol ve köprü ücretleri, 2023 yılında değişmedi. İstanbul - İzmir otoyolu 1.sınıf araçlar için Osmangazi Köprüsü'nden gidilerek 459 TL, ikinci sınıf araçlar için 733 TL, üçüncü sınıf araçlar için ise 871 TL tutuyor.
Osmangazi Köprüsü Gebze-İzmir otobanın bir bileşenidir. Sözleşmeye göre otoyolun toplam maliyeti sözleşme tarihindeki kurdan 6,5 milyar dolar* ve Osmangazi Köprüsü'nün maliyeti de 1,2 milyar dolardır (projenin toplam maliyetinin % 19'udur). Sözleşmeye göre yapım süresi 7 yıl ve işletme süresi de 15 yıl 4 aydır.
İstanbul - İzmir arası normalde 515 kilometre iken otoyol sayesinde bu mesafe 426 kilometreye kadar düşmüştür. Otoyolda 1 asma köprü, 38 viyadük, 3 tünel ve 179 köprü vardır. İstanbul - İzmir otoyolu kullanıldığında 8 saat süren yolculuklar 3,5 saat sürer.
İstanbul İzmir arası mesafe, gitmek istediğiniz noktaya kaç saat sonra varacağınız konusu üzerinde doğrudan etkilidir. Özel aracınızla yola çıkıyorsanız 479 kilometrelik yolu yaklaşık 4 saat 40 dakikada tamamlarsınız.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de dahil olduğu Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletme süresi 7 yıl 8 ay 20 gün. Otoyolun tamamen kamuya devri 2 Ağustos 2024'te olacak.
İstanbul-İzmir Otoyolunda başlangıç ve bitiş arasındaki gişelerden motosikletler 321 TL, binek otomobiller 459 TL, hafif ticari araçlar 733 TL, 3 akslı yolcu otobüsleri vb araçlar 871 TL, 4-5 akslı kamyonlar 1.155 TL, 6 ve üzeri akslı ağır tonajlı kamyon ve tırlar ise 1.456 TL ödüyor.
Yap-İşlet-Devret finansman modeliyle inşa edilen İstanbul-İzmir Otoyolu 384 km'si otoyol, 42 km'si bağlantı yolu olmak üzere toplam 426 km uzunluğundadır. Tamamlanan kesimleri peyderpey hizmete sunulan otoyolun tamamı 4 Ağustos 2019'da açılmıştır.
Şehiriçi Yolları'dır. Turistik yolların yapım ve bakımı, Kültür ve Turizm Bakanlığınca sağlanan finansmanla Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Köy yolları İl Özel İdare Müdürlüklerinin, Orman yolları Orman Bakanlığı'nın, Şehiriçi yolları ise Belediyelerin sorumluluğundadır.
Projenin ana amacı, mevcut devlet yollarındaki trafik yoğunluğunu azaltmak, zaman tasarrufu sağlamak ve otoyolun geçeceği bölgelerin gelişimine katkıda bulunmaktır. Otoyolun, Bursa Kuzey Gişeleri - Bursa Batı Gişeleri ve Akalan Gişeleri - Karasuluk Kavşağı arası hariç tamamı ücretlidir.
Bolu Dağı Geçişi Projesi için 1990 yılında ihaleye çıkılıp, ihaleyi İtalyan Astaldi firması yüklenmiştir. Bolu Dağı Geçişi Projesi içinde yer alan Bolu Dağı Tünelinde ilk kazı işlemi ise 1993 yılında başlamıştır.
TAG Otoyolunun proje, yapım ve bir yıllık bakımı işi, Karayolları Genel Müdürlüğü ile Tekſen İnşaat ve Tesisat A.Ş. liderliğinde Tekfen-Impresit Ortak Girişimi arasında 1987 yılında akdedilen sözleşme ile yürürlüğe konmuştur.
Alp Gürdil, Varan Konaklama Genel Müdürü 1962 yılında dünyaya gelen Alp Gürdil, TED Ankara Kolejinin ardından eğitimine İngiltere'de IUE Üniversitesinde İşletme dalında devam etmiş, yüksek lisansını ise Innsbruck Universitesinde tamamlamıştır.
Bursa / Gemlik Oksijen 68 Tesisleri Şubemiz. Hizmetinizde.
Oksijen Soma 289. Km de hizmet vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri