1 İzmir Yangını; İzmir'in, 15 Mayıs 1919-9 Eylül 1922 tarihleri arasında Yunanlılar tarafından işgalinin ardından, 13 Eylül 1922'de başlayıp beş gün şehrin önemli bir kısmının (üçte ikisi) kül olmasıyla sonuçlanan olaydır.
Pek çok tanığa göre suç yangın çıkarmakla görevli bir askeri birlik oluşturan Yunan askeri otoritelerine aittir. Le Matin'in 23 Eylül'de İzmir'deki muhabiri şu bilgiyi gönderiyor; Şahsi soruşturmama göre, yangını çıkaranlar, kendi mahallelerini terk etmeden önce Ermeniler olmuştur.
Katolik Ruhani Reisler Kurulu Resmi Tarihçisi Dr. Rinaldo Marmara'nın ortaya koyduğu belgeler, 4 gün süren ve 10 bin kişinin ölümüne neden olan büyük yangına ilişkin bilinmeyenlere ışık tutuyor. Belgelere göre yangınları Yunan ve Ermeniler çıkardı.
Son dakika haberi! İzmir'de bir sitede çıkan yangının, önce kablo izolasyonunu sonra da yalıtım malzemesini tutuşturan "elektrik kontağı"ndan kaynaklandığı saptandı.
The New York Times'ın ilk olarak 15 Eylül 1922 tarihinde, “İzmir Yanıyor, 14 Amerikalı Kayıp, Türkler Şehri Yaktığı İçin 1000 Kişi Katloldu”9 başlığıyla duyurduğu yangın haberinde, ciddi boyuttaki bir yangının İzmir'i kasıp kavurduğu, Yunan ve Ermeni mahallelerinde başlayan yangının hızla diğer bölgelere yayıldığı, ...
İlgili 42 soru bulundu
Üç gün süren yangında kentin dörtte üçü kül oldu.
Antalya Manavgat'ta 2021'deki yangın Türkiye'nin en büyük orman yangını olarak kayıtlara geçti. Alevler 7 kişiyi hayattan kopardı, 60 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. O felaketin üzerinden tam 2 yıl geçti.
Dr. Çınar Atay 1922'de şehrin 300 bin nüfusa sahip olduğunu yangından sonra ise İzmir'de 184 bin 254 kişinin kaldığını yazıyor “Kordon Boyunda Yaşam 1610-1940” başlıklı kitabında. Çınar Hoca'nın verdiği bilgilere göre İzmir'de 42 bin 925 konuttan 14 bin 4'ü yanmıştı.
Türk ordularının önünden İzmir'e doğru sürülen Rum ve Ermeni sayısının İzmir'de yaşayanlarla birlikte 500 bine yakın olduğu, bunların ancak 320 bininin gemilerle tahliye edilebildiği, geri kalan 180 bin kişinin yangın sırasında çeşitli biçimlerde yaşamını yitirdiğini ileri süren kaynaklara göre, şehir gayrimüslim ...
86 yıl önce bugün Türk ordusu İzmir'e girmiş, Yunan istilası sona ermişti. Ardından dört gün boyunca yandı İzmir, 200 bin kişi evlerinden oldu. O yıl Anadolu'dan göç etmek zorunda kalan Yunan yazar Sotiriyu'nun kitabından aktarıyoruz.
İzmir, Mustafa Kemal Atatürk kumandasındaki Kuvayı Milliye güçlerinin Büyük Taarruz harekâtı ile ilerleyerek 98 yıl önce bugün, 9 Eylül 1922'de şehre girmesiyle Yunan işgalinden kurtuldu.
2003 Sibirya Tayga yangını - 47 milyon dönüm, Rusya
2003 yılına gelindiğinde ise tarihin en büyük orman yangını yaşandı. Sibirya Tayga yangınında 47 milyon dönüm orman alevlere teslim oldu.
Yüzbaşı Şerafettin'in konağa ulaşıp yanında Teğmen Ali Rıza (Akıncı), Teğmen Hamdi (Yurteri) ve Diyarbakırlı Çavuş Mehmet Raşit ile birlikte alay bayrağını göndere çekmesi ile İzmir'in işgalden kurtuluşu ilan edilmiş oldu.
Muğla'nın Marmaris ilçesi Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde ormanlık alanda 21 Haziran'da yangın çıktı. Yangının başladığı Küfre Koyu'nda, yanında 2 benzin bidonuyla yakalanıp gözaltına alınan ve sorgusunda ormanı yaktığını itiraf eden Sacit Ayhan (34) çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince tutuklandı.
Muğla Marmaris'te orman yangını çıkardığı belirtilen Sacit Ayhan tutuklandı. Şüpheli ilk sorgusunda, ailevi sorunlar yaşadığını, babasının bölgedeki arazisini sattığını ve babası tarafından dışlandığını bu nedenle yangın çıkardığını itiraf etti.
1922 İzmir Yangını veya yabancı kaynaklarda kullanılan terimle; Büyük İzmir Yangını; 13 Eylül 1922 günü Basmane'de başlayan ve 18 Eylül 1922 ye kadar devam eden, İzmir şehir merkezini özellikle o dönemdeki merkezi ve bugünkü İzmir Enternasyonal Fuarı alanını geniş ölçüde tahrip eden yangındır.
Manavgat'ta 28 Temmuz 2021'de başlayan, bir gün sonra Akseki'de çıkan rüzgarın etkisiyle Gündoğmuş, İbradı, Alanya ilçelerine de yayılan, 7 kişinin öldüğü, 60 bin hektarlık alanın zarar gördüğü günlerce süren yangının üzerinden iki yıl geçti.
2021 Türkiye orman yangınları, 28 Temmuz 2021'de Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye'nin birçok şehrine yayılan orman yangınları.
İzmir'deki orman yangını söndürüldü, düşen helikopterdeki 3 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. İzmir'in Menderes ilçesinde dün çıkan orman yangınına müdahale eden helikopterlerden biriyle irtibat, saat 23.53'te kesildi. Yapılan araştırma sonucunda helikopterin su aldığı, Tahtalı Barajı'na düştüğü belirlendi.
İşgal kararı
Osmanlı Devleti'nin resmi istatistiğine göre 1914 yılında kazanın toplam nüfusu olan 264 437 kişinin 100 356'sı Türk 73 676'sı Rumlardan meydana gelmektedir. 1917 yılında ise 279 853 olan nüfusun 102 558'i Türk 96 727'si Rumdur.
Yangında 7 kişi yaşamını yitirdi, 60 bin hektar alan yandı, 2 binin üzerinde ev, iş yeri, depo ve ahır da zarar gördü. Kavaklı Mahallesi'nde 28 Temmuz günü başlayıp, 4 hektar orman, çok sayıda ev ve iş yerinin zarar gördüğü yangını çıkardığı belirlenen M.A.T. ile azmettirici olmakla suçlanan C.Y. gözaltına alındı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde meydana gelen orman yangını 12 yaşındaki M.A.T. adlı çocuğun çıkardığı tespit edildi. Gözaltına alınan çocuk, ifadesinde ormanı yaktığını kabul ederek, "Annem ve babam ayrılacaklarını söylediği için psikolojim bozulmuştu, kafamda ormanı yakma planım vardı” dedi.
Son 10 yılın en büyük orman yangını Avustralya'da
Avustralya'nın Yeni Güney Galler (NSW), Queensland, Victoria ve Güney Avustralya eyaletlerinde Eylül 2019'da başlayan ve yaklaşık 6 ay süren geniş çaplı orman yangınları nedeniyle 479 kişi hayatını kaybetti.
Yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta olan yangının 45 dakika içinde bütün köyü etkisi altına aldığını anlatan Cansız, "57 ev tamamen yandı, şimdi hepsi devlet tarafından yapılıyor, bitenler teslim edilmeye başlandı. 2 aya kadar hepsi teslim edilir.
13 Eylül 1922'de başlayıp şehrin büyük bir kısmına sirayet eden İzmir Yangını uzun yıllardan beri tarihçiler arasında tartışma konusu olmuştur. Yangını kimlerin çıkardığıyla ilgili çeşitli iddialar kimi araştırmacılar ve akademisyenler tarafından ortaya konmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri