Nüfusu 150 bin kişiden oluşan aşiret, 19. yüzyılın başında Diyarbakır'dan Siverek'e göç etmiştir. Şeyh Said isyanında devletin yanında yer almışlardır. PKK'ya karşı sürdürülen mücadelede de Türkiye'nin yanında yer almışlardır.
Bucak ilçesi merkezinin nüfusu 2016 yılında 44.089 kişi olarak belirlendi. İlçe merkezindeki nüfusun 22.184'ünü kadın, 21.905'ini erkek nüfus oluşturmaktadır.
sedat bucak, amcası mehmet celal bucak'ın ölümünden sonra, bucak aşireti reisi olmuştur. ş. urfa milletvekili sedat edip bucak'ın liderliğini yaptığı "bucak aşireti," siverek ve hilvan ilçelerine büyük ölçüde hakim olup, aşiret içerisinde kayda değer bir ayrılık - hizip bulunmamaktadır.
Sedat Edip Bucak (d. 31 Ekim 1960; Siverek, Şanlıurfa) Zaza asıllı Türk siyasetçi.
KIRVAR aşireti Siverek'in en kalabalık ve Siverek'e 1600. yılların sonlarına doğru ilk önce yerleşen büyük bir. aşirettir.
İlgili 45 soru bulundu
Mersavi Aşireti, Şanlıurfa'nın en büyük aşiretlerinden birisi. Mensupları, Bozova ve Suruç ilçeleri arasındaki 32 mahalleden gelir. Kurtuluş savaşında da boy gösteren aşiret Urfa ve çevresinin korunmasında önemli rol oynamıştır.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir.
Şanlıurfa'nın yetiştirmiş olduğu önemli iş insanlarından biri olan Emmoş Bucak, Şanlıurfa'ya olan yatırımlarına ve istihdam devam ediyor. Şimdiye kadar birçok yatırım'a imza atan emmoş Bucak birçok kişiyi de iş sahibi yaparak istihdam sağladı.
Siverek Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı SALİH SERDAL BUCAK, 1974 yılında Siverek'te doğdu. İlk ve orta öğrenimini Siverek' te tamamlamıştır. Bir süre Tarım sektöründe ticari faaliyet göstermiş olup, 2008 yılından bu güne kadar inşaat, gıda otomotiv sektöründe faaliyet göstermektedir.
40 BİN KİŞİLİK NÜFUSLARI VAR
Aşiretin ileri gelenleri İskender Ertuş, Mustafa Bayram, Ejder Yağızer, H. Cemil Özeler ve Fettah Halitoğlu'dur. Misafirperverlik ve saygıya önem vermeleriyle bilinirler. Nüfuslarının ise 40 binin üzerinde olduğu ifade ediliyor.
Badıkan Aşiretinin nüfusu yaklaşık 6 milyon civarıdır. Türkiye'nin en büyük Aşiretlerindendir.
Bucak, Burdur ilinin en büyük ilçesidir. Eski adı Oğuzhan'dır. Bu isim, ilçeye yerleşenlerin Büyük Hun Hükümdarı Oğuz'un soyundan geldiklerini ifade etmektedir. 30 Mayıs 1926 tarihinde çıkarılan bir kanunla ilçenin adı “Bucak” olarak değiştirilmiştir.
Bucak, 1909 yılına kadar Teke (Antalya) Sancağı'na bağlı bir nahiye iken, bu tarihten sonra Burdur'un bir nahiyesidir. Bucak nahiyesinin Antalya'ya uzak olması, halkın ilişkisinin daha çok Burdur ile olması gibi nedenlerle halkın isteğiyle ve görülen lüzum üzerine 1909 yılında Burdur'a bağlanması kararlaştırılmıştır.
1970'li yıllarda bucakların fonksiyonuna son verilmeye başlanmış ve boşalan bucak müdürlerinin yerine tayin yapılmamıştır. 2011 senesi itibarıyla Türkiye'de 634 bucak teşkilatı mevcuttu. Çoğu eski bucak merkezinin belediye teşkilatı dahi yoktur.
Orta öğretimini Siverek'te tamamladı. Tunceli'de öğretmen okulunda öğrenci iken 1975 yılında PKK'nın kuruluş çalışmalarına katıldı. 10 Eylül 1979 tarihinde Siverek'te Mehmet Celal Bucak'a bağlı kişilerle girdiği silahlı çatışmada yakalandı. Ardından bu kişilerce kurşuna dizilerek öldürüldü.
Mehmet Celal Bucak (d. 1936, Siverek - ö. 16 Temmuz 1983), Türk siyasetçidir.
Mart 2006'da İstanbul İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenen "Kürt meselesi" konferansına konuşmacı olarak katıldı ve sunum yaptı. Hak ve Özgürlükler Partisi eski genel başkanıdır. Zazacanın yanı sıra Türkçe, Kürtçe, Almanca ve İngilizce dillerini bilmektedir.
Bucak aşireti Şanlıurfa'nın Siverek ve Hilvan ilçelerinde yerleşik bir Zaza aşirettir. 60 köyü bulunmaktadır.
Doğu ve Güneydoğunun en büyük aşireti olan İzol. Aşireti: Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin, Malatya, Tunceli ve Elazığ İllerinde yoğun olarak.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat göçler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri