JPA (Jakarta Persistence API), ilişkisel verilerin Java sınıfları ile tutulmasına ve uygulamanın sonlanmasından sonra verinin kalıcı olmasını sağlayan teknolojidir.
Spring Data JPA nedir? JPA tarafından belirlenen şartları yerine getiren Hibernate, EclipseLink gibi kütüphaneleri kullanarak ilişkisel veritabanları üzerinde işlem yapmayı sağlayan Spring Data projesidir.
JPA, Java programlama dilinde Java sınıfları ile ilişkisel veritabanı tablolarını ilişkilendirmek için ortaya çıkmış bir standarttır. Burada amaç sınıf değişkenleri ile tablonun kolonlarını eşleştirmek ve SQL yazmadan nesneler üzerinden doğrudan veritabanı işlemlerini yapmaktır.
Spring, kurumsal uygulamalar geliştirmek için kullanılan Java tabanlı bir web çerçevesidir. Minimum kodlama ile web uygulamaları geliştirmek için esnek bir platform sağlar. Finans, e-ticaret ve sağlık gibi çeşitli sektörlerde sıklıkla tercih edilir. Spring, kurumsal Java geliştirmeyi destekleyen bir çerçevedir.
Data Persistence, bir uygulamanın kalıcı olmayan bir depolama sisteminden bilgileri kalıcı olarak saklamaya ve almasına yönelik bir araç aracıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Bildiğimiz gibi JPA sadece bir spesifikasyon, yani bir implementasyonu yok. JPA'yı izlenmesi gereken yönergeler veya bir arabirim olarak düşünürken, Hibernate JPA uygulaması, JPA tarafından tanımlanan API altında işlevsellik sağlayan koddur.
Spring ve Hibernate, Java tabanlı uygulamalar geliştirmenize yardımcı olan çerçevelerdir. Her ikisi de açık kaynaktır, yani kullanımı ücretsizdir. Spring, kurumsal uygulamalar geliştirmek için kullanılan bir çerçevedir, Hibernate ise nesne-ilişkisel verileri yönetmek için kullanılır.
Peki Neden Kullanmalıyız? Spring Boot'un oluşturulma amacı uygulama yapılandırılmasının karmaşıklığını gidermektir. Spring Boot kullanmanın bir çok artısı vardır: Geliştiriciler, Jetty, Tomcat gibi Gömülü HTTP sunucularına kolayca erişebilir ve web uygulamalarını zahmetsizce kolayca test edebilir.
Spring Boot, bulut tabanlı hizmetlerle sorunsuz çalışacak şekilde tasarlanmıştır ve bu da onu bulut yerel uygulamalar oluşturmak için popüler bir seçim haline getirir. Bu, geliştiricilerin AWS, Azure ve Google Cloud gibi bulut platformlarında kolaylıkla çalışabilen uygulamalar oluşturmasına olanak tanır.
Spring ile çalışacaksan bir web sunucu üzerinde çalışman gerekir (web uygulamaları için söylüyorum) Spring Boot ise hazırda içine eklenmiş sunucu ile geliyor. Yani ek olarak kurman gerekmiyor.
spring-boot-starter-data-jpa: Projede veri tabanı işlemlerini yapabilmek için kullanılır. h2: Uygulama açıldığında Ram' de (in memory) otomatik olarak sanal bir veri tabanı oluşturulmasını sağlar. Bu yapmak için application.yml dosyasına konfigürasyon bilgilerini eklemeniz yeterli olacaktır.
flush yöntemi tipik olarak, eşlemde yapılan değişiklikleri, Loader eklentisinde arka uca doğru zorlamak için kullanılır. Başka bir işlemin, flush yöntemi olarak adlandırılan Tom kişisini de güncelleştirdiğini varsayın ve sonra Lynn 'i güncelleştirin.
JPA,Oracle tarafından desteklenen,bir veritabanındaki büyük ölçüde veriyi kalıcı olarak depolayan sınıflar ve metotların bir koleksiyonudur. İlişkisel nesne yönetimi(veritabanı) için kod yazım yükünü azaltır. Bunu JPA Provider çatısı sağlar.
JDBC, bir veritabanıyla iletişim kuran Java uygulamaları için programlama düzeyinde bir arabirimdir. Bir uygulama, bir JDBC yöneticisiyle iletişim kurmak için bu API'yi kullanır. 2- JPA Nedir? JPA, Java nesnelerini ilişkisel bir veritabanındaki kayıtlara bağlamamızı sağlayan bir Java standardıdır.
Hibernate, Java programlama dilinde kullanılan açık kaynaklı bir nesne/ilişkisel eşleme (ORM) aracıdır. Hibernate, veri tabanı işlemlerini, Java sınıfları arasında doğrudan ilişki kurmak yerine nesnelerin saklanması ve yönetilmesi yoluyla yönetir.
Spring MVC Nedir? Spring genel olarak basit ve yalın bir API' ye sahip olduğu için birçok işlemi basit hale getirip kullanım kolaylığı sağlamaktadır ve temel amacı yazılımcının işini kolaylaştırmaktır. Spring MVC ise bir Spring Modülü olup, katmanlı mimariye (Model- View- Controller) sahip bir web frameworküdür.
Java Spring Boot, mikro hizmetler ve web uygulamaları oluşturmak için Java tabanlı çerçeveleri kullanmayı kolaylaştıran açık kaynak bir araçtır.
Spring, açık kaynaklı (open source), ücretsiz, modüler bir yapıda olan ve Java ile geliştirme yapmayı kolaylaştıran frameworktür. Çerçeve anlamına gelen Framework, yazılım geliştiriciler tarafından geliştirilen, önceden oluşturulmuş kütüphanelerin bulunduğu kod dokümanlarıdır.
Spring framework ile geliştirilen, güçlü varsayılan-otomatik ayarları sayesinde kolay ve hızlı Spring tabanlı uygulama yapımı için geliştirilmiş bir projedir.
Bean Nedir? Bean, Spring context içine eklediğimiz object instance'larının her birine verilen isimdir. Kısaca ve en anlaşılır şekilde tekrar ifade edersek, context içinde yer alan her bir nesne bean olarak adlandırılır. Spring context ve bean'leri tam olarak bu şekilde hayal edebilirsiniz.
İki tip Spring container vardır.
Springboot Java programlama dilinde geliştirilen ve Java dilinde güçlü MicroService yazılmasına olanak tanıyan bir frameworktür. Springboot sayesinde backend uygulama geliştirirken veritabanı işlemlerimizi Java ile Language Integrated olarak yazabiliriz ve Springboot tarafından bu işlemler gerçekleştirilir.
Java ile veritabanı sistemleri arasındaki iletişim JDBC (Java Database Connectivity) isimli bir API (Application Programming Interface) aracılığıyla gerçekleştirilir.
Hazırda bekletme modu (hibernate)
Bu mod, uyku moduyla aynı prensipte çalışır ancak bir adım ileriye giderek RAM'in gücünü keser. Hazırda beklet komutunu verdiğinizde sisteminiz, RAM'deki tür verileri sabit diske yazar, böylece gücü kesseniz de kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Hazırda bekletme modunu etkinleştirme
cmd araması yapın. Arama sonuçları listesinde, Komut İstemi'ne sağ tıklayın ve ardından Yönetici Olarak Çalıştır'ı seçin. Kullanıcı Hesabı Denetimi tarafından istendiğinde, Devam'ı seçin. Komut istemine powercfg.exe /hibernate on yazın ve ardından Enter tuşuna basın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri