İzmit, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir ilçedir. İzmit Körfezi'nin doğu kıyısında, Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli bölümünde yer almaktadır.
1888 yılında Nicomedia, bağımsız bir kent haline geldi. İsmi ise İzmit olarak değiştirildi. Daha sonra bölgeye fatihi Akçakoca'dan dolayı Akçakoca'nın yurdu manâsına gelen 'Kocaeli' ismi verildi.
Kocaeli'nin vilayet alanı 3505 km2'dir. İzmit'in ilçe alanı 484 km2'dir. Kocaeli'de bir Büyükşehir Belediyesi ve on iki ilçe Belediyesi olmak üzere toplam on üç belediye bulunmaktadır. Bunlar Çayırova, Darıca, Gebze, Dilovası, Körfez, Derince, Kandıra, İzmit, Kartepe, Başiskele, Gölcük ve Karamürsel Belediyeleri'dir.
Kocaeli, 12 farklı ilçeyi barındırır ve bunlar; İzmit, Başiskele, Kartepe, Çayırova, Darıca, Derince, Dilovası, Gebze, Gölcük, Kandıra, Karamürsel ve Körfez'dir.
İl, Kocaeli adını ise, bu yöreyi Osmanlı Devleti'ne katan, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey'in uç beylerinden olan Akçakoca'dan almıştır. Bu tarihten sonra kente, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adı verildi. Kent en parlak dönemine Kanuni Süleyman zamanında ulaştı.
İlgili 20 soru bulundu
İzmit, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir ilçedir.
06.03.2008 tarihi itibari ile Kuruçeşme, Bekirpaşa, Alikahya ve Akmeşe ilk kademe belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırılarak mahalleleri ile birlikte Saraybahçe İlk Kademe Belediyesine katılmıştır. Saraybahçe Belediyesinin adı İzmit olarak değiştirilmek üzere Kocaeli İlinde 'İzmit İlçesi' kurulmuştur.
İzmit'in ilk fatihi Akçakoca'nın mütevazı anıt mezarı Kandıra ilçesinde bulunmaktadır. Birinci Dünya Savaşında İngilizler ve Yunanlılar tarafından işgal edilen İzmit, 28 Haziran 1921 de düşman işgalinden kurtarılmış, 1924 yılında ise İl olmuştur.
Ancak Haçlı Seferleri sırasında bölge Aleksios Komnenos tarafından ele geçirilmiştir. Kocaeli, Orhan Bey döneminde bir uç beyi olan Akçakoca tarafından fethedilmiştir. Osmanlı döneminde Nikomedya şehri önce İznikmid daha sonra İzmid (İzmit) adını almıştır.
Kocaeli Otogarı aynı zamanda İŞOT (İzmit Şehirlerarası Otobüs Terminali) olarak da bilinmektedir.
kocaeli'nin merkezi izmit'te yer alır, ama izmit bir şehirdir, kocaeli ise ildir. türkçede genelde il = şehir anlamı çıkar ama bu duruma istisna bir yerdir kocaeli. çünkü içerisinde gebze ve darıca gibi iki ilçe mevcut.
Kocaeli'nin tarihi çok daha eski çağlara uzanır. İlk çağlarda, Bithynia adı verilen bölgede kurulan kentler, sırasıyla, Olbia, Astakos, Nicomedia, İznikmid, İzmid ve Kocaeli adlarını almıştır. Trakya'dan gelen Megaralılar M.Ö.
Kocaeli'nin merkez ilçesi olan ve aynı adı taşıyan İzmit, Körfez'in doğu ucuna yakın bir kıyı kentidir. Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasındaki en önemli geçiş güzergahının üzerinde kurulmuş, tarihi bir kenttir. İzmit Körfezi'nin güney kıyısında, İzmit - Yalova kıyı yolu üzerinde kurulmuş 48.464 nüfuslu bir ilçedir.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir.
Gölcük, Kocaeli'nin bir ilçesi. İzmit Körfezi'nin güney kıyısında yer almaktadır.
Bu ilçeler şunlardır: Başiskele, İzmit, Kartepe, Derince, Gölcük, Körfez, Çayırova, Darıca, Dilovası, Gebze, Kandıra ve Karamürsel. İzmit (Kocaeli) ilimizin güncel nüfusu 2.079.072 olarak açıklanmıştır.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olarak yaşayan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir. Sakarya ilinin merkez ilçesi ise Adapazarı olmuştur.
İstanbul - İzmit arası otobüs yolculuğu ortalama olarak 2 saat 20 dakika sürmektedir.
Şehirlerden geçenlerin veyahut gelenlerin en çok aklına gelen şey genelde pişmaniyedir. Ayrıca, kente özgü “Değirmendere fındığı”, “Yarımca kirazı”, “Kandıra yoğurdu” ve “İzmit pişmaniyesi”, “İzmit simidi”, “Maşukiye armudu”, “Eşme ayvası”, kendin bilinen en önemli tatlarıdır.
Kocaeli'nde yemek listesine göz gezdirecek olursak Hindi Dolması, Cızlama, Alabalık, Mancarlı Kandıra Pidesi, Umaç Çorbası, Ciğceli Kavurma, Pişmaniye ve Höşmerim öne çıkmaktadır. Kocaeli denilince ilk akla gelen şüphesiz ki meşhur lezzeti ile Pişmaniyedir.
İstanbul - Kocaeli arası mesafe kaç km? İstanbul - Kocaeli arası yaklaşık olarak 148 km'dir. Kamil Koç ile İstanbul - Kocaeli seyahatiniz tahmini olarak en az 50 dakika saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
1. Cebeci Plajı Kocaeli'nde denize nerede girebilirim sorusuna verilecek yerler arasında olan plaj yerli halk kadar turistler tarafından da çok tercih ediliyor. Sahil şeridinin ve deniz tabanının kumlardan oluştuğu plajın denizi sığ ve temiz bir yapıda.
1899 Devlet Salnamesi'ne göre yine Adapazarı nahiyesi, Kocaeli bağımsız sancağına bağlıdır. Adapazarı 22.06.1954 tarihli Kanunla Kocaeli ilinden ayrılarak bağımsız il statüsü kazanan Sakarya İlinin merkez ilçesi olmuştur.
Marmara Bölgesinin sanayisi en gelişmiş illerinden biri, İzmit'tir. Yüzölçümü olarak Bursa ve İstanbul'dan sonra üçüncü sırada yer alır. Jeopolitik konumu açısından, İstanbul kadar önemlidir. Karadeniz'e ve Marmara Denizi'ne kıyısı olan bir liman şehridir.
1924'te İzmit, Kocaeli'nin il merkezi oldu. “Kocaeli” adı, on dördüncü yüzyıl başlarında Osman ve Orhan Gazi döneminde il topraklarının büyük bölümünü savaşla Osmanlı Devletine kazandıran ünlü kumandan Akçakoca Bey' adından kaynaklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri