Hiçbir Öztürkçe sözcüğün içinde J sesi bulunmamasına rağmen, yabancı dillerden özellikle Fransızca ve Farsça'dan Türkçeye girmiş sözcüklerde geçer. J harfi, İngilizcede C, Almanca'da Y, İspanyolca'da H, Slav dillerinde de Y olarak okunur. Türkçede Lâtin harflerine geçilirken, Fransızcadaki işlevi ile alınmıştır.
İngilizce kelimelerde kullanılan “J” harfi her koşulda “C” olarak okunur. “Junk” kelimesi “Cank” olarak okunmakta ve “Ivır zıvır” anlamına gelmektedir.
TH harfleri yanyana gelince T gibi okunur. RH harfleri R gibi okunur. PH, F gibi okunur. CH, K gibi okunur.
Î harfi,  harfi ile aynı sesi verir, ancak Romanya'daki yazı reformundan beri kelimelerin sadece başında ve sonunda yazılırken, kelimenin ortasında istisnalar dışında  harfi kullanılır.
W: Kürtçede ve ayrıca Tatarca'da bulunur. Açık bir V sesidir.
İlgili 34 soru bulundu
Kurmancî alfabesinin 26. harfidir. İşaretsiz U harfi /ʊ/ sesini temsil ederken Û harfi /uː/ sesini temsil etmektedir.
ae: Bu iki harf terim içerisinde yan yana geldiklerinde 'e' sesi verirler. au: Bu harfler bir terim içerisinde yan yana geldiklerinde ayrı ayrı okunabildikleri gibi birlikte de okunabilirler. Birlikte okunduklarında 'av' şeklinde okunması gerekir.
Sadece X harfi gibi okunuyor, sonrasında da A (ey) ve I (ay) harfleri. Öte yandan Elon Musk'ın daha farklı bir fikri varmış gibi görünüyor. Musk, Joe Rogan'ın podcast'inde şu ifadeleri kullandı: Önce X'i telaffuz ediyorsunuz, Æ “Ash (eş) şeklinde söyleniyor.
Jj, Türk alfabesinin 13. harfidir. Hiçbir Öztürkçe sözcüğün içinde J sesi bulunmamasına rağmen, yabancı dillerden özellikle Fransızca ve Farsça'dan Türkçeye girmiş sözcüklerde geçer. J harfi, İngilizcede C, Almanca'da Y, İspanyolca'da H, Slav dillerinde de Y olarak okunur.
Dilimizde ise K harfi ile benzer ses özelliği gösterir. Q Harfinin İngilizce Okunuşu Nasıldır? Q harfi sessiz bir harf olduğu için okunurken yanına sesli bir harf alır. Yani Q harfi İngilizce de ku şeklinde okunur.
Ancak batı dillerinde 'e' şeklinde telaffuz edilir. Ch: Ch birlikteliği Türkçede 'k' sesi verir. Ancak bazı terimlerde Fransızcanın etkisiyle 'ş' şeklinde okunması yaygınlık kazanmıştır.
Ww, Türk alfabesinde bulunmayan Latince kökenli bir harftir. İngilizcede ötümlü dudaksıl-artdamaksıl sürtünmesiz ünsüzü karşılar. Bu ses, dudaklar büzülerek söylenen V harfi gibidir (Davul, Avukat, Havlu, Kavun sözcüklerinde dudaklarımızın meyilli olduğu yuvarlaklık gibi).
TÜRKİYE'DEKİ 81 İLİN ADINDA EN AZ BULUNAN HARF HANGİSİDİR? 81 il içerisinde adında "G" harfi bulunan 6 il bulunmaktadır. Türkiye'de adında "V" harfi bulunan 5 il vardır.
İngilizce Alfabe Tarihi
Bu dönemden sonra ise matbaanın İngiltere'ye gelmesi ile İngilizce alfabe standart hale geliyor. Örneğin birbirinin yerine kullanılan “u” ve “w” harfleri birbirinden ayrılıyor ve “j” harfi İngilizce alfabeye ekleniyor.
Ğ, (küçük harfle ğ) Latin alfabesinden türetilen Türk, Azeri ve Kazak alfabelerinde; ayrıca Kırım Tatarcası, Çerkesçe, Lazca ve Tatarcanın yazımında kullanılan Latin kökenli alfabelerde de bulunan bir harftir.
Latincede “w” ve “j” harfleri yoktur. “J” harfi alfabeye Orta Çağlarda ilave edilmiştir. “K” harfi çok nadiren, yalnızca bir kaç kelimede “a” harfinden önce kullanılır. “Y” ve “z” sesleri Cumhuriyet Dönemi'nin sonlarına doğru, Yunanca kökenli isimleri seslendirmek için eklenmiştir.
IU, international unit (internasyonel-uluslararası ünite). Bir maddenin miktarını standardize etmek için, Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği (WHO) ölçü birimidir. Bazen ağırlık, bazen hacim, bazen biyolojik aktivite ölçü alınarak her madde için ayrı ayrı belirlenir.
sch : [ ş ] okunur: Schule [şu:le], Türkisch [türkiş].
Örneğin bugün Türkiye'de kullanılan Latin alfabesinden 'Q' ve 'X' harfleri çıkartılmış ve onların yerine 'Ç, Ğ, İ, J, Ö, Ş, U, Ü' harfleri eklenerek 29 harften oluşan farklı bir Latin alfabesi elde edilmiştir. Türkçenin yanında İngilizcenin yazımında kullanılan Latin alfabesi de bu duruma örnek olarak verilebilir.
Benzer biçimde watch-ed da watch-/t/ olarak telaffuz edilir. laugh-ed da aynı şekilde laugh-/t/ olarak söylenir. Örneğin wait-ed'in telaffuzu wait-/id/ şeklindedir. land-ed de land-/id/ şeklinde telaffuz edilir. Örneğin play-ed play-/d/; answer-ed answer-/d/; burn-ed de burn-/d/ şeklinde telaffuz edilir.
Ş, ş, başta Türk dilleri olmak üzere çeşitli dillerin alfabelerinde yer alan bir harftir. Türkçeden başka Azeri, Brohi, Çeçen, Gagavuz, Kırım Tatar, Kürt, Tatar ve Türkmen dillerinin Latin alfabelerinde de kullanılır.
Öö, Türk alfabesinin on dokuzuncu harfidir. Türkçenin dışında Almanca, Macarca, Fince, İsveççe, İzlandaca, Azerice, Türkmence, Moğolca, Estonca, Tatarca gibi dillerde kullanılır.
ÖTRE: Harfin üstüne gelen bu işaret ince harfleri "u" ile "ü" sesi arasında bir sesle, kalın okunan harfleriyse "u" sesi ile okutur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri