Jel aküler her koşulda kullanıma uygundur. Jel akü raf ömrü 8+ ay'dır. Çalışmadığı zaman her 1-2 ayda bir mutlaka şarj edilmelidir, 2- 3 ay bekleyecekse akü zarar görecektir. Uzun süre şarj edilmeyen ve faaliyetsiz bekleyen akülerde sülfatlaşma oluşur ve çalışamaz hale gelir.
JEL ve kuru tip akülerin ömrü 200-400 cycle civarında gezerken Lityum aküler 1000 cyle ile 12000 cycle arasında ömür verirler. %100 deşarj edilen bir akü için doldur boşalt sayısına cycle diyebilirsiniz.
Kullanım Ömrü
Solar dolap ömrü yaklaşık 10 yıldır. 5 yıl boyunca akü modülünün kapasitesinin en az% 80'ini garanti eder.
Sulu akülere kıyasla jel aküler oldukça yüksek bir çevrim ömrüne sahiptir. 100 amperlik bir sulu akünün çevrim ömrü 100 iken, aynı güçteki jel akünün çevrim ömrü 450'dir. Bu ise sulu akünün 100 defa deşarj ve şarj olması, jel akünün ise 450 defa deşarj ve şarj olması anlamına gelir.
Jel akülerin harici şarj aleti kullanılarak şarjı yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta şarj voltajının eşik voltajını geçmemesi gerektiğidir. Çoğunlukla 14.2-14.4 Volt aralığındaki eşik voltajları jel akü bataryalar için belirlenen bir kıstastır.
İlgili 18 soru bulundu
Jel aküler özellikle aşırı şarjdan çok fazla etkilenirler. Aşırı şarj edilmiş jel akünün tamiri kolay olmayacaktır. Plakaların jelden ayrılıp, temizlik ve yıkanma işlemlerinin yapılması söz konusu olmadığından genellikle aşırı şarj edilmiş aküler artık geri döndürülemez.
Jel akü raf ömrü 8+ ay'dır. Çalışmadığı zaman her 1-2 ayda bir mutlaka şarj edilmelidir, 2- 3 ay bekleyecekse akü zarar görecektir. Uzun süre şarj edilmeyen ve faaliyetsiz bekleyen akülerde sülfatlaşma oluşur ve çalışamaz hale gelir. Bunun yanında akü boş durumda (deşarj vaziyette) kesinlikle bekletilmemelidir.
Jel aküler su ilavesi gibi ekstra bakım gerektirmezler. Jel akülerin sulu akülerden ayrılan noktalarına baktığımızda %75 daha fazla şarj kapasiteye sahip oluşları dikkat çekiyor. Daha yüksek performans sunan jel akülerin fiyatları da sıvı akülere kıyasla daha yüksektir.
Sistemde hiçbir sigorta veya akü devre kesicisi olmadığında kısa devreler yangınlara ve yıkıcı arızalara neden olabilir. Alternatif olarak, koruma aküyü arıza noktasından ve yükten korumak için aküden korumak istediği ekipmana güç kaybıyla sonuçlanabilir.
Ortalama olarak bir akünün kullanım ömrü 4-5 yıl kadar olsa da aracın kullanılmadığı sürelerde biraz daha fazla deşarj olabilirler.
Bundan dolayı, jel akülerde güvenlik nedeniyle sadece yüksek basınçta açan özel valf sistemi bulunur ve bu sistem gazların aküden uzaklaşmasını engelleyerek su kaybını minimize eder. Jel aküler bakımsız tip akülerdir, dolayısıyla jel akülere hiçbir şekilde saf su v.b. ilave edilmez.
Bu akülerde kendi kendine deşarj düşük olduğundan şarja taktığında şarj seviyesi kısa zamanda %100 olur ve otomatikman şarj kesilir, bu nedenle çok şarjda kalması genelde sıkıntı olmaz. Optimal şarj süresi 12 saattir.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
“100 amper jel akü kaç saat dayanır ve neleri çalıştırır?” sorusuna ise net yanıt vermek mümkün değildir. Çünkü bağlı cihazların kullandığı enerji miktarı değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak bakıldığında 10AH çeken cihaz, 100 amper jel aküyle maksimum 10 saat çalışabilir.
Herhangi bir problem olmayacağını, sağa-sola yatırılarak da kullanabileceğimi söyledi.
Ancak aşırı şarj nedeniyle kapasite kaybı yaşayan akülerde bu durumun geri dönüşü söz konusu olmaz. Tamir, yalnızca akünün işlevselliğini yeniden kazanması için yapılır. Jel kuruması durumunda ise akünün kapağının açılması ve kuruyan jel üzerine bir şırınga yardımı ile saf su püskürtülmesi gerekir.
Akünün şarj seviyesi mutlaka kontrol edilmelidir. Yeterince şarj edilmeyen ve uzun süre boyunca deşarj durumunda kalan akülerde sülfatlaşma ortaya çıkar. Bu da akünün ömrünü kısaltan önemli bir unsurdur. Aküye verilen şarj sırasındaki akım akü kapasitesinin 1/10'u kadar olmalıdır.
Jel aküler ise uzun süre kullanılmadığında jel sıvıya/suyu kaybederek pütür pütür olur. Bu iki durumda da akü kapasitesi düşer ve akü hızlıca kullanılmaz hale gelir. Özellikle sulu akülerin sık sık elektrolit seviyesi kontrol edilmelidir. Plakaların kesinlikle açıkta, havayla teması önlenmelidir.
Normal akülere kıyasla jel aküler, titreşim, sıvı teması, darbe ve aşınmalara karşı da çok dayanıklıdır. Kurşun asit ve sulu akülere göre jel aküler hem daha dayanıklı hem de uzun ömürlüdür. Bu nedenle jel akülerin güneş panelleri içerisinde uzun yıllar boyunca rahatça kullanıldıkları söylenebilmektedir.
Bu nedenle de kullanım yerine göre akü seçmek önemlidir. Akü ömrü için beklenti ya da kaç yılda bir akü değiştirmeli sorunun yanıtı şöyle verilebilir: Binek araçlarda ortalama 4-5 yıl. Ticari araçlarda ie 2-4 yıl.
Bunun üzerindeki cihazlar akünün şarj sırasında aşırı ısınmasına ve ömrünün azalmasına sebep olacaktır. Ayrıca jel aküleri fazla sarjda tutmak akü ömrünü azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri