Otizm, çocuklarda klinik olarak teşhis edilen klinik bir tanı olarak dikkat çeker. Uyaran eksikliği ise sadece bir neden olmakla beraber bu şekilde bir tanı bulunmamaktadır. Uyaran eksikliğinden dolayı ortaya çıktığı ifade edilen birkaç otizm tanısı bulunur.
Uyaran eksikliği nedeniyle ortaya çıktığı düşünülen bazı otizm tanıları vardır. Otizmde çocukla iletişim esnasında iletişimden kopacak durumlar vardır. Uyaran eksikliğinde ise uyarıcı davranışlar amaçsız veya refleksif değildir. Otizmi olanlar çevreyle iletişim kurmayı tercih etmez.
Çocukların uyaranları almaya en duyarlı olduğu yaş 0-3 yaşlarıdır. Bu yaşlar arasında çocuğa ne kadar çok uyaran verilirse çocuğun beynindeki nöral aktiviteler o kadar artacaktır. Uyaran eksikliği özellikle 0-3 yaş döneminde çocuğun bu uyaranlara az maruz kalmasıyla ortaya çıkar.
Uyaran eksikliği tespit edilen çocuklarda çocukla daha çok vakit geçirmek, çocuk ile konuşmak, çocuk ile yapılan aktivite miktarını arttırarak hayal ürünü oyunlar oynamak uyaran eksikliklerinin hızla giderilmesini sağlayabilir.
Her iki yetersizlik durumunun davranışsal boyuta bakıldığında, otizmli olan çocukların dikkat eksikliği ile dürtüsel davranış sergiledikleri görülürken, DEHB tanısı almış olan çocukların iletişim ve sosyal etkileşim konusunda ciddi olarak yetersizlik durumu yaşadığı görülür.
İlgili 16 soru bulundu
Çocukların yüzde 3-12'sini etkileyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gelişimsel bir bozukluktur. DEHB olan çocuklarda, dikkat dağınıklığı, dikkatini sürdürmekte zorluk, aşırı hareketli olma, kıpır kıpır olma, çok konuşma, sabırsız olma şeklinde belirtiler olur.
Atipik otizm, otizm spektrum bozukluğu veya Asperger sendromunun bazı özelliklerinin ortaya çıktığı, ancak bulguların hepsinin görülmediği otizmin bir alt türüdür.
Uyaran eksikliği eğer tedavi edilmezse, çocukların akranları ile aynı yaşta olmasına rağmen yeterli bilişsel becerileri kazanmamış olduğu ve nörogelişimsel olarak yaşıtlarından geride kaldığı görülür. Ebeveynler, çocuklar için uyarıcının ne denli önemli olduğunun farkında olmayabiliyor.
Psikolojide bir uyaran, bir organizmada duyusal veya davranışsal bir tepki ortaya çıkaran herhangi bir nesne veya olaydır. Algısal psikolojide, bir uyaran, duyular tarafından kaydedilen (örneğin görme, işitme, tat vb.) vVe algının temelini oluşturan bir enerji değişikliğidir (örneğin, ışık veya ses).
Konuşmak, dokunmak ve oyun oynamak gibi aktiviteler, çocuğun uyaranlara maruz kalmasını sağlamaktadır. Çocukların uyaranlar ile az karşılaşmaları ve kendileriyle yeteri kadar etkileşime geçilmemesi ya da bireylere sürekli olarak televizyon izletilmesi gibi durumlar ise uyaran eksikliğini ortaya çıkarmaktadır.
Aşırı uyarılma nedir? Aşırı uyarılma, çocuklar baş edebileceklerinden daha fazla uyarana (ses, görüntü, ışık, kalabalık, hareket, aktivite) maruz kaldıklarında meydana gelir. Mesela, yeni doğmuş bir bebek çok sayıda yetişkin tarafından kucaktan kucağa dolaştığı bir aile toplantısından sonra ağlamaya başlayabilir.
Otizmde tam bir iyileşme sağlanabilir ancak tüm çocuklar için % 100 iyileşmeden söz edilemez; önemli olan yol alabilmektir. Kısmi iyileşmeler sağlanabilmektedir. Uygun bir eğitim ve yönlendirme ile çocuklar konuşma ve sosyal becerilerde yaşıtları ile denk seviyeye gelebilmektedir.
Otizm yaşam boyu devam eden bir durumdur. Çoğu zaman böyle olmasına rağmen, birçok hastamızda iyiye gidiş görebilmekteyiz. Özel eğitimin erken başladığı, dil gelişiminin daha erken dönemde olduğu, zekanın korunduğu olgularda çok daha olumlu bir gidişten bahsedebiliriz.
Örneğin, yüksek bir ses bir kişinin şaşkınlıkla sıçramasına neden olabilir. Bu durumda yüksek ses, irkilme tepkisini tetikleyen harici bir uyarıcı görevi görür. Benzer şekilde, taze pişmiş kurabiye kokusu nostalji duygularını uyandırabilir ve çocukluk deneyimlerinin anılarını tetikleyen bir uyaran görevi görebilir.
Otizm ile Gelişim Geriliği Arasındaki Farklar:
Otizm doğuştan gelen bir yetersizliktir. Gelişim geriliği sonradan oluşabilir. Gelişim geriliği çevresel sebeplerden (çok fazla ekran kullanımı, uyaran ve ilgi eksikliği) kaynaklı olabilir. Otizmin biyolojik ve genetik sebepleri vardır.
Uyaranlar , bireyin etrafındaki her türlü ses , görüntü , davranış ve tepkileri kapsamaktadır. Uyaran kavramı 0-3 yaş dönemleri arasında büyük öneme sahiptir. Bu dönem aralığında televizyon,tablet,bilgisayar ile zaman geçiren çocuklarda bilişsel gelişim olumsuz etkilenmektedir.
Göz temasının olamaması, otizmin belirtileri arasındadır. Otizmde de her çocukta belirtiler farklıdır ve aynı yoğunlukta değildir.
Otizm nasıl anlaşılır? Otizmin erken belirtileri arasında atipik sosyal ve iletişim, sallanmak, etrafında dönme veya el çırpmak gibi tekrarlayan davranış veya hareketler, parmak uçlarında yürüme, uzun süreli öfke nöbetleri, belirli seslere, kokulara ve dokunmaya karşı duyarlılık görülür.
En temel tabiri ile yalancı otizm yani atipik otizm, kimi yönleri ile benzerlik gösteriyor olsa dahi yaygın gelişimsel bozukluklar spektrumu altındaki bozukluklardan birinin altında sınıflandırılamayan bozukluğa verilmiş olan bir isim şeklinde tanımlanır.
Atipik otizm yani yalancı otizm belirtileri, çevresel, genetik veya hormonal faktörlerden dolayı meydana geldiği öne sürülen nörogelişimsel farklılık durumudur. Kesin nedeninin ne olduğu henüz bilinmemektedir ancak atipik otizme neden olduğu öne sürülen durumlar mevcuttur.
Uyaran eksikliğinde ise çok az da olsa iletişim vardır. Uyaran eksikliği bulunan çocuğa seslenildiğinde tepki verdiği görülür. Ancak otizmi bulunan çocuk sese tepki vermez. Uyaran eksikliği bulunan çocuklar sık sık öfke nöbeti ile karşı karşıya kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri