İzmir Suikastı, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'ya 14 Haziran 1926 tarihinde, İzmir'de yapılması planlanan suikast girişimidir. Aralarında eski bakanlar, milletvekilleri ve valiler de bulunan bir grup tarafından planlanmış ancak hayata geçirilmeden engellenmiştir.
23 Aralık 1930 günü Menemen'de meydana gelen olayda, 43. Piyade Alayında yedek subay olarak görev yapan Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay şeriat isteyenler tarafından şehit edildi. Genç Cumhuriyet rejiminin kuruluşundan yedi yıl sonra tanık olduğu diğer bir önemli irtica olayı, “Menemen Olayı” olarak tarihe geçti.
Mustafa Kemal Paşa'ya yönelik belki de en ciddi suikast girişimi, İzmir'de ortaya çıkarılmıştır. Bir yurt gezisinde olan Mustafa Kemal Paşa'ya, İzmir'e geldiğinde düzenlenecek olan saldırı, Giritli Şevki isimli kişinin ihbarı sonucu, gerçekleşmeden önlenmiştir.
Mondros Mütarckesi'nin imzasından sonra Anadolu'yu paylaşmak için harekete geçen Itilaf Devletleri, Paris Barış Konferansı'nda İzmir'i işgal hakkını Yunanistan'a vermiştir. Yunanistan da, bu büyük devletlerden aldığı izin gereğince 15 Mayıs 1919'da Izmir'i işgal etmiştir. İşgal esnasında da pek çok Türk katledilmiştir.
1 Eylül 1922'de "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir" emrini verir. 9 Eylül 1922'de ordumuz İzmir'i alır. Atatürk İcra Vekilleri Heyeti Başkanı Rauf (Orbay) Bey'e telgrafta: "Birliklerimiz İzmir doğu sırtlarında düşmanın son direnişini kırdıktan sonra bugün mağlup düşmanla beraber İzmir'imize zaferle girdik.
İlgili 27 soru bulundu
Türkiye'nin İlk Atatürk Heykeli ve Ziraat Mektebi
Atatürk, İzmir'de bulunduğu 11-16 Ekim 1925 tarihleri arasında, önce 12 Ekim'de Kemalpaşa'daki ordu manevralarını izledikten sonra Bornova'da bulunan Türk Ocağı'nı ziyaret etmiştir.
İzmir'in İşgali, I. Dünya Savaşı sonrasında Paris'te toplanan uluslararası barış konferansının kararıyla İzmir kentinin 15 Mayıs 1919'da Yunanistan Krallığı tarafından işgaliyle başlayan ve 7 Eylül 1922'de Yunan ordusunun İzmir'i terk etmesinin ardından 9 Eylül 1922'de Türk ordusunun kente girmesiyle sona eren işgal.
Paris Barış Konferansı'nda alınan işgal kararının Fransız basınında ele alınma şekli ve yorumlanması o dönem kamuoyunun Türkiye'nin geleceği hakkındaki görüşlerinin bilinmesi açısından son derece önemlidir. İzmir'in Yunanlar tarafından işgali, yaklaşık olarak üç yıl dört ay boyunca sürmüştür.
15 Mayıs 1919'da Yunan işgaline karşı İzmir'de ilk kurşunu atarak Türk milli direnişinin sembolü olan gazeteci ve yazar Hasan Tahsin, 1888 yılında Selanik'te doğmuş, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcında önemli bir rol oynamıştır.
Yüzbaşı Şerafettin Beyin komutasındaki süvari birliği, Hükümet Konağı'nın önüne giderek şanlı Türk bayrağını göndere çekti. 15 Mayıs 1919'da başlayan ve 3 yıl 3 ay 24 gün süren İzmir'in işgaline son verildi. Mustafa Kemal, 9 Eylül 1922 Cumartesi günü karargahı ile İzmir Belkahve'ye varır.
Bu olaydan sonra İzmir'e gelen istiklâl mahkemesi heyetince yapılan duruşmalarda, olayın arkasında daha geniş muhalif grupların olduğu belirlendi. İzmir'de 26 Haziran-13 Temmuz günleri arasında yargılanan kırk kişiden, ikisi gıyabında olmak üzere on beşi idamla, biri ise sürgünle cezalandırıldı.
Ayrıca Kâzım Karabekir, Haziran 1926 tarihinde Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal'e düzenlenen İzmir Suikastı girişimi ile ilgili olarak tutuklandı ve İstiklal Mahkemesi'nde idam ile yargılandıysa da beraat etti.
Çeşitli siyasi etkinlikleri nedeniyle daha önce üç kez idam cezası alan Doktor Nâzım, son olarak 1926'da Atatürk'e karşı düzenlenen İzmir Suikastı'ndan dolayı kendisine suç isnat edildi, yargılandı ancak bu konuda hakkında herhangi bir delil bulunamamasına karşın idam edildi.
Menemen olayı, Manisa'da başlayan ve Menemen'de son bulan irticai bir isyan hareketidir. İsyanın elebaşı mehdilik iddiasında bulunan 33 yaşındaki Girit göçmeni Derviş Mehmet'tir. Menemen olayında şehit düşenler ise Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki'dir.
Olayın, zamanın Nakşibendi tarikatının lideri Şeyh Esat ve yandaşları tarafından planlanmış ve Menemen'de uygulamaya konulmuştur. Olaylar Menemen'de cereyan ettiği için genellikle Menemen Olayı olarak anılmaktadır.
Derviş Mehmet cemaate kendini mehdi olarak tanıttı ve dini korumaya geldiklerini söyledi. Arkalarında 70 bin kişilik halife ordusu olduğunu, öğle saatlerine kadar şeriat bayrağı altında toplanmayanların kılıçtan geçirileceğini söyledi.
İlk Kurşun Hatay Dörtyol'da atıldı
Bu araştırma doğrultusunda Hatay ili Dörtyol ilçesinde 1993 yılında yapılarak açılan "İlk Kurşun Anıtı" isimli bir anıt bulunmakta ve ilçede İlk Kurşun isimli bir İlköğretim okulu eğitim öğretim faaliyetine devam etmektedir.
15 mayıs 1919 da izmirin işgalinde zito venezelos ( yaşa yunanistan ) demedi diye 22 yerinden süngü ile şehit edilen süleyman fethi beyi saygı ile anıyorum.
Lloyd George'a göre İngiltere, Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda OsmanlıDevleti'nin yıkılmasıyla Doğu Akdeniz'de ortaya çıkacak olan güç boşluğunu doldurmak için Yunanistan'ıdesteklemek zorundaydı.
Üçüncü Kılıç İzmir'e ilk giren Türk Süvarisi Yüzbaşı Şerafettin Bey'e verilmiştir. Adı hiç duyulmayan bu kahraman Türk subayı o günler de İzmir Fatihi olarak isimlendirilmiş ve Mustafa Kemal Paşa tarafından kendisine İzmir soyadı verilerek adı adeta İzmir'le özdeşleştirilmiştir.
Kurtuluş Savaşında İncirliova
Yunanlılar 19 Mayıs 1919'da İzmir' e çıktılar ve üç koldan Anadolu' ya yürüyen Yunanlıların Güney kanadının hedefi Aydın'dı. Bunun için önce 22 mayısta Selçuk'u 26 mayıs'ta Germencik ve İncirliova'yı 27 mayıs' ta da Aydın'ı işgal ettiler ve Nazilli' ye kadar ilerlediler.
İzmir'e ilk giren ve Türk bayrağını Hükumet Konağı'nda göndere çeken ilk süvari komutan Yüzbaşı Şerafettin. Hafızalardaki ''Baktım bayrağımın kırmızısına kanım bulaşmış. Ölsek ne gam, İzmir'e ilk girenler biz olmuştuk ya'' sözlerinin sahibi... 9 Eylül 1922 sabahı yaşanan o gurur verici anlar haberimizde.
Şanlı Türk ordusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde silah arkadaşları ile birlikte 9 Eylül 1922 günü İzmir'i düşman işgalinden kurtardı. Sakarya Meydan Muharebesi ile başlayan Türk ordusunun şanlı zaferleri Yunan askerlerinin denize dökülmesi ile son buldu.
Askeri kuvvetlerin, bütün silah ve cephaneleri tamamen ellerinden alınmıştır. Jandarma erleri iste- nilen zamanda bir bahane ile tutuklanmaya başlamışlardır. Türklere karşı kindar bir tutum takınan yerli Rumların teşviki ile subayların bir kısmı takip edilmekte ve araştııılmaktaydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri