Japonca'da "Nippon" veya "Nihon" olarak telaffuz edilen Japonya, Asya anakarasının kıyılarında bir Pasifik Okyanusu adası ülkesidir. Yaklaşık 6.900 adadan oluşur. Ülkenin% 97'sini oluşturan en önemli ve kalabalık adalar Honshu, Hokkaido, Shikoku ve Kyushu'dur.
Japonya dışında (diasporada) yaşamış veya yaşayan insanlara nikkeijin (日系人) denir. "Japonlar" terimi kimi bağlamlarda Yamatolar olarak geçmektedir. Bazen de Japonya'da ikamet eden azınlıklardan Aynular ve Ryukyuluları (Ryukyu takımadaları yerli halkı) da kapsamaktadır.
Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkiler 1924 yılında kurulmuş, Japonya nezdindeki ilk temsilciliğimiz 1925 yılında faaliyete geçmiştir. 2013 yılında “Stratejik Ortaklık” düzeyine yükseltilen siyasi ilişkilerimiz karşılıklı üst düzey ziyaretlerle hızla gelişmektedir.
“Tanrıların Yolu” anlamına gelen Japonya'nın yerel dini Şinto, bu temelde Japon imparatorluk hanedanının Güneş Tanrıçasının soyundan geldiği ve bundan dolayı Japon imparatorlarının Tanrısal olduğu ilkelerine dayandırılmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Dr. Duran Canatan'ın verdiği bilgiye göre; 16 ilde yaklaşık 900 bin kişiden alınan kan örneklerinin incelendiği araştırmada Türkler ve Japonların ortak bir genetik geçmişe sahip ve akraba olduğu, özellikle Ege ve Trakya'da yaşayan Türkler ile Japonların aynı kan özellikleri taşıdığı ortaya çıkmıştır (Asialogy, 2017).
Japon Takımadalarının yerlisi olan Jōmonlarla etkileşime geçen Yayoiler, yerli halkı öldürerek ve/veya yerli halkla karışarak günümüzdeki Japon halkını oluşturmuştur. Günümüzde Japonya nüfusunu oluşturan halkın büyük çoğunluğu Yayoi kökenlidir.
Geleneksel olarak Japonlar kahvaltıda haşlanmış pirinç (gohan), miso çorbası, nori (deniz yosunu) ve pişmiş (füme, kavrulmuş, kızartmış, ızgara) balık yerler. Birde sabah sofrasında marineli ve taze sebzeler, tofu peyniri (soya peyniri) ve mutlaka yeşil çay bulunur.
Japonlar çoğunluğu inanmamasına rağmen Şintoizm ve Budizm'i toplumun geleneği olarak gördüğünden iki dininde gereklerini yerine getirebilir bu yüzden toplam %100'den fazladır. Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir.
Japon yemeği denilince ilk akla gelen sushi ise, sushi sirkesi kullanılarak hazırlanan pilav çeşididir. Çiğ balıkla hazırlanan sashimi ise sushi çeşitlerinden biridir. Bunlara ek olarak, udon, soba, okonomiyaki ve sukiyaki en güzel Japon yemekleri arasında yer alır.
Taze yiyecek tüketimine dikkat eden Japonların en çok tükettikleri yiyecekler arasında kış aylarında et, balık, sıcak içecekler ve çorba; yaz aylarında ise soğuk çorbalar, deniz ürünleri, soğuk Japon eriştesi ve salata çeşitleri geliyor.
Roma Katolikliği, Protestanlık ve Ortodoks Hristiyanlığı dahil çoğu büyük Hristiyan mezhepleri bugün Japonya'da temsil edilmektedir. 1990'ların ortasından beri, Japon halkının çoğunluğu dindar değildir, ancak dini olanların çoğu Şinto veya Budist inancıyla özdeşleşir.
Genetik bilimi açısından bakacak olursak, aslında Japonlar eski Jomon ve Yayoi halklarının karışımıdır. Jomonlar -gerçek Japonlar- Güneydoğu Asya'dan; Yayoiler, Çin'in Yangtze bölgesi ve Jiangsu yakınlarındaki bir bölgedendir. Bu yüzden Türklerle herhangi bir genetik paylaşmıyorlar.
Buğulanmış pirinç, erişte, balık, soya peyniri, natto, deniz yosunu, taze ve pişmiş meyve ve sebzeler Japon diyetinin temel yiyecekleri. İlave şeker ve yağ oranı son derece düşük tutuluyor. Protein olarak yumurta, süt ve süt ürünleri ile et de tüketilse de diyetin küçük bir bölümünü oluşturuyor.
Chan (ちゃん), yakın ve gayri resmi ilişkileri bildirir. Çoğunlukla çocuklara, yakın arkadaşlara, büyükler tarafından küçük çocuklara ve genç erkeklerin sevgililerine karşı kullanılır.
Pirinç dışında, soba ve udon gibi erişteler de bir temel gıda maddesidir. Japonya'da ayrıca, oden adı verilen et suyunda balık ürünleri veya sukiyaki ve nikujagada sığır eti gibi birçok kaynatılmış yemek bulunur. Japon mutfağının diğerlerine göre en önemli farkı yağ ve baharat kullanımının çok daha az olmasıdır.
Sınıflandırma. Japonca, Ryukyu dilleri ile birlikte bir Japon dilidir. Başka sınıflandırmalara göre ise Ryukyu dilleri Japoncanın lehçeleridir ve Japonca bir yalıtık dildir. Bu grubun diğer dillerle ilişkisi hakkında varsayımlar ortaya konmuş olmakla birlikte, bu sınıflandırmalara tartışmalıdır.
Türkiye'deki oran yüzde 4'ün altında. Başka bir araştırma bu oranı yüzde 2 olarak saptamıştı. The Independent'ın haberine göre Çin nüfusunda kendilerini 'ateist' diye niteleyenlerin oranı yüzde 40 ile yüzde 49.9 arasında değişiyor. Şintoizmin yaygın olduğu Japonya'da ise bu oran yüzde 30 ile 39 arasında değişiyor.
Şintoizm, daha ziyade ataların ruhlarıyla ilişkilendirilen tabiat üstü varlıklara veya güçlere (kami) belli ritüeller çerçevesinde tapınma, Japon geleneğine ve aileye saygı gösterme üzerine kurulu bir dinî öğreti veya hayat biçimidir.
Ekmek yok, pirinç var
Zira pirinci hiç tuz ve yağ kullanmadan, haşlayarak yiyor Japon dostlarımız. Yani şöyle de düşünebilirsiniz bizim kültürümüzde nasıl her sofrada ekmek varsa ve onu yemek zorunda hissediyorsak onların ekmeği de haşlanmış pirinç. Hatta Japonca'da "yemek yemek" diye bir şey yok "pirinç yemek" var.
Bir asırlık ömrü geride bıraktıktan sonra bile sağlıklı bir hayat sürebilen Japonların sırrı ne? Aslında bu sır Japonların binlerce yıllık beslenme geleneğine dayanıyor. Bu gelenek çok sade ve basit: Yemek yemek için karnının guruldamasını bekle! Günde tek öğün tüket!
Ekmek yerine tüketilen haşlanmış pirinç, ayrıca ünlü Japon yemeği “sushi”nin temel içeriği, “domburi” ise tavuk, sebze vd. ile çeşnilendirilmiş haşlanmış pirinç.
Japonya'daki Türklerin çoğunluğu Ordu'nun Fatsa ilçesi kökenlidir.
Japonya Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, en düşük ücret saat başına ortalama olarak 43 yen artacak. Bu ücret artışı 1978 yılından bu yana yapılan en büyük artış oldu. Japonya'da asgari ücret saatlik bazda 1004 yen olacak. Böylece dolar bazında 6,91 dolar saatlik ücret ödenecek.
Ülkenin ilk kurucu imparatoru, yarı mitolojik bir karakter olan Jimmu Tenno'dur. Jimmu'nun tahta oturduğuna inanılan MÖ 11 Şubat 660 tarihi, Japonya'nın millî kuruluş günü olarak kabul edilmektedir. Jimmu Tenno'nun kurduğu feodal sistem, MÖ 97 yılına kadar varlığını sürdürmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri