Japonya'daki depreme dayanıklı evler inşa edilmesi, Japon mühendislerin uyguladığı oldukça etkili bir sistemle sağlanıyor. 1995 senesinde yaşanan felaketin ardından bu konuda yüksek bütçelerle çalışmalar yürüten Japonya, eski yapılarda güçlendirme yaparken yeni binaların da sisteme uygun olarak inşa edilmesini ...
Japonya'da çok fazla yüksek katlı bina var ve bu yapılara esneme payı denilen bir sistem uygulanıyor. Buna göre; bina temeline eklenen kauçuk tamponlar sayesinde deprem anında yerden gelen titreşimler binayı titretmek yerine sallıyor. Böylece, çok şiddetli depremlerde bina esneyerek gelen şiddetli darbeyi yumuşatıyor.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir.
Japonya, Pasifik Havzasındaki yanardağlar ve fay hatlarından oluşan bir yay olan “Ateş Çemberi” üzerinde yer alması nedeniyle sık sık depremlere maruz kalıyor.
9 büyüklüğündeki depremde nükleer sızıntı meydana geldi
Japonya'da son 30 yılda meydana gelen en büyük deprem ve tsunamide 19 bin kişi yaşamını yitirdi, 450 binden fazla kişi evsiz kaldı. Ölümlerin neredeyse tamamı ve bölgedeki yıkımın büyük kısmı tsunami kaynaklı oldu.
İlgili 20 soru bulundu
Depremin aletsel büyüklüğü 7.6Mw, derinliği ise 10km'dir. Bu derinlik değeri Japonya'nın genel tektonik yapısı ile karşılaştırıldığında oldukça nadir görülen, çok sığ bir depremdir.
Yaklaşık 6 dakika süren deprem bazı bölgelerde 40.5 metreye kadar ulaşan tsunamiye neden oldu. Tsunami dalgaları saatte 500 km hızla 6.372 km uzaklıktaki Amerika Birleşik Devletleri'nin Hawaii adalarını vurdu.
Japonya'da, özellikle 1975'ten sonra çok katı depreme dayanıklılık standardlarının bulunduğunu belirten Kinoshita, büyük bir deprem ülkesi olmasına rağmen çok daha az can kaybının yaşandığı Japonya ile Türkiye arasındaki temel farkın binaların sağlamlığı olduğuna dikkat çekti.
Japonya'da 1 Ocak'ta meydana gelen 7,6 büyüklüğünde depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 161'e yükseldi, 103 kişi de kayıp.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Deprem anında veya sonrasında alt katların tahliyesinin daha kolay olacağı açıktır. Üst katların ise tahliyesi daha uzun sürebilir. Yüksek binaların yapısından kaynaklanan özellikler dolayısıyla üst katlarda depremin etkisinin daha fazla hissedilmesi doğaldır ve normaldir.
Sağlam yapılmış ve zemini sağlan 25 yıllık bina depreme dayanıklı olabileceği gibi zemini kötü ve kalitesiz malzemelerden yapılmış 5 yıllık bina depreme karşı dayanıklı olmayabilir. Bu tamamen değişken bir durumdur.
Japonya'daki depreme dayanıklı evler inşa edilmesi, Japon mühendislerin uyguladığı oldukça etkili bir sistemle sağlanıyor. 1995 senesinde yaşanan felaketin ardından bu konuda yüksek bütçelerle çalışmalar yürüten Japonya, eski yapılarda güçlendirme yaparken yeni binaların da sisteme uygun olarak inşa edilmesini ...
Japonya'da deprem hayatın nasıl içinde? Dünyanın aktif yanardağlarının yüzde 10'unun yer aldığı fay hatlarının üzerinde yer alan Japonya'da yılda yaklaşık 1500 deprem meydana geliyor. Dört büyük adadan oluşan ülkede bu depremler okyanusun kıyısında veya altında gerçekleşirse tsunami denen dev dalgalar da oluşuyor.
Japonya'daki depremlerin sürekliliği göz önüne alındığında, tüm evler bir dereceye kadar sarsıntıya dayanacak şekilde ve kanunla belirlenmiş katı depreme dayanıklılık standartlarına uygun olarak inşa ediliyor. Bu yasalar, okullar, hastaneler ve ofis binaları gibi diğer yapılar için de geçerli.
Japonya'daki modern gökdelenlerde de aynı prensip kullanılıyor. Bu binalarda çelik iskeletler ve zemine yerleştirilen "taban izolasyon" teknolojileri, beton yapılara esneklik kazandırdığı gibi binanın sismik sarsıntılarla çökmeden salınabilmesini sağlıyor.
Yeryüzünün en büyük fay hattı Pasifik Ateş Çemberi'nin üstünde yer alan ve tarihi depremlerin gerçekleştiği Japonya, 2024'e de büyük bir depremle başladı. Japonya'nın orta kesiminde yerel saatle 16.10'da 7.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Yüksek binalarda uygulanan en gelişmiş yöntem temelde tampon olarak sıvıların kullanılması. Tokyo'nun en yüksek binalarından biri olan 240 metrelik Roppongi Hills Mori Tower'da, petrolle doldurulmuş tamponlar kullanıldı. Bu sistemde, petrol deprem sırasında sallantının aksi yönüne doğru akarak şiddetini azaltıyor.
Metropol Haber on X: "Japonya'nın Akashi bölgesinde meydana gelen 8.7 şiddetindeki şok deprem: https://t.co/nwiRXdFBii" / X.
Bu sınır, tektonik plakaların jeolojik evrimiyle birlikte zamanla değişmektedir; ancak ABD Jeolojik Araştırma Birimi (USGS), teorik deprem büyüklüğü limitinin 10 olduğunu, bu büyüklükten daha büyük depremlerin olmasının mümkün olmadığını söylemektedir.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem saat 04.17'de meydana geldi, 65 saniye sürdü, Elbistan'da meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki ikinci deprem ise 45 saniye sürdü.
Büyük Hanşin Depremi, 17 Ocak 1995 tarihinde Japonya'nın batısındaki yoğun nüfuslu Kansai Bölgesi'nin Kobe kentini vurmuş Richter ölçeğinde 7,2 büyüklüğündeki depremdir. Deprem anı ve sonrasında çıkan yangınlarda 1,5 milyon nüfuslu kentte ölü sayısı 6200'leri bulmuş, Japonya ekonomisine de büyük darbe indirmiştir.
7.7 büyüklüğündeki deprem yerin 8.6 km derinliğinde meydana gelirken 7.6 büyüklüğündeki deprem yerin 7 km derinliğinde meydana gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri