Uzmanlar İzmir depreme dayanıklı semtler konusunda depreme karşı kayalık ve sağlam zemine sahip olan İzmir ilçeleri arasında Buca, Bornova, Osmangazi Balçova gibi bölgeleri göstermektedir.
İzmir'in Karşıyaka, Çiğli, Narlıdere, Menemen, Konak, Alsancak ve Altındağ gibi ilçeleri deprem riski yüksek olan yerler olarak uzmanlar tarafından gösterilmektedir.
Kayalık zeminde daha az frekans oluşuyor. Kayalık üzerinde inşa edilen binalar, doğal olarak avantajlı denebilir. Olası bir sallantıda kayalık zemin daha az frekans oluşturuyor. Elbette binanın depreme uygun inşası da hâlâ önemli bir etken.
EN SON 335 YIL ÖNCE KIRILDI
Kent merkezinden geçen İzmir fayı en son 1688 yılında 6.8 büyüklüğünde deprem üretti. Uzmanlar; 1688 gibi bir depremin deprem tekrarlanma aralığı bina ila 2 bin yıl arasında olduğu açıkladı. Depremin üzerinden 335 yıl geçti.
Yamanlar, Doğançay, Bornova-Aydın karayolunun olduğu bölge ve Gaziemir'in arka kısımları ise zeminin sağlam olduğu bölgeler.” İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden Prof. Dr.
İlgili 32 soru bulundu
Uzmanlar İzmir depreme dayanıklı semtler konusunda depreme karşı kayalık ve sağlam zemine sahip olan İzmir ilçeleri arasında Buca, Bornova, Osmangazi Balçova gibi bölgeleri göstermektedir.
“Gaziemir ve Bornova'dan geçiyor”
Bu fay deniz tarafından Doğanbey'den başlayıp kuzeye doğru Yeniköy, Çatalca, Gaziemir ve Bornova'ya uzanan bir fay. 1992'de 6 büyüklüğündeki Doğanbey depremi bu fay üzerinde gerçekleşti.
Deprem senaryolarına göre İzmir fayı 6,8 büyüklüğünde deprem ürettiğinde İzmir Körfezi etrafındaki bölgede 15 bin civarında bir can kaybından bahsedebiliriz" ifadelerini kullandı. İzmir fayı deprem üretirse tsunami yaşanması da olası.
Tehlike parametreleri ile ifade edildiğinde, İzmir ve civarında 1688 benzeri M 6.8 büyüklüğündeki depremlerin en az 500 yılda bir tekrarlanabileceği söylenebilir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Çünkü kayalık alanlar, yüksek katlı binalar için çok daha elverişlidir. Tam tersi bu alanlara az katlı binalar yapmak daha risklidir. Çünkü kayalık zemine yapılacak az katlı binalar depremi daha şiddetli hissedecektir. Kayalık zemin olması şartıyla, yüksek bina projelendirile bilir, bunda bir sakınca yoktur.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşir ve bina adeta parçalanır. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması çok düşüktür bu yüzden devreye en önemli etken olan zemin girer.
- Öncelikle https://tdth.afad.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılmalıdır. - Bu site üzerinden e-devlet bilgileri ile beraber giriş yapılabilir. - Türkiye deprem tehlike haritası sayfasına buradan doğrudan bağlantı kurulur. - Adres sorgulama linkine tıklamak suretiyle gerekli bilgileri buradan yazılabilir.
SON DAKİKA: İzmir'de 3,9 büyüklüğünde deprem | Son depremler
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü İzmir'in Buca ilçesi olan, saat 18.36'da meydana gelen 3,9 büyüklüğündeki sarsıntının 7,69 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirlendi.
İzmir'in Bayraklı ilçesinde 33 bin binada depreme dayanıklılık testi yapıldı. Söz konusu binaların yüzde 70'inin depreme dayanıklı olmadığı tespit edildi. İzmir'de 2020 yılında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde Bayraklı'daki 7 katlı bir bina çökmüştü.
Kule, 5,2 şiddetindeki 1974 İzmir depremi sırasında hasar aldı. Bu depremde saat kadranları üzerindeki son kat yıkılmış ve saat depremin oluş saati olan 02:04'te durmuştur.
İzmir'deki depremde 18 bina çöktü ama İzmir'in kendi fay hattı kırılmadı, Ege Denizindeki fay hattı kırıldı.
Uzmanlar, Kuzey Anadolu fayına benzeyen Gülbahçe, Seferihisar, Tuzla ve kuzey aksında yer alan Zeytindağ fay hatlarının 7.2 büyüklüğüne kadar deprem üretebilecek yapıda olduğunu belirtiyor.
Ege Denizi'nde 30 Ekim 2020 Cuma günü saat 14.51'de Seferihisar ilçesi Doğanbey Mahallesi'nin 23 kilometre açığında 16,54 kilometre derinlikte kırılan fayın neden olduğu 6,6 büyüklüğündeki deprem, yaklaşık 15 saniye sürdü.
Küçük Menderes fayı üzerinde meydana gelen depremler İzmir açısından önemlidir ve 1928 depremi de (Şekil 2.5.10) İzmir'de önemli hasarlara sebep olmuştur.
İzmir'de 1688 yılı yazının ikinci büyük depremi ilkinden onbir gün sonra geldi. Bu sarsıntının 7.0 şiddeti civarında olduğu düşünülüyor. Dönemin Fransız Konsolosluğunun raporlarını yayınlayan İngiliz deprem bilgini Prof. Nicholas N.Ambraseys'in verdiği bilgiye göre, 10 Temmuz 11.45'de yaşanan deprem 30 saniye sürdü.
Yaklaşık 50 kilometre uzunluğa sahip olan ve bu özelliğiyle İzmir'in en büyük fayı olan Tuzla fayında inceleme başlatan deprem uzmanları, kazdıkları hendekte fayın jeolojik geçmişini araştırırken, 7 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahip olan fay hattı görüntülendi.
Buca Fayı üzerinde yerin 5 km altında gerçekleşti. Buca Fayı Buca Gölet'ten başlar ve Gaziemir'e doğru uzanır. Buca'nın güneyinde doğu-batı uzantılı bir fay hattıdır. Uzunluğu 5 km civarındadır.
"Buca ve çevresindeki deprem aktivitesi deprem fırtınası şeklinde tekrar eden deprem dizisine dönüştü." ifadesini kullanan Sözbilir, 2 bin yıldır kırılmayan Tuzla Fayının 7,2; saçakları konumundaki Buca ve Kısıkköy faylarının da 6 büyüklüğünde deprem üretebileceğine dikkati çekti. Prof. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri