Piaget'e göre özerk dönemde ise çocuk 10-11 yaş aralığındadır ve artık Page 17 3 davranışların altında yatan niyete bakmaktadır.
Özerk Ahlak Evresi: 12 yaş ve üstünde görülen ahlaki gelişim evresidir.
Piaget, 0-6 yaş döneminde çocuklarda kural kavramı olmadığından “Bu dönemde ahlak söz konusu değildir“ demektedir. Bu nedenle ahlak gelişimi, bilişsel gelişim aşamalarından olan işlem öncesinden, somut işlemler dönemine geçtiği 6 yaşına kadar başlamaz.
Piaget, çocukta ahlaki gelişimi iki dönemde özetlemektedir. 6-12 yaş arasını kapsayan dışsal kurallara bağlılık döneminde kayıtsız şartsız, sorgulamadan otoriteye uyma söz konusudur. Uyulmadığı takdirde doğal sonuç cezalandırılmalıdır, kurallar kesin ve değişmezdir. 12 yaşından sonra ahlaki özerklik dönemine geçilir.
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
İlgili 35 soru bulundu
Piaget'ye göre bilişsel gelişim birbirini iz- leyen, birbiri içine geçmiş aşamalardan oluşur ve her aşamada farklı zihinsel özellikler geliştirilir. Bu dönemler şunlardır; 1- Duyusal-Motor Dönem, 0-2 yaş. 2- İşlem Öncesi Dönem, 2-7 yaş.
Piaget'e göre soyut işlemlerin gelişimi 11 ile 14 yaş arasındaki bir devrede başlar.
Özerk Dönem (Ahlaki Görecelik )(11-…)
Bu dönemde ki insanlar soyut düşünebildiği için üst düzey ahlaki kararlar verebilirler.Olayların sadece dış taraftan gözüken kısımlarına değil iç kısımlarını da düşünürler.
J.Piaget; ahlak gelişiminin, bilişsel gelişime paralel olarak geliştiğini ve belli bir sıra izleyen dönemler içinde ortaya çıktığını söylemektedir. Yaşı ne olursa olsun her bireyin bilişsel gelişimin en son basamaklarına kadar ulaşabilmesi beklenmemelidir.
Ahlaki gelişim evreleri gelenek öncesi dönem, geleneksel dönem, gelenek sonrası dönem şeklindedir.
0-6 yaş dönemi neredeyse bütün ahlaki gelişim teorilerinde 'ahlak öncesi dönem' olarak nitelendirilir.
Buna karşılık bilişsel gelişim kuramcıları ise; ahlaki gelişimin birbirinden niteliksel farklılıklar taşıyan belirli dönemler içinde ortaya çıktığını öne sürmektedir. Piaget, ahlâk gelişimini iki dönemde incelemiştir. Çocuğun on yaşına kadar olan dönem ahlak gelişi- minde dışa bağımlı dönem olarak kabul edilir.
Otonomi, ahlak teorilerinde temel bir yere sahiptir. Bireysel ahlaki otonomi ise kişinin kendine ilişkin kapasitesine referansta bulunur ve bu kapasitenin dışarıdan manipüle edilmeden kendi içinden gelen gerekçelere ve itkilere dayalı olarak işlemesine işaret eder.
3-4 yaş aralığında, 2 yaş inatçılığı azalır ve çocuk giderek daha uyumlu olmaya başlar. 3 yaş çocuğu artık oyun çağındadır. Bu dönemde çocuğun hayal gücü çok güçlü, merak duygusu çok aktiftir. Sürekli kendisi ve çevresiyle ilgili sorular sorar. Böylece kendisini, dünyayı, insanları tanımaya ve keşfetmeye çalışır.
Piaget'e göre ahlak gelişimi üç dönemde tamamlanır; 5 yaş öncesi ahlak öncesi dönemdir, 6-11 yaşta çocuk dışsal kurallara bağlı bir ahlak anlayışı geliştirmeye başlar, 12 yaş ve sonrasında ise özerklik dönemidir ve çocuk toplumsal kural ve ahlaki değerleri sorgulamaya, kuralların değiştirilebilir olduğunu anlamaya ...
Bilişsel yaklaşımın savunucularından Piaget ve Kohlberg ahlaki gelişimi evreler halinde açıklamıştır.
Piaget'ye göre bilişsel gelişim dört evreden oluşmaktadır (İnanç vd., 2015). Bunlar; Duyu Hareket Dönemi, İşlem Öncesi Dönem, Somut İşlemler Dönemi ve Soyut İşlemler Dönemidir. Duyu – Hareket Dönemi: Bebeğin doğumundan yaklaşık iki yaşına kadar devam etmektedir.
Onsekiz ve yirmidördüncü aylar arası ise zihinsel birleştirmeler ve problem çözme dönemidir. Artık bebek aynı renkteki topları eşleştirebilir. Aynı türdeki nesnelerin en büyüğünü ve en küçüğünü bulabilir. Bu dönemde ertelenmiş taklit görülür.
Soyut İşlemler Dönemi (11 yaş ve üzeri)
Piaget'in zihinsel gelişimin son dönemi olarak nitelendirdiği bu aşama 11 yaşlarından sonradır. Ergenlik döneminin başlangıcından itibaren çocukların düşünme biçimleri, yetişkinlere benzer hale gelir.
Piaget'e göre okul öncesi dönemde çocuklarda kural kavramı olmadığı için ahlak söz konusu değildir. Bu nedenle ahlak gelişimi 6 yaşa kadar başlamaz. Çocuklar bu yaşa kadar benmerkezcilik eğilimleri nedeniyle kendi dışındaki bireylerin görüşlerini dikkate alma konusunda önemli güçlükler yaşarlar.
Gelenek öncesi düzey, Piaget'in işlem öncesi bilişsel gelişim dönemine denk düşer. Bu dönemde çocuğun ahlâkî yargılarında ben merkezcilik egemendir. Gelenek öncesi düzeyin birinci evresi, ceza-boyun eğme evresidir. Gelenek öncesi düzeyin ikinci evresi, bireyselcilik ya da çıkarcılık evresidir.
0-2 Yaş | Bebeklik Dönemi
Fiziksel gelişimin en hızlı olduğu dönemdir. Doğumda 3-3,5 kg olan bebeğin ağırlığı, doğumdan sonra hızla artmaya başlar. İlk dört ayın sonunda bebeğin ağırlığı, doğum ağırlığının yaklaşık iki katı olur.
Kurallı Oyun: Piaget‟e göre bu oyun Şekli 12 yaşından sonra yani somut işlemler aşamasından sonra ortaya çıkmaktadır. Çocuk oyunda artık daha mantıklı, daha sosyaldir ve zihninde gerçekler daha da kesinleşmiştir. Ayrıca egosantrizm ve fantezi (hayal-imge) oyunlar azalmış ve oyun belirli kurallara bağlanmıştır.
Piaget, öğrenmeyi yaşa bağlı bir süreç olarak kabul eden zihinsel gelişim kuramına dayalı olarak açıklamıştır. Zihinsel gelişimi açıklamaya yönelik olarak ise çok farklı ve kapsamlı bir bakış açısı ortaya koyarak, bu süreci doğumdan başlayan ve yetişkinliğe kadar devam eden dört dönemde değerlendirmiştir.
Çocukta kavramlar›n gelişmesi somuttan so- yuta doğru bir gelişim gösterir ve somut düşün- meden soyut düşünmeye doğru bir yol izler. Çocuklar 1-2 yaşlar›nda kavramlar› kazan- maya başlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri